Krossade favoriten i fjol: ”Inte sämre i år”

’Hedershästen’ jagar ny V75-seger och 200 000 kronor: ”Det är en hygglig vinstchans”

Av: Charlie Hedstad

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: ATG
Nadal Broline trea i mål – Västerboonthenews vann loppet.

Lars Brindeborgs hedershäst Västerboonthenews krossade konkurrenterna i det här loppet förra året.

Då lämnade han bland annat Nadal Broline över upploppet – som blir megafavorit på lördag.

– Jag tycker inte han känns sämre i år iallafall, säger Halmstadstränaren.

Halmstadstränaren Lars Brindeborg, 53, har tio hästar på sin träningslista. Stallets hästar har i år sprungit in ungefär 1,2 miljoner på 48 starter – drygt hälften av pengarna står den stora stjärnan Västerboonthenews för. Den femfaldige miljonären har hunnit med sex starter under hösten efter ett par månader långt uppehåll.

– Insatsen senast var det inget fel på, han blev dragen bakåt av en för dagen sjuk häst. Det går inte att värdera insatsen, det var en liten joggingtur. Det var samma när han vann på Kalmar näst senast, han var ute på en joggingtur, men då fick han faktiskt sträcka ut lite.

”Betyder ju så jäkla mycket”

Lars Brindeborgs stjärna vann gulddivisionen den här helgen på Åby förra året. På ett övertygande vis lämnade han då sina konkurrenter över upploppet. En av hästarna som blev avhängd var Nadal Broline – som ser ut att bli megafavorit på lördag.

– Min häst känns jättefin i träningen, så mycket kan jag säga, jag tycker inte han känns sämre i år iallafall, säger han.

Hur mycket betyder Västerboonthenews för dig och din verksamhet?

– Han betyder ju så jäkla mycket för allting, han har sån personlighet, han är så klok, vi vet precis var vi har varandra och sen vet han också när det blir allvar.

Han fortsätter:

– Jag har några hyggliga hästar bakom honom men det är stallets stjärna helt klart. Jag hoppas ju att han vill tävla ett par säsonger till och fortsätter tycka det är lika roligt. Hästen är tio år, men han beter sig mer som en unghäst. Jag gillar honom väldigt mycket.

Vad säger du om förutsättningarna på lördag?

– Han trivs när det är lite kallare ute, man känner att han blir lite piggare då. Han gillar inte när det är högsommar och 25-30 grader ute. Det passar även bra för mig att tävla under vinterhalvåret. 

Utveckla?

– Jag gillar inte när man försöker pressa hästarna till att springa snabbare än vad de klarar av, som det lätt blir på snabba sommarbanor. Man slänger på helstängt huvudlag och kör full fart. Jag vill att mina hästar ska ha en lång karriär, det är viktigt för mig.

”Bättre för varje år”

Flertalet av segrarna på V75 har tagits med kombinationen skor runt om och Örjan Kihlström i sulkyn, samma förutsättningar är det på lördag.

– När skoförbudet kom för några år sedan trodde jag att han skulle missgynnas av det. Men han har blivit bättre för varje år, på i stort sett allting. Han är ingen renodlad sprinterhäst utan jag tror han är minst lika bra över fullväg (2140 meter).

Hur bedömer du vinstchansen?

– Jag tycker det är en hygglig vinstchans. Piper han till ledningen så… därifrån ska han slås. Hästen känns jättefin hemma, pigg och glad, jag kan inte säga mer än så.

Han lägger till:

– Det var väldigt fina hederspriser i det här loppet förra året, det hade vart roligt att vinna igen, säger Brindeborg och skrattar.

”Arvtagare”

Lars Brindeborg har även 12 Legend Brodde till start i V75-7, som teoretiskt redan är klar för bronsdivisionens final på Solvalla i mellandagarna. Loppet på lördag är med andra ord inte det viktigaste i hästens karriär.

– Det här är en fin häst som jag tror kan klättra uppåt i klasserna. Han har sina ingredienser som gör att om han får vara hel och frisk så tror jag vi kan nöta oss till gulddivisionen. Det kan vara Västerboonthenews arvtagare.

Han avslutar:

– Med ett bra spår i V75-finalen är han inte slagen där, men den här gången är han bortlottad och det är långsökt att han kommer runda hela fältet, säger Brindeborg

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN