Going Kronos sköna succé

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-29

Kolgjini gav sin stjärna ett perfekt lopp

Lutfi Koljini och Going Kronos är klara för finalen 19 april.

Going Kronos var landets särklassigt mest omskrivna häst förra året.

Utan att vinna ett enda stort lopp.

I Olympiatravets andra delfinal på hemmaplan kom äntligen fullträffen.

– Det här var min skönaste tävlingsdag på väldigt länge, berättade en lättad och mycket glad Lutfi Kolgjini.

Sedan Kolgjini började matcha sin supertalang mot världseliten i samband med Elitloppet i fjol har Going Kronos inte fått något gratis. Varje gång han varit ute mot de bästa har han tvingats till tunga resor, alternativt galopperat bort sina chanser.

Nu stämde det äntligen för femåringen som fick spara sin speed till slutsvängen och enkelt slog sig förbi Kito du Vivier. Den senare hade innan dess fullständigt bankat ner ledande Torvald Palema i gruset med sin envetna press i 1.13-fart.

När Kolgjini vred ut Going Kronos i tredjespår runt slutsvängen möttes han av ett publikvrål man sällan hör på en svensk travbana, åtminstone innan klockan flyttats fram till sommartid.

– Jag hade lovat mig själv att vara snäll mot honom idag. Det var därför jag släpade några längder i första sväng. Hade Kito du Vivier blivit släppt till ledningen hade jag gått ner i femte inner, även om det inneburit att vi gett bort loppet, förklarade Kolgjini.

Men fransosen blev inte släppt till ledningen. Åke Svanstedt hade bestämt sig för att svara med Torvald Palema.

Ett val han kom att ångra bittert.

Det betydde att Going Kronos fick positionen i rygg på fransmannen, perfekt med tanke på det hårda tempot.

– Direkt när jag tog i högertömmen kände jag att han skulle avgöra. Han hade bomullen kvar i öronen och vann väldigt lätt, konstaterade segerkusken trots att segermarginalen bara blev en halv längd på tiden 1.12,9a/2 140 meter.

Litar mer på hästen i år

Nu väntar två veckors lugn träning för Going inför finalen av Olympiatravet där han kan få sitt riktiga genombrott i världseliten.

– Jag har haft planen klar hela tiden. Hästen skulle få en tuff fyraåringssäsong för att härdas. Att han skulle tappa sin löpskalle har jag aldrig varit det minsta orolig för. Men i år kommer jag att köra mer avvaktande och lita mer på hästen, som idag. Om jag räknat rätt så kommer han att vara bättre i finalen eftersom jag bara gett honom två riktiga jobb efter Prix d'Amerique.

Till Olympiatravets final kommer även Kito du Vivier som kämpade tappert till andrapriset.

– Jag är nöjd med placeringen, nu är vi i finalen. Då ska hästen gå helt skolös och vara ännu bättre. Sedan reser vi tillbaka till Frankrike för en start och jag håller dörren öppen för Elitloppet, berättade tränaren Franck Boismartel som kommer att låta sin stjärna stå hos Olle Goop under tiden i Sverige.

Svanstedt ångrade sig

Torvald Palema var dagens besvikelse då han kastade ankar över upploppet och slutade sist av de felfria.

– Hästen låg på alldeles för hårt. Med facit i hand borde jag ha dragit allt vad jag kunnat för att få stopp på honom och släppt till fransmannen. Normalt brukar hästen lugna sig efter 400 meter, men det gjorde han inte nu, förklarade Åke Svanstedt som fortfarande har ambitioner att kvala in fler hästar än redan klare Finders Keepers till finalen.

– Är det inga fel på Torvald kommer jag att anmäla honom till Eskilstuna på lördag. Där tänkte jag också starta Adams Hall.

Revanschen och stallets första V75-seger sedan november kom omgående.

Umbrella Hornline speedade enkelt förbi sina konkurrenter sedan hon fått vänta länge med attacken från tredje par utvändigt.

– Hästen är väldigt snabb och jag tycker att hon utvecklats i vinter. I det här loppet var hon bara bäst och jag tror det kan bli en bra säsong i år, berättade Åke.

Kolgjini lurade Goop

Lutfi Kolgjinis glädje blev inte mindre av att han lyckades finta upp Björn Goop på läktaren i bronsdivisionen.

Efter spetskörning i 300 meter kröp han ner i rygg på Global Investement med Turnaround.

Redan 600 meter från mål började Kolgjini ta upp sin häst för att "lura" ledaren att köra undan. Det brukar inte fungera mot landets kuskchampion, men lyckades den här gången. Björn Goop eldade undan vad som gick 400 kvar och fick finna sig i att bli knäppt på mållinjen av Turnaround som avslutade 1.09 sista 300 meterna.

– Men jag lurade nästan mig själv också eftersom jag satt och tittade utåt när Björn stack. Jag kände att det blev för långt fram och hann tänka "gud vilken dålig styrning", men nu nådde vi ju fram. Hästen har verkligen hittat sig själv mentalt och det var ruskigt vad vasst han gick till slut, berättade Kolgjini som också erkände att han mös lite extra av att få snuva just Björn Goop.

– Vi har en bra relation. I körningen från början skrek jag att vi kör till mitt i första sväng för att se vem som är snabbast. Nu var det hans häst och jag fick krypa ner, men som tur var spelade det ju ingen roll.

Björn Goop fick även se sig besegrad från ledningen med Conrads On Line. Den här gången var det Erik Adielsson som liftade bakom och slog sig förbi med en annan hemmafavorit, Across the Lines.

– Hästen var sliten i vintras och jag trodde inte att han skulle komma tillbaka så snabbt. Men pappa har gjort ett fantastiskt lopp och så fin som hästen kändes idag har han inte varit på länge, sade Adielsson J:r.

Tre spetsvinnare

Om delfinalen i Olympiatravet levde upp till alla förväntningar sportsligt så blev flera andra lopp sömnpiller där ledaren fick glida undan utan att utmanas.

Jamiro och Torbjörn Jansson var nära att skrälla från ledningen på Momarken för två veckor sedan. Nu kom revanschen för Christer S A Karlssons sjuåring som hittat en härlig formtopp.

Peter Ingves fick en lika lugn väg mot segern bakom Smashing Dame som dominerade sitt stolopp efter behag.

Ledning runt om var även receptet för Björn Goop som trots allt fick sin V75-seger. Att den skulle komma med Bambino Launcher var det inte många som trodde på förhand, men stoet hade vunnit även om inte utvändige favoriten Gidde T.H. galopperat mitt på upploppet.

Publiksiffran på 7 143 var en ökning med runt 1 000 personer från förra året och ett bevis på att stjärnor som Going Kronos fortfarande ökar intresset på storloppen.

KANAL 75