Backe: ”Han kan bli världens bästa...”

Fotbollsprofilen om sin delägda travtalang – och nervositeten inför start: ”Den är ruggig”

Av: Daniel Söderbäck

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: BILDBYRÅN
Hasse Backe.

Svenskägde travtalangen Greenshoe tog USA med storm i fjol.

Nu sticker delägaren Hasse Backe, 67, ut hakan inför tävlingssäsongen.

– Han kan bli världens bästa treåring, bara man tittade på värmningen i fjol fick man rysningar, säger han till Trav365.


ANNONS: Nu har du möjlighet att ta rygg på Sportbladet-experternas V86- och V75-system. Här går du med i laget. [Extern länk]


TV4 och Cmore-experten Hasse Backe, 67, har ett enormt travintresse, där han bland annat deläger hästar tillsammans med Lasse Granqvist, Unibet-grundaren Anders Ström och Morten Langli.

I fjol vann delägda supertalangen Greenshoe New Jersey Sire Stakes på topptiden 1.10,6 över 1 609 meter, nytt världsbästa av en tvååring.

Till Hambletonian-helgen var han på plats på Meadowlands för att följa hästen i Peter Haughton Memorial.

– Det är klart det finns potential i hästen, ingen tvekan. Det har han visat i loppen, men han är två år och tyvärr har man ingen aning om hur han kommer att utvecklas. Han är stökig bakom bilen, så ska vi ha en chans i en sådan här final måste han komma iväg från start. Det är en jättefin häst men ingenting får gå fel, sa han då till Trav365.

Den gången galopperade den Marcus Melander-tränade hästen bakom bilen i starten.

”Det är en ruggig känsla”

I senaste avsnittet i podden Studio Allsvenskan berättar Hasse Backe om sitt travintresse och nervositeten.

– Jag gillar ju sporten och har gjort det i många, många år. Det är roliga resor med delägarna, USA och Frankrike med mera. Sedan är det en ruggig känsla när man får sin egen uppfödning till första start. Jag tror aldrig jag har varit så nervös inför någon avgörande fotbollsmatch som när de här hästarna ska ut och debutera. Det är en ruggig nervositet, säger han och sticker ut hakan kring Greenshoe inför årets tävlingssäsong:

– Jag tror att Greenshoe kan bli världens bästa treåring.

”Gissar att han kommer ut hyfsat tidigt”

När Trav365 når Hasse Backe utvecklar han sitt resonemang.

– Han har enorma fartresurser men dummade sig bakom bilen i stort sett varje lopp. När jag var i Lexington i höstas så pratade jag med några tränare som sa ”scary pace” om Greenshoe. Det gillar jag, då blir man glad. Det är en ruskig individ och bara när man tittade på värmningen inför Peter Haughton Memorial i fjol fick man rysningar.

När kommer han ut för start igen?

– Jag gissar att han kommer ut hyfsat tidigt eftersom Marcus tog in honom tidigt för träning i höstas. När jag har pratat med Marcus så uppträder hästen lugnt på gården, så det är bara hoppas att det är en mognad hos honom.

Har du någon tripp till USA inplanerad för att se honom?

– ”Hambot” blir det men jag siktar på en resa i april-maj. Jag vill gärna se honom i de tidiga starterna, det finns en ruggig potential.

Om du får drömma, skulle du vilja se hästen i Sverige?

– Ja, det hade ju varit något. Först skulle man vilja se honom vinna Hambletonian och inte gå till avel, utan starta i Sverige. Det hade varit bingo.


ANNONS: Nu har du möjlighet att ta rygg på Sportbladet-experternas V86- och V75-system. Här går du med i laget. [Extern länk]

Publicerad:

LÄS VIDARE