Elitloppet

”Hade troligtvis dött om jag hade fortsatt”

Av: 

Minimedia

Erik Pettersson

TRAV

Elitloppsaktuella travtränaren Daryl Bier, 49, hade stora drog- och alkoholproblem i slutet av 90-talet.

Ett fängelsestraff fick honom att vakna – och tänka om.

– Jag hade troligtvis dött om jag fortsatt i den takt jag höll på, har han berättat i en stor intervju med ustrotting.com.

På söndag körs Sveriges största travlopp, Elitloppet, på Solvalla i Stockholm.

Tre miljoner kronor väntar vinnaren.

En av de 16 startande hästarna i miljonloppet är amerikanske hästen Wind Of The North, som tränas av Daryl Bier, 49, från Smyrna, Delaware.

Den amerikanske tränaren driver ett litet stall på andra sidan Atlanten, men är känd för att ha fint material att jobba med.

Men karriären har långt ifrån varit spikrak för Bier.

”Vet inte om Gud räddade mig...”

I en stor intervju med ustrotting.com har han tidigare berättat om de tuffa åren i slutet av 90-talet som höll på att ta hans liv.

– Jag var i princip en rom. Jag var här, där och överallt. Allt förändrades när jag gifte mig. Jag slutade dricka, jag slutade ta droger. 1997 var jag en enda stor röra. Jag gifte mig med min fru 1998. Vi fick vår son Sebastian 1999. Jag har varit drogfri och nykter i 13 år. Att bli drogfri, nykter och att jag träffade min fru förändrade allt, säger Daryl Bier.

När travtränaren avtjänade ett två månader långt fängelsestraff förstod han att det var dags att ta tag i sitt liv.

– Jag hade troligtvis dött om jag fortsatt i den takt jag höll på. Jag vet inte om det var en andlig grej, om Gud räddade mig. Jag hamnade i fängelse och var tvungen att vara där i två månader. Jag kollade mig själv i spegeln en dag och förstod att jag var en bättre person än den jag var. Med hjälp från min mamma och pappa lämnade jag fängelset och blev ren. Det blev bättre efter det.

Tre tuffa motgångar

Efter de tuffa åren i slutet av 90-talet har Bier jobbat sig uppåt och haft bra årsresultat i Nordamerika.

Då kom år 2014.

Ett år som skulle kantas av flera motgångar för Bier och hans familj.

I mitten av juni kollapsade en av stallets stjärnor, 4-årige Punxsutawney, i ett kvallopp till Mohegan Sun på Pocono Downs.

Hästen som sprang in två miljoner kronor avlivades på banan. En halvmeter från hästen låg Daryl Bier och vred sig i smärtor efter att ha bruten sitt bäckenben på fyra ställen, och fick se sin vän mista livet.

Bara en månad senare kom nästa smäll.

Stallets andra stjärna, Modern Family, som kamperade mot bland andra Sebastian K. i USA-toppen föll ihop och dog i stallet efter storloppet Maple Leaf Trot.

– Han hade en brusten pulsåder, berättar Daryl Bier i ett tv-inslag som sändes i TV4.

– Efter det var jag färdig med allt och ville inte ens titta åt en häst. Jag kommer ihåg att jag tog med mig min fru och tre barn till Alaska en vecka för att rensa tankarna. Jag var förkrossad!

Som om inte det var nog. Kort senare avled Biers pappa.

–  Det var hemskt att hitta honom. Sedan dess har jag inte känt för att göra någonting. Varit deprimerad och försökt njuta av tiden med min fru och mina barn.

Vändningen – ”fick” stjärnan

Men vändningen skulle komma för familjen Bier i allmänhet och Daryl i synnerhet. Ett telefonsamtal kom och det visade sig att Daryls drömhäst, Wind Of The North, var till salu.

Bier förlorade budgivningen om världsrekordhållaren mot stortränaren Rene Allards och dennes stora plånbok.

– Han vann faktiskt...

– Sen ringde han mig 15 minuter senare och frågade: ”Är det här den enda hästen du vill ha?” Jag sade: ”Rene, det är den enda hästen jag vill ha” och han sade ”God Bless, du får ta honom”.

– Jag är honom tacksam för det och sedan har allting varit bra. Det var verkligen Wind Of The North som fick det att vända.

”Kommer njuta...”

Wind Of The Norths insatser i USA har alltså gett eko till Sverige och Solvalla. Och på söndag startar hästen i Elitloppet med världens segerrikaste kusk, Dave Palone, i sulkyn. Lottningen av startspåren var dock inte till amerikanernas lycka, hästen fick spår 8 i ett av försöken.

Men Daryl Bier verkar inte hänga allt för mycket läpp för det.

Det är bara ett startnummer, som Dave Palone sa om åttondespåret. Wind Of The North har haft spår 8 i merparten av sina startar. Jag kommer att njuta av varje ögonblick med min familj och vänner”, skrev Daryl Bier på sin Facebook-sida efter spårlottningen till Elitloppet.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

/

Elitloppet

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Elitloppet