Startar som favorit – lämnar sin tränare

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-01-21

Beckman och Leif Witasp.

På lördag startar han som favorit på V75.

Efter loppet lämnar Beckman sin tränare Leif Witasp – och flyttar till Kari Lähdekorpi.

– Det vore helt överlägset att avsluta med seger, jag vill inte vara där och göra bort mig, säger Witasp.

Rättviksproffset Leif Witasp har fött upp, tränar och kör den fyraårige valacken Beckman som inlett karriären på ett spännande sätt. Hästen har på 14 starter vunnit fyra lopp och tjänat 195 000 kronor.

Hästen ståtar med två raka segrar och efter den senaste vinsten, som togs på Bergsåker, visade hästägare hos Kari Lähdekorpi intresse för talangen. Witasp begärde ett pris och det blev affär. På lördag startar hästen som favorit på V75 och efter loppet lämnar han Witasp för Kari Lähdekorpi.

– Jag har inte lagt något pris på honom innan, men när de kom satt jag ett pris och till slut accepterade de det även om det tog tid. Jag var inte sugen på att sälja, men det är ju så det är. Med en så pass bra häst vill man ha betalt men jag vill inte avslöja något pris. När jag resonerade igenom det kändes det nästan skönare att sälja den här och satsa på de andra istället, jag har fem hästar i samma klass som honom, säger Witasp.

Hur skulle det vara att vinna V75 som avslutning?

– Helt överlägset. Jag vill inte vara där och göra bort mig, så jag ska se till att greja det här.

”Bra styrka”

Beckman startar i V75-4 och inleder från spår fyra bakom bilen över kort distans.

– Han har jobbat på bra hemma och känns riktigt fin. Jag har förhoppningar om att vi ska kunna vara med och slåss om segern, han har den kapaciteten att det ska kunna räcka långt. Det finns bra styrka i honom även om 1 600 meter inte är den mest effektiva distansen för dagen, men jag tror inte att han tappar för mycket från start och han tål att göra jobb själv. Han trivs att vara med där framme och ska jag vara med och kriga om segern så måste jag köra offensivt.

Det finns dock en sak som oroar Witasp.

– Det får inte bli någon tajt situation in mot första sväng, då blir han lite överförfriskad och då kan det gå lite för fort. Men sen får det går fort, då kan vi köra, säger Leif Witasp till Trav365.