”Satsat fruktansvärda pengar på rakbanan”

Foto: kanal75
TRAV

Fem segrar på två tävlingsdagar.

På mindre än 96 timmar har Jan Hellstedt lyckats tangera sina Solvalla-siffror från hela 2010.

Egolina Sånnas osannolika väg till vinnarcirkeln såg till att dra upp V64-utdelningen över 20 000 kronor.

– Jag har lagt ner fruktansvärda pengar på att hålla igång rakbanan i vinter och det är väldigt skönt att det ger utdelning, säger succétränaren.

Att Egolina Sånna skulle vinna taxerades till knappt en chans på 20 av spelarkåren. Oddsen lär knappast ha varit lägre 400 meter från mål då hon med en tappad knäkappa återfanns allra sist i fältet.

Men när Stefan Söderkvist vred på längst ut i banan bet det som aldrig förr och hela fältet växlades sista 100 meterna.

– Jag fattar inte hur hon vann. Själv var jag på väg upp till stallet i sista sväng när jag såg hur hopplöst det var. Men så är det när man har form på grejerna, säger Jan Hellstedt som har en konkret förklaring på varför framgångarna kommer nu.

– I november tog jag beslutet att satsa stenhårt på januari-februari. Därför har vi sett till att hålla rakbanan i ordning oavsett väder, för att kunna köra riktig sommarträning. Jag har nästan gråtit blod de dagar då man plogat en hel natt och lagt på nytt material bara för att vakna nästa morgon och se att det fallit lika mycket snö igen.

”Bytt en del personal”

En satsning som bevisligen fungerat. Hellstedts andra vinnare för kvällen kom utanför V64-spelet då Landers Power tog ner motståndet via en tung slutrepa.

Och ska man tro tränaren kan formtoppen hålla i sig.

– Åtta månader räknar jag med, säger Hellstedt och skrattar.

– Jag har bytt en hel del personal och har en ny försteman i Jakob Croon. Alla börjar bli varma i kläderna nu så även om vi skurit ner lite på hästarna har vi stora förväntningar inför året.

Robin Johansson/Kanal75