Trav

Kolgjini bjöd på uppvisning

TRAV

Going Kronos överlägsen på Färjestad

Karlstad (TT)

Lufti Kolgjini bjöd på stor show när han vann E3-finalen med Going Kronos på Färjestad. Treåringen tjänade 800000 kronor när han vann överlägset på 1.12,2/2140a.

– Han drog iväg själv varvet kvar och då tänkte jag att va fan, vi bjuder på en riktig uppvisning, sade Kolgjini efter loppet.

Jägersrobaserade Kolgjini placerade sig själv i centrum vid Färjestads V75-tävling. Han inledde omgången genom att vinna med 20-oddsaren Mack November. Efter den segern gissade han att chansen skulle vara 99 procent att storfavoriten Going Kronos skulle vinna E3-finalen.

Kolgjini hade täckning för den gissningen. Going Kronos bjöd de drygt 5300 åskådarna på en uppvisning i världsklass. Going Kronos var bra med från start och tog över ledningen i första sväng, sedan var det spel mot ett mål. Varvet kvar ökade Going Kronos lite på stegfrekvensen och genast blev det en lucka till övriga fältet. Den luckan växte resten av loppet.

”Otroligt självförtroende”

– Hästen har ett otroligt självförtroende, han tycker själv att han äger banan. Han är också intelligent, sade Kolgjini efter loppet.

Far till Going Kronos är Kolgjinis första riktigt stora stjärna – Viking Kronos – som i slutet av 1990-talet vann bland annat en E3-final. Han vann tolv av 14 starter och tjänade drygt sex miljoner kronor. Going Kronos har nu tjänat sin första miljon och har vunnit sex av sju starter. Mamman Bell Power visade också talang men blev tidigt skadad.

– Gud är god mot mig, jag trodde inte att jag skulle få en Viking till. Hela min verksamhet är uppbyggd på att hitta talanger och vinna de stora unghästloppen dit E3 räknas, sade Kolgjini som har planer på att attackera det gällande världsrekordet på Jägersro den 24 juli under Åbergs-kvällen med Going Kronos.

Snabbast under hela dagen

– Bli inte förvånade om vi lyckas, hälsade Kolgjini som avslutning innan han gav bort både blommor och körspö till publiken.

Going Kronos segertid var snabbast under hela dagen. När Digger Crown vann guldfinalen noterade han 1.12,6 över samma distans.

Många hade svårt att hitta ord för Going Kronos prestation. Delägaren Göran Falk sade sig vara helt torr i munnen men tyckte konceptet att hitta storloppsvinnare var enkelt.

– Köpa bra hästar och placera dem hos världens bäste tränare och det är Kolgjini, sade Falk.

Björn Goop hade också en bra dag på Färjestad med tre V75-segrar, men trots det hamnade han i skuggan av Kolgjini. Goop vann med Conrads On Line som tränas av pappa Olle samt Stefan Melanders duo Royal Winner och Orlando Karsk. Därmed återtog han ledningen i V75-ligan med 31 segrar.

Goop kommer i slutet av nästa vecka att representera Sverige i Kusk-EM som avgörs i Berlin.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!