”Hur ofta händer det? Publiken var helt vild”

Jerry Riordan om: • Känslorna en månad efter Elitloppet • Planen med Twister Bi och Ringostarr Treb: ”Kan bli årets lopp”

avDaniel Söderbäck

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: MAGNUS SANDBERG
Jerry Riordan och Wilhelm Paal efter segern i Elitloppet.

Snart en månad har gått sedan Jerry Riordans Ringostarr Treb vann Elitloppet.

Här berättar den 60-årige amerikanen om planen för stjärnorna Ringostarr Treb och Twister Bi och känslorna efter miljonsegern.

– Vi hade ett grillparty i Halmstad efteråt och vi spelade brännboll, jag minns inte hur det slutade, säger Jerry Riordan och skrattar.

Söndagen 27 maj skrev Halmstad-tränaren Jerry Riordan in sig i historieböckerna. I stekande sol vann hans Ringostarr Treb och kusken Wilhelm Paal Elitloppet.

Nu har snart en månad gått efter triumfen på Solvalla och Jerry Riordan har bevarat minnet.

– Alla har varit helt fantastiska. Vi hade ett grillparty i Halmstad efteråt och vi spelade brännboll, jag minns inte hur det slutade, ha ha, säger Jerry Riordan och fortsätter:

– Att få dela glädjen med 25 000 på läktarna… det var ett sådant nöje. Man blev så glad och så stolt. Jag ska inte ljuga, det var helt underbart att gå med hästen framför publiken. Jag menar, hur ofta händer det? Publiken var helt vild.

Att vinna Elitloppet, vad det precis så som du drömt om att det skulle kännas?

– Nej, det har varit mycket bättre.

Siktas mot Hugo Åbergs

Tanken var att Ringostarr Treb skulle startat i det finska storloppet Kymi Grand Prix i lördags, men tvingades kasta in handduken på grund av skada.

Hästen fick en infektion och en kota svullnade upp. Nu är han på väg hem igen till Sverige och siktet är inställt på Hugo Åbergs Memorial 31 juli, ett lopp där han slutade tvåa i fjol bakom Propulsion.

”Går tillbaka till grunderna”

Samma lopp siktas även VM-vinnaren Twister Bi mot. Hästen var favorit som regerande mästare i Oslo Grand Prix, men galopperade vid starten och dagen var förstörd.

På måndag är Twister Bi tillbaka på hemmaplan på Halmstad och startar i V64-1 över 2 140 meter.

– Vi går tillbaka till grunderna med honom. Han var för vild i Oslo. Han startar på måndag, sedan Jarlsberg (8 juni), efter det bestämmer vi om Hugo Åbergs blir nästa lopp efter det, säger Jerry Riordan. Han fortsätter:

– Man måste förstå vad de är för karaktärer, han (Twister Bi) är som Ozzy Osbourne eller Axl Rose, han var vild innan starten i Oslo och först efter 7-800 meter lugnade han ner sig. ”Ringo” kommer gå ut direkt i Hugo Åbergs, medan Twister Bi behöver lopp.

”Kan bli årets lopp”

Och Jerry Riordan förutspår att årets upplaga av Hugo Åbergs Memorial kommer bli någonting extra, precis som i fjol när Propulsion vann på supertiden 1.08,1, med Ringostarr Treb och Twister Bi som tvåa och trea.

– Hugo Åbergs kan bli årets lopp, och kan jag ha båda mina hästar med där… I fjol när vi kom tvåa och trea var jag nog den gången jag kände mig mest tillfreds även om vi inte vann. I år kan det bli ett ännu bättre lopp med Readly Express, Propulsion och så mina.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Elitloppet

Solvalla

Oslo

Halmstad