Kolgjini: Ung tjejs karriär kan förstöras

TRAV

Det rör på sig en del i travsporten.

I veckan blev en av Sveriges bästa montétjejer anmäld för djurplågeri.

Jag var inte själv på plats men har hört av många som var det att det var väldigt konstigt att en ryttare med en häst som kommer in efter loppet utan ett märke av spöet blir åtalad på det sättet.

Spöet är tillåtet att använda i Sverige.  Vad jag har hört blev hon irriterad på banveterinären. Veterinärerna har stor makt. Även att missbruka den. Det har hänt förr. Av dem som jag har pratat med tycker alla att det här är en stor skandal.

Det värsta av allt är att vårt eget förbund ST helt okritiskt har skrivit om ärendet. På det här sättet kan karriären förstöras för en ung tjej som brinner för sporten. Det är så jäkla tragiskt!

Vårt förbund, och dess inkompetente jurist, orkar inte kritiskt granska ärendet. Men skriva går bra. Åby har en av de mest kompetenta måldomarnämnderna. Om drivningen var av sådan art borde straffet rimligen vara därefter.

Nu fick Jenny Brunzell ett normalstraff för drivningen. En väsentlig fråga. Hur kan måldomarnämndens bedömning vara så annorlunda mot banveterinärens?

Predikanten är tillbaka med sitt fredagsbrev. I går skrev han bland annat att alla sportens problem kommer att lösa sig 2019. När man utfärdar spellicenser.

Börjar allvarligt bli trött på att höra dessa framtidsförhoppningar med noll substans. Hur många aktiva finns kvar då?

Buzz Mearas (V75-6) har visat väldigt hög kapacitet för klassen och är väl förberedd för uppgiften. Kan bli för hetsig emellanåt men håller han sig i skinnet vinner han.

Swing Kronos (V75-4) känns fantastisk. Nu blir det barfota fram och det är en väldig fördel. Möter bra hästar men är ganska bra själv.

Orakel Face (V75-5) känns taggad och fin i jobben. Kommer gå optimalt balanserad, barfota bak. Spåret är bra och visst är det läge för att leda det här runt om.

Abaz America (V75-5) är bortlottad i det här ­loppet och en sämre häst än Orakel Face.

Lutfi Kolgjini

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav