Svanstedt stängs av – för dopning

Publicerad 2016-12-06

Tränaren i blåsväder – får avstängning och böter

Åke Svanstedt stängs av – och får böter – för dopning av två hästar.

Stjärnhästen Resolve är en av dem som tävlat med otillåtet preparat i kroppen – och diskvalificeras i storloppet John Cashman Memorial.

– Vi kommer att överklaga, säger Åke Svanstedt till Travronden.

I mitten av augusti kom uppgifter, som SportExpressen presenterade, om att Svanstedts stora stjärna Resolve, som var med i Elitloppet, tävlat med otillåtna preparat i kroppen under storloppet John Cashman Jr. Memorial Trot under Hambletonian-helgen.

– Jag vet inget om det här, sa Svanstedt då.

Även en annan häst, Blue Muse, som vann ett amatörlopp samma helg skulle ha testats positivt.

”Kommer ta lång tid”

Nu är analyserna av B-provet klart. Och det visar att de två hästarna tävlade med den otillåtna substansen Dexametason i kroppen, det skriver harnessracing.com.

Resolve blir därmed diskvalificerad i loppet, och segern går istället till stjärnan Obrigado.

Åke Svanstedt straffas med 15 dagars avstängning per häst, avstängningar kommer att falla in efter varandra så han är avstängd från 2 januari till 31 januari 2017.

Utöver det får han betala 1 000 dollar, eller runt 9 000 kronor, totalt i böter.

– Vi kommer att överklaga och som jag förstår kommer det att gå vidare till civilrätt. Det kommer förmodligen att ta väldigt lång tid innan vi får det slutgiltliga beslutet, säger Åke Svanstedt till facktidningen Travronden.

”Beställt övervakningskameror”

Åke menar att det kan röra sig om sabotage då hans veterinär påstår att han aldrig använt preparatet.

– Nu har jag redan beställt övervakningskameror till stallet. Jag har fått reda på att alla här använder sig av det.

Resolve var tvåa i Elitloppet och Åke Svanstedt siktar på att komma tillbaka till Solvalla i vår för att utkräva revansch på titelförsvararen Nuncio.

Svenske stortränaren Åke Svanstedt kan se tillbaka på sin bästa säsong hittills på andra sidan Atlanten då han kört in över 40 miljoner kronor till stallet

Den aktiva substansen i Dexametason Abcur är dexametason. Dexametason hör till en grupp av läkemedel som kallas kortikosteroider (kortison). Dexametason används huvudsakligen i akutvården för behandling av inflammationer och vissa allergiska reaktioner.