Jos Verbeeck

”Är som att Messi skulle komma hit”

avMadeleine Brohlin

Belgiske toppkusken Jos Verbeeck kommer till Bodentravet – kör i kuskmatchen: ”Helt sjukt”

1 av 2 | Foto: Kanal75
Jos Verbeeck har tackat ja för att köra på Boden den 18 juli då Björnkampen avgörs.

Här är oväntade beskedet som får travfansen i norr att jubla.

Stjärnkusken Jos Verbeeck kommer till Boden för att köra i kuskmatchen Björnkampen.

– Det här är som att Messi skulle komma och spela på en gräsplan i en av byarna här, säger David Zimmer på Bodentravet.

Varje år kör Bodentravet den prestigefulla kuskmatchen Björnkampen där ett gäng toppkuskar gör upp.

Nu kan banan avslöja att de gjort klart med den belgiske superstjärnan Jos Verbeeck.

Toppkusken har varit rubrikernas man genom i stort sett hela karriären. Han har i flera år varit i luven på det franska travförbundet på grund av olika ekonomiska omständigheter. I november i höstas drog de in hans körlicens på grund av skattefusk vilket innebär att han nu inte får tävla i Frankrike.

Vill gärna komma

Men i stället dyker han alltså upp vid tävlingarna på Boden den 18 juli för att köra i Björnkampen.

– Vi har en kuskmatch som vi försöker göra så bra som möjligt varje år och genom åren har vi alltid fått bra kuskar att ställa upp i den här kuskmatchen. Eftersom Jos inte kör i Frankrike så tänkte jag att han kanske har tid och möjlighet att komma till Boden. Vi ställde frågan och han svarade att han jättegärna vill komma, berättar David Zimmer, verksamhetsansvarig på Bodentravet.

Hur känns det här?

– Det är helt sjukt. Det går inte att säga något annat. Jag var på mitt första Elitlopp 1993 då Jos vann med Sea Cove och sedan dess har han funnits med i ens travliv hela tiden. Att han kommer hit och kör på vår bana, det är verkligen så att man får nypa sig i armen och slå sig i ansiktet för att se så att man inte har somnat till. Det är helt magiskt.

– Det är mer än en väldigt skicklig kusk. Det är ett mytomspunnet fenomen som vunnit Elitloppet två gånger och Prix d´Amérique fyra gånger.

– Jos Verbeeck i Boden – det är som att Messi skulle komma hit och spela fotboll på en gräsplan i en av byarna. Jos är en superstar, en av travsportens få stora superstar och han kommer hit. Det är svårt att ta in.

Vad tror du om hans möjligheter? Får de svenska kuskarna se upp?

– Vi har ett bra svenskt gäng med bland annat Erik Adielsson, Ulf Ohlsson, Torbjörn Jansson och Jorma Kontio. Det är ett tufft motstånd. Men det ska bli otroligt roligt. När man sett Jos Verbeeck köra är det topphästar som Remingtown Crown eller Bird Parker. Det är inte riktigt samma kaliber på de här hästarna. Det ska bli kul att se honom köra ett inte så meriterat kallblod på Boden.

Och priset är alltså ett spjut?

– Ja, den kusk som vinner får ett eget björnspjut, som är väldigt vackert. Den som har gjort spjutet har gått ur tiden så det finns bara en begränsad upplaga kvar.

Om han vinner får han ta med spjutet på flyget hem?

– Ja då får han checka in det, säger David Zimmer och skrattar.

Nu hoppas Bodentravet att travdagen ska locka mycket folk till banan.

– Förra året kom det mycket folk hit, travfolk som man kanske inte har sett på tio år. Det var travnördarnas hemkomst. Jag hoppas det blir en fantastisk dag med allt runtomkring.

ARTIKELN HANDLAR OM