If you can’t beat them, join them

TRAV

Vindsnabb bana, formtoppade hästar.

Risk för många spets­vinnare. Eller risk – vi spelar på dem såklart.

If you can’t beat them, join them.

V75-finaler på Solvalla och det känns inte svårtippat. Samtidigt är det jackpott och med de två ingredienserna är mitt råd att spela enbart V7. Skillnaden i utdelning mellan sex och sju rätt är monstruös. Den som spelar ett lite större system, i alla fall för över tusenlappen, kan inte räkna med att få tillbaka pengarna om man spricker i ett lopp. I lördags gav sex rätt 1,2 procent av ­sju- rättsutdelningen. Veckan innan gav sex rätt 0,1 procent av vad den ensamma vinnaren fick på sju rätt.

Frågan man bör ställa sig är varför man spelar V75. För att vinna stort några gånger i livet eller ha kul och hämta ut ofta och lite.

De två senaste åren har sju rätt under Elitloppslördagen gett 54 000 respektive 191 000. Kan vi hoppas på något liknande nu, med skön assistans av jackpotten?

Den snabba Solvalla-ovalen kommer att märkas hela helgen. Hästarna som sitter i täten bara rinner undan, trots att de ser trötta ut slutar inte fötterna gå på dem, trots att köhästarna bjuder på ilskna spurter blir det inte bättre än tvåa, trea. Det kommer i alla fall vara en vanlig syn.

I V75-1 tvekar jag inte. Skully Gully är en elithäst och när Stig H Johansson låter henne göra comeback i hetluften lär hon vara i form. Hon har tränat strålande på Stig H:s träningskamp. Från spår fyra bakom bilden flyger hon till ledningen och att hon sen ska förlora på den självspringande banan låter inte troligt. Det är alltid skönt med en spik i första.

Youkon Boko kan förstås också leda runt om i V75-2. Han är blixtrande snabb den första biten. Men jag törs ändå inte lita på honom och blåser på med helgardering. Azalee är det givna skrälldraget. Han var strålande när han vann försöket från dödens och får en snällare resa nu, streckad på ofattbart låga sex procent.

Conrads Garland (V75-3) är Åke Svanstedts bästa chans i helgen. Han säger det själv och låter helnöjd med de sista finslip­ande träningspassen. Den senaste insatsen, försökssegern, var rysligt bra och här laddar Svanstedt för spets och slut. Visst, Youpie (stallkamraten) mer eller mindre slaktade stackars ledande I Saw You senast men att Per Lennartsson skulle ­vara lika stygg mot ­Conrads Garland är väl inte troligt?

Delvin Gold är INTE favorit i V75-4. Har Elitloppspubliken (världens kunnigaste?) redan börjat kröka? Mats Rånlunds maffige femåring var ju femstjärnig när han vann V75-försöket på Åby senast, intrycket när han ångade undan i ledningen var att han var okörd. Från innerspår bakom bilen kan han mycket väl leda från start till mål. Jag spelar i alla fall på det. Att han ska ta stryk i front vägrar jag tro.

Snabbanalyser av övriga lopp:

Tintomara Hornline är en stark favorit i V75-5. Hon ser ut att vara tillbaka i gammalt gott slag, det vill säga hon kan knocka allt från dödens. Motbuden är tre: Gamay Ribb var grym i vintras, har lopp i kroppen och drömläge. Naughty Nanny glänste på topptid senast. Roligaste budet är finska Little Star Becca. Hon är jättekapabel, var sylvass efter galopp i Finland senast och ska testas barfota runt om, bära eller brista.

Jag övergarderar V75-6 eftersom streck på slutet är mycket värdefulla, väl medveten om att Chimall T.T. var otäckt bra senast och att S.J.’s Otto måste ha varit årets klaraste senast. Alla låser på två, utom jag?

Harper Hanovers är svårt, även om känslan är att Local Conch är starkast. Loppet kan bli sevärt eftersom Kent Knutsson hotar med att köra hela vägen i spets (han ska dit) med Västerbo Paradise. Glöm inte Laughing Stock, han är mycket vass i spurten