Åkes hyllning: De är bättre än experterna

Foto: Åke Svanstedt.
TRAV

Travspelarna är skickligare än någonsin och miljonvinnarna på V75 är rekordmånga.

En som tar hjälp av spelarna är Åke Svanstedt.

– Den bästa vägledningen är oddsindikatorn. Spelarna har mer klart för sig än tipsnissarna, säger Åke Svanstedt till Trav365.

ATG slår omsättningsrekord för sjunde året i rad. Sedan 1985 har omsättningen ökat med nio miljarder. Men även antalet spelvinster är fler än någonsin. På V75 har det blivit 195 miljonvinnare hittills i år, vilket är rekord. En som tycker att spelarna är skickliga är Sveriges tränarchampion Åke Svanstedt. Under onsdagen tog stallets hästar seger nummer 300 i år. Bakom dessa ligger förstås ett hårt tränararbete, men även en del hjälp av spelarna. Svanstedt berättar att han tar hjälp av dem i sitt sätt att förbereda sig inför travloppen.

– Självklart läser man på en del inför loppen men den bästa vägledningen är oddsindikatorn. Jag kollar hur hästarna är spelade inför varje lopp och på så vis kan man få lite vägledning om vem som är värsta konkurrenten. Det är ett bra hjälpmedel, säger Åke Svanstedt till Trav365.

– Ofta tycker jag att chansvärderingen i programmen och tipstidningarna inte stämmer så bra. Generellt sett tycker jag att oddsindikatorn, alltså spelarna, har mycket mer klart för sig. De är mycket bättre än alla tipsnissar.

Vad säger du annars om att ATG går mot ett nytt rekordår?

– ATG är duktiga på att skapa intresse för spel på hästar. Det finns ett stort utbud och många speltillfällen. ATG-Live är jättebra och det viktiga är ju att folk spelar på hästar. Man hoppas ju att prispengarna ökar i takt med att omsättningen ökar. Det har det ju inte gjort hittills och man tycker alltid att de är för låga. Men förhoppningsvis kommer det att komma ännu mer tillbaka till hästägarna framöver.

– Det skulle behövas mer pengar till vardagstravet men V75 är också viktigt att det är väldigt höga prispengar. Det är travets elitserie och det ska vara höga pengar där. För alla hästägare så är drömmen att starta på V75. De tycker att det är stort att ha en häst med där och se den på tv. Så V75 är bra både för spelare och hästägare, säger Åke Svanstedt Trav365.