Bekräftat: Karriären över för stjärnhästen

Publicerad:
Uppdaterad:

TRAV

Elitloppsvinnaren Timoko slutar – avslutade med seger

1 av 3 | Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75
Timoko och Björn Goop efter segern i Elitloppet i år.

Stjärnhästen Timoko slutar.

Det bekräftar tränaren Richard Westerink för fransk media under torsdagen.

– Du kunde inte be om ett bättre slut, säger tränaren till Le Parisien Turf om sagokarriären.

I lördags gjorde 10-årige Timoko sin allra sista tävlingsstart på fransk mark – i Cagnes-Sur-Mer, och vann på 1.09,1 över 1 609 meter från dödenspositionen.

Som vanligt hade Timoko sin ständige följeslagare Björn Goop i sulkyn. I onsdagens Sportbladet tackade Björn Goop Timoko för allt i sin krönika – och meddelade samtidigt att karriären förmodligen var över – trots att det ryktats om en start på Wolvega på söndag.

”Fantastisk resa”

”Tränaren Richard Westerink och övriga kretsen runt hästen ska nu som brukligt fundera i några veckor över framtiden. De överväger kraftigt att det är färdigtävlat nu”, skrev Björn Goop bland annat. Han fortsatte:

”Det har varit en fantastisk resa med en extremt unik häst. Det har varit en ära att få vara med på den”.

”Det var mycket känslosamt och berörande – det var sorgsna miner och gråt blandat med tacksamhet”, skrev Goop om segermiddagen efter lördagens lopp.

Redan under torsdagen kom beskedet från tränaren Richard Westerink.

Franska medierna Equidia Live och Le Parisien Turf rapporterar om att Timoko lägger tävlingsskorna på hyllan.

– Timoko börjar visa att han är sliten. Det har gått att hålla honom okej mellan starterna med hjälp av veterinären. Det syntes då jag stod vid läktaren i Nice att han inte var lika mjuk som vanligt, och hade det inte varit Timoko som jag känner så väl, hade jag strukit. Man måste respektera hästen efter allt han har gjort. Och det känns rätt att få avsluta karriären med lördagens prestation. Det är dags att vända blad, säger Westerink till Equidia.

– Du kunde inte be om en bättre slut, säger Richard Westerink till Le Parisien Turf.

– För mig är Continental Critérium en av mina bästa minnen med honom. Hans två Elitlopps-segrar var också magiska stunder, fortsätter han.

Vann Elitloppet

Sista helgen i maj i år skrällvann Timoko Elitloppet med Björn Goop i sulkyn för andra gången. Efter den segern hyllade en rörd Björn Goop sagohästen.

– Det är ju svårt att jämföra. Det var första gången i vinnarcirkeln för mig när han vann 2014 och det är klart att den segern var oerhört stor. Den här är mer emotionell på det sättet att vi vet att han är tio år och snart är karriären slut, i Frankrike är den ju definitivt slut snart. För mig och ägarna är det mer emotionellt, sa Goop då.

I och med segern i lördagens avslutande lopp passerade Timoko fem miljoner euro i inkörda pengar, motsvarande 47,7 miljoner kronor.

Timoko är Frankrikes vinstrikaste travhäst genom tiderna.

Publicerad:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!