Elitloppet

”Syddes med 60 stygn – han var nära att dö”

Hickothepoohs galna resa mot Elitloppet • Ägaren och skötaren berättar: ”En tragedi, kunde ha blött ihjäl”

Av: 

Andreas Örtengren

TRAV

Superskrällen Hickothepooh vann Finlandia-Ajo och blev klar för Elitloppet.

Men vägen mot framgången har varit smärtsam och brokig.

Ägaren och skötaren, Ernestas Tijunelis, har förlorat sin delägare och kompis i cancer – och var även nära att mista sin häst i en olycka.

– ”Hicko” tappade glädjen efter skadan och det är ett mirakel att han kommit tillbaka, säger han till Trav365.

Nio hästar är klara för Elitloppet som avgörs den 30 maj på Solvalla.

Utan tvekan är att den mest sensationella rosa biljetten (inbjudan) tillhör norske Hickothepooh.

Den nioårige valacken flög fram i Finlands största lopp Finlandia-Ajo och vann uttagningen med god marginal – med kusken Vidar Hop.

Fredrik B Larssons Milliondollarrhyme rusade på i täten vilket bäddade för de där bakom, men avslutningen var femstjärnig.

Det var första gången en norsk häst segrade i det finska grupp I-loppet – en vinst som var värd 1,1 miljoner.

Trond Anderssen tränar hästen tillsammans med sin kollega Kristian Malmin och kan nu se fram emot en resa till Solvalla den sista söndagen i maj.

Ägarkompisen dog i cancer

Bakom Hickothepooh står ägaren och skötaren Ernestas Tijunelis.

33-åringen köpte hästen på auktion tillsammans med sin gode vän men de sista sju åren har han ensam stått som ägare då vännen tragiskt gick bort i cancer (2014).

– Vi hade stora ambitioner när vi köpte honom men tyvärr dog han i cancer. Han var en fantastisk vän och det var en tuff period. Hans bortgång har påverkat mig mycket och det är synd att han inte får uppleva allt som händer nu med Hickothepooh, säger han.

Segern i Finlandia-Ajo överraskade många.

Ernestas själv drömde om seger men vågade själv inte se loppet då nervositeten blev för stor.

– Jag brukar aldrig vara nervös men just när ”Hicko” tävlar blir det jobbigt. Det är inte bra för hälsan och hjärtat. Men han avslutade otroligt bra och gynnades av det hårda tempot. Det var en fantastisk känsla och nu är vi i Elitloppet.

Ernestas Tijunelis fick 2004 sommarjobb hos Trond Anderssen.

Efteråt flyttade han från Litauen till Norge och har sedan dess varit en viktig kugge i stortränarens stall.

– Jag tyckte verkligen om Trond och gården i Norge. Åtta år senare köpte vi ju Hickothepooh och på den vägen är det. Hästen betyder så otroligt mycket för mig och har gjort det väldigt bra sedan dess.

Ernestas Tijunelis simtränar sin ögonsten – något som gett otroligt bra resultat.

Foto: Privat

”Skar upp halsen – nära att dö”

Men för två år sedan (2019) kunde allt ha tagit slut då Hickothepooh var nära att mista livet i en mycket allvarlig olycka.

– Vi var på väg till en tävling i Finland och han skulle för första gången använda en ramp. Hästen blev rädd och skar upp halsen på en stålkant. Han syddes med 60 stygn och var nära att dö, men överlevde mirakulöst. Han höll på att blöda ihjäl där och det var mycket tragiskt, säger ägaren och berättar vidare:

– Efteråt var det inte samma häst, han blev sur och trivdes inte alls med tillvaron. Vi funderade om vi skulle sluta träna och tävla men till slut testade vi simträning och dressyr och då förändrades allt. Han blev en ny häst och hittade tillbaka till glädjen igen efter olyckan. Jag kunde aldrig tro då att han ens skulle vara i närheten av att bli lika bra, och att han nu är ännu bättre är helt fantastiskt.

”Vi var på väg till en tävling i Finland och han skulle för första gången använda en ramp. Hästen blev rädd och skar upp halsen på en stålkant. Han syddes med 60 stygn och var nära att dö, men överlevde mirakulöst”.

Foto: Privat

”Drömmen lever”

Nu är ni i Elitloppet. Hur långt kan det räcka?

– Det är svårt att säga. ”Hicko” trivs på en fast och fin bana när det går fort. Det ska inte vara ryckigt och han gillar inte at ta upp och sedan öka igen. Men i ett jämnt tempo kan han spurta riktigt bra, det har vi sett. Han gör även sina bästa insatser när han möter tufft motstånd. Visst hoppas jag att han går till final och drömmen lever, men jag vet inte hur jag ska våga se loppet. Vidar Hop har kört honom många gånger och kan hästen, han kör även i Elitloppet.

Nya cancerbeskedet: ”Inte nu igen”

Elitloppsplatsen betyder mycket även för tränaren Trond Anderssen som nyligen drabbades av obotlig cancer.

Efter att ha fått rätt medicin mår han bättre men cancerbeskedet chockade Ernestas då han befarade att ytterligare en vän kunde förloras.

– Jag minns när han berättade att jag tänkte usch, inte nu igen. Det tog hårt på hela stallet och det är jätteskönt att han ändå mår så bra som han gör nu. Han är en skicklig tränare och en mycket god vän, avslutar 33-årige Tijunelis.

Publisert:

LÄS VIDARE

Superskrällen klar för Elitloppet: ”Jisses”

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Elitloppet

Solvalla

Hästar

Trav