V75-tips

Jackpott 58 miljoner: ”Min bästa V75-spik”

Sportbladets tidiga V75-Tanke • Analys • Spikar • Skrällar • Tidiga systemet • V75 lördag 15 maj på Umåker • Jackpott 58 miljoner

Av: 

Micke Korhonen

TRAV

Superlopp och en jackpott på 58 miljoner kronor till en ensam vinnare. Det står på lördagens V75-meny från Umåker.

Här är Trav365:s Micke Korhonens tidiga tanke.

Du får tidiga analysen, spikarna, tidiga miljonskrällarna och det tidiga systemet – bland annat.

– Min bästa spik? En topphäst som säkert får en Elitloppsbiljett framöver, säger han.


ANNONS: V75-jackpott 58 miljoner på lördag! Här kan du ta rygg på systemet ”Sportbladets Tidiga V75-tanke”. [Extern länk]


Tidiga kortanalysen:

– Åbys superlördag är så lagd till handlingarna och det fanns gott om sportsliga höjdpunkter. Den franska supermärren i Paralympiatravets final, den svenske kallblodskungen utanför V75-spelet och så en viss Robert Bergh som var en hårsmån från att vinna båda pokalloppen. Den mannen är smått otrolig på att sätta sina hästar i absolut toppform när det gäller som mest, men jag anar att han ändå grämer sig en smula över de ytterst knappa förlusterna med Rome Pays Off och Mellby Harissa. En nos och ett huvud från att dra in ytterligare 625 000 till stallet, sådant där är svårt att svälja för en man med trav-Sveriges kanske främsta vinnarskalle. Med lite distans är han dock säkert nöjd ändå och kan glädja sig åt att han alltid tycks vara bäst när det gäller. Jag lyfter på hatten för en sann yrkesman.

Efterspelet har dock i mångt och mycket handlat om bestraffningen av Eric Raffins drivning av Delia du Pommereux. När jag såg loppet live, men även i samband med repriserna, blev jag nästan lite tårögd över Erics helt fantastiska styrning och skonsamma agerande över upploppet. Det går inte att behandla en häst bättre än vad den franske toppkusken gjorde – väl värd en plats på den där ”schyssta listan”, och ändå åker han på både böter och avstängning för en förseelse som jag, i ärlighetens namn, knappt kände till existerade. Sådant kan lämna ringar på vattnet. Fransmännen rasar och hotar med att bojkotta Sverige i framtiden. Mycket har säkert sagt i stridens hetta och jag hoppas innerligt att kretsen kring hästen ändrar sig. Delia kan ju vinna Elitloppet och tre miljoner! Skit samma om man på kuppen åker på en petig bot. Ingen om tio år kommer att minnas en sådan, men en Elitloppsvinnare lever vidare för alltid! Och så har ju gentlemannen Stefan Hultman erbjudit sig att betala de 15 000 kronor Eric Raffin bestraffades med, det borde väl värma besvikna franska hjärtan?

V75-omgången som sådan innehöll inte några större överraskningar och det blev ingen utdelning för fem rätt, vilket resulterat i att vi bjuds på många jackpottmiljoner på lördag då Umåker står som värd. Jag minns en måndag för många år sedan då jag arbetade på en facktidning och V75-tips stod på arbetsschemat. Loppen delades upp mellan redaktörerna och när tidningen gavs ut dagen därpå visade det sig att en av tipparna hade rankat en häst sist, av tolv, medan den bittra tidningskonkurrenten hade samma pålle överst. Det som följde för tipsexperten där jag jobbade var en lång vånda både tisdag, onsdag, torsdag, fredag och lördag. Hade man gjort bort sig helt genom att ranka loppets bästa häst sist? Blir man idiotförklarad? Hur det gick för hästen ifråga? Givetvis vann den.

Anledningen till att jag nämner detta är att ingen vill göra en blunder när tipsen sammanställs, och när man bjuder på ett system en måndagsmorgon är det lätt hänt att en eller annan ramlar mellan stolarna.

Nu överdriver jag men det kan inte tagit många sekunder från det att mina Åby-tips publicerats tills det att det plingade till i mobilen. ”Du skulle ha plockat med din förstareserv i V75-4. Grym utan skor senast”. Avsändaren var en mentor till mig, som vad jag kan minnas har han aldrig någonsin hört av sig angående en potentiell snedrank. Hästen som åsyftades var Milos Ganador, tillika den sista häst som bantades bort från systemet för att komma ner under maxbeloppet. I måndags var han streckad på endast en procent, och att spricka på en sådan må en vara förlåtet, men visst fasen gick man hela veckan och hoppades att någon som jag betalat för i samma lopp skulle bli struken. Nu slutade det dock bra ändå då Milos inte räckte till efter en tung resa, men visst fanns det fog för mångas positiva inställning till hästen. Ett annat häst i omgången, Uncle Töll, blev även han ett stallskrik och spikades till och med av min andra mentor. Den trodde jag inte ett smack på, inte från det spåret och över en väl lång distans. Att spricka på en 20-procentare svider lite extra, men här fanns det ingen som helst oro – och det gick ungefär som jag hade gissat mig till förra måndagen: inledande vingel, backa sig sist, chanslös sedan. Överspelad, helt klart, men Uncle Töll kommer igen.

Nu på lördag bjuds vi på flera närmast olösliga lopp och jag försökte in i det sista skaka fram en tredje spik för att, om möjligt, helgardera en eller två avdelningar. Tyvärr kunde jag inte motivera någon av mina fem tipsettor i garderingsloppen som ett vettigt förslag till singelstreck så förhoppningsvis räcker det med fem streck vardera i vidöppna V75-2 och V75-5. I det tidigare blir säkert 6 Digital Dominance hårt betrodd och han har som bekant varit riktigt vass vid segrarna på slutet. Springspår och Erik Adielsson är normalt sett ett vinstgivande kombination men när jag såg D.D. just från spår sex på Dannero förra våren så öppnade hästen minst sagt sävligt den första biten. Ett helt varv i tredjespår blev det innan kusken kom ner utvändigt ledaren. Och då är inte Robert Bergh direkt någon sopa i voltstart... Gardera.

V75-5 gav mig många gråa hår innan publicering. Jag hittar bara en helt chanslös deltagare, och det är 11 Zorro Swing (som ändå är en vass spurtare). Fem markeringar är allt vad jag hade råd med och då chansar jag bort en som säkert blir hårt betrodd, delad favorit under måndagen, nämligen 1 Kaptah. Toppform, toppkusk, toppspår... mycket talar för Kaptah, men jag går på magkänsla och rankar ner honom så pass att han inte ens får plats på systemet. Här räknar jag nämligen kallt med att 4 Mr Clayton J.F. flyger förbi Petri Salmelas formkort och sedan släpper till första bästa. Från tredje invändigt känns i så fall en tänkbar favorit iskall och det fick bli en fräckis. En veckolång vånda att vänta? Nja, Kaptah känns mer som en Uncle Töll än Milos Ganador. Man måste våga för att vinna!

Tidiga spikarna:

1 Missle Hill (V75-3) är mitt bästa förslag till singelstreck. Detta är som bekant en topphäst och han lär säkerligen få en Elitloppsbiljett inom kort. Visserligen har han ännu inte vunnit lopp i år men det finns förklaringar till det. I årsdebuten blev han överflyglad av Milliondollarrhyme och fick sedan göra grovjobbet utvändigt denne. Att han inte kunde utmana i första starten sedan september må honom vara förlåtet. Senast hamnade han en bit bak men avslutade rasande fort i ett lopp som vanns av Disco Volante. På lördag borde han fånga upp värsta konkurrenten 5 Short In Cash och sedan har jag svårt att se Missle Hill förlora ett förhållandevis tunt guldlopp. 

6 Don Fanucci Zet (V75-6) har varit min Elitloppsvinnare i snart ett år, och ingenting som hänt under året har fått mig på andra tankar. Topphästarna har fallit som käglor den senaste månaden och Elitloppet börjar se allt mer urvattnat ut. Mycket tyder på att det blir en förhållandevis tunn upplaga sista söndagen i maj och vägen till vinst ligger öppen för Daniel Redéns kanon. På lördag kan vi se fram emot en härlig duell mellan Don Fanucci och 9 Hail Mary. De har mötts vid ett tillfälle, i Derbyt, och då avgick den senare med segern. Hail Mary kommer dock från färsk förlust och Bergh verkar vilja peaka formen längre fram. Visst får man en krypande känsla att det inte blir något Elitlopp i år? Dessutom bjuds det ett bakspår, allt medan en barfotadansande Don Fanucci öppnar som ett skott och sitter i ledningen i första sväng. I den positionen är han nio av tio (enda förlusten kom mot Aetos Kronos) och på lördag blir det spetsseger nummer tio. Det blir alltså barfota runt om för andra gången i karriären. Vid enda försöket hittills rullade han över i galopp i första sväng, om det sedan berodde på skorycket eller ej låter jag vara osagt.

Tidiga skrällarna:

3 Made of Stars (V75-1) har formen helt på topp men får inte till det fullt ut på V75. Han har tappat travet till slut vid flera tillfällen men om han bara håller ordning på aktionen får de övriga vara bra för att klå honom. Kul idé i ett öppet lopp.

2 Kailua Boko (V75-2) är hopplöst ojämn men väldigt bra när hon fungerar. Hon imponerade stort vid skrällvinsten näst senast och tål en hel del spår på vägen. Barfota runt om nu och även om framgångarna lyst med sin frånvaro med den balansen minns jag hennes upplopp på Färjestad i somras då hon avslutade sylvasst i skymundan bakom toppmärrar som Eagle Eye Sherry, Hilarious Am och Florist. Streckad på en procent när detta skrivs!

3 Cuenca (V75-4) är visserligen bortvald (?) av Jörgen Westholm men Mika Forss är ingen dålig ersättare. Hästen såg smällfin ut vid seger från utvändigt ledaren näst senast och höll på att krypa ur skinnet över upploppet. Senast tappade han mark på tidig galopp men visade 10-fart i upphämtningen. Bra rens utlovas.

8 Even's Cool Boy (V75-5) kan tyckas vara ett långskott från spår åtta men som han såg ut i comebacken! Han har tampats med kanoner som Ecurie D., Attraversiamo, Stoletheshow, From the Mine, Missle Hill, Zarenne Fas... jag kan rabbla upp hur många som helst. I en ganska tunn silverdivision tillhör han de bättre och vid minsta lilla klaff så går ingen säker i spurten. Stormvarning!

V75-7 ser jag fram emot alldeles extra. Om någon för en månad sedan sagt att 2 Jaguar Hill skulle springa en 10-tid, åkandes(!), hade jag idiotförklarat den människan. Tänk vad ett första skoryck runt om i karriären kan göra för en häst. Emilia Leo går från klarhet till klarhet. Finns det något den kvinnan inte kan göra? Hon är i en klass för sig som montéryttare men har även visat att hon kan matcha proffsen både i sulkyn och som tränare. Jaguar Hill var urläcker vid segern senast och det såg nästan ut som om åttaåringen har en 9-tid i kroppen när termometern börjar krypa upp över 25 grader. Hästen är pilsnabb från start och blir svår att lugga på ledningen. Kort distans passar som handsken och ställer bara inte långresan till det ska segerchansen vara god. Streckar fyra totalt, och glöm för allt i världen inte bort 7 Whelk som senast stod för en femstjärnig insats och troligen blir bortglömd här.


ANNONS: V75-jackpott 58 miljoner på lördag! Här kan du ta rygg på systemet ”Sportbladets Tidiga V75-tanke”. [Extern länk]


Tidiga tanken-systemet:

V75-1: 3, 4, 6, 7, 9 (2–11)

V75-2: 2, 3, 6, 9, 11 (15–4)

V75-3: 1 Missle Hill (5–3)

V75-4: 3, 8, 9, 11 (1–7)

V75-5: 2, 5, 8, 9, 12 (7–1)

V75-6: 6 Don Fanucci Zet (9–10)

V75-7: 2, 4, 6, 7 (9–1)

Systemkostnad: 2 000 rader/1 000 kronor.

Banfakta, Umåker:

Banförkortning: U

Längd: 1 000 m

Bredd: 22,0 m (2140 m), 22,0 m (1640 m)

Upplopp: 184 m

Open stretch: Nej

Vinklad startbilsvinge: Nej

Källa: Svensk Travsport.

Startlistor:

V75-1, 2 640 meter volt

1 O.K.Nalan - Skoglund R N 1 3 2 2 1 15,8

2 Arizona Dream - Djuse M E 1 1 4 1 1 14,8

3 Made of Stars - Westholm J 0 1 6 2 3 15,6

4 Amorcer Levallo - Ohlsson U 2 1 1 d d 14,9

5 Mister Donald - Goop B 1 0 1 d 0 14,8

6 Digital Dominance - Adielsson E 3 2 4 1 1 14,8

7 Arch Lane - Wäjersten D 1 0 1 d 3 14,4

8 Ranch Pronto* - Skutnabb T 2 1 0 8 1 16,3

9 Deal Done Zet - Kihlström Ö 1 1 1 d 4 14,8

10 Gazza B.R. - Forss M 1 d 2 3 8 14,0

11 Albert Zonett - Dunder R 1 1 d 2 d 17,4

12 Just Celebration - Djuse M A 6 1 2 2 1 14,4

V75-2, 2 140 meter volt

1 Västerbo Vixen - Kylin Blom O 2 6 0 4 1 15,5

2 Kailua Boko - Skoglund R N 3 1 0 1 0 14,7

3 Navona - Bergh R 1 1 1 d 2 16,9

4 Fly Bird Fly - Dunder R 4 5 d 1 2 16,7

5 Alfas Leonore - Westerholm N 0 2 4 1 5 15,4

2 160:

6 Arquana As* - Kihlström Ö 5 0 1 3 3 15,2

7 Pappajonnys Ilse - Lövdal A 1 0 7 8 3 13,8

8 Ava - Olofsson H 3 1 2 3 d 13,9

9 Galant Sisu - Goop B 0 0 5 3 1 13,6

10 Mellby Guava - Nilsson R 1 6 0 2 2 13,5

11 Moon Zappa - Forss M 1 4 5 0 1 13,9

12 Anna Mauds Lassie - Adielsson E d 0 1 2 0 14,2

13 La Norna - Leo E 4 0 4 1 1 14,0

14 Qeen Roc - Djuse M A 6 7 1 1 6 13,5

2 180:

15 Millie Millionaire - Ohlsson U 6 0 3 2 d 12,0

V75-3, 2 140 meter auto

1 Missle Hill - Kihlström Ö 1 1 1 2 2 09,2a

2 Doctor Doxey Zenz - Andersson M 8 6 1 4 1 12,3a

3 Selmer I.H. - Sundqvist S 0 2 1 0 d 11,3a

4 Evaluate - Ohlsson U 1 3 0 4 5 09,4a

5 Short in Cash - Forss M 5 0 d 1 1 11,5a

6 Speedy Face - Paal W 3 4 3 4 2 10,3a

7 Hachiko de Veluwe* - Djuse M E 1 2 2 7 d 11,4a

8 Diamanten - Goop B 3 4 0 5 2 09,8a

9 Noble Superb - Djuse M A 4 4 3 5 0 11,1a

10 Antonio Trot - Adielsson E 1 3 6 2 6 11,2a

11 Stoletheshow - Skoglund R N 4 6 2 4 0 10,3a

12 Mindyourvalue W.F. - Bergh R 2 3 4 3 5 10,3a

V75-4, 2 140 meter auto

1 Kaelan F.Boko - Olofsson H 4 1 1 2 5 15,0a

2 Cab Frontline - Pettersson T 1 2 6 2 3 14,8a

3 Cuenca - Forss M 0 2 2 1 4 14,5a

4 Sylvester Töll - Skoglund R N 4 1 7 1 2 16,0a

5 Love in Vain* - Särkiniva J 5 4 1 2 1 13,6a

6 Loveyouecus - Lundberg P 6 d 1 1 4 14,2a

7 Berra Steel - Wäjersten D 3 1 6 6 1 13,8a

8 G.K.Justus - Kihlström Ö 2 1 2 2 1 14,3a

9 Global Attention - Westholm J 1 1 d 0 1 12,6a

10 Serious Sam - Eriksson J 3 4 2 1 1 16,1a

11 Amalencius B.B. - Goop B 3 2 d 1 d 13,8a

12 Aurora Borealis - Adielsson E 0 6 1 3 2 13,2a

V75-5, 1 640 meter auto

1 Kaptah* - Adielsson E 0 2 3 3 1 10,9a

2 Merritt - Wäjersten D 0 3 4 4 d 10,8a

3 Franklin Face - Skoglund R N 7 5 7 1 d 11,0a

4 Mr Clayton J.F. - Djuse M E 0 3 4 2 d 11,2a

5 Alcide Roc* - Goop B 2 d d d k 11,3a

6 Betting Rebel - Kylin Blom O 2 1 5 8 8 10,6a

7 Balotelli Crown - Forslin H 2 3 1 5 2 10,9a

8 Even's Cool Boy - Dunder R d 2 4 7 1 12,3a

9 Viking Brodde - Djuse M A 0 2 0 1 4 11,0a

10 Counterfeightr - Ohlsson U 2 7 2 5 3 11,5a

11 Zorro Swing - Eriksson J 5 4 5 1 7 11,8a

12 Summit in Sight - Kihlström Ö 2 6 3 3 3 10,2a

V75-6, DD-1, 2 140 meter auto

1 Freckless - Skoglund R N 4 d 3 3 1 13,4a

2 Exodus Brick - Westholm J d 0 0 6 2 12,0a

3 Aramis Bar - Goop B STARTAR EJ

4 Jareth Boko - Kylin Blom O 6 6 d 0 0 10,4a

5 Gogobet Sisu* - Djuse M E 4 2 d 1 1 12,6a

6 Don Fanucci Zet - Kihlström Ö d 2 2 2 1 09,6a

7 Global Adventure - Adielsson E 4 1 1 2 0 11,1a

8 Union Forces - Ohlsson U 3 4 5 3 7 08,7a

9 Hail Mary - Bergh R 1 1 1 1 2 11,3a

10 Brother Bill - Djuse M A 3 3 2 d 5 11,6a

V75-7, DD-2, 1 640 meter auto

1 Syoss - Wäjersten D 3 0 5 4 1 10,9a

2 Jaguar Hill - Leo E 0 5 1 6 1 10,7a

3 Walther på G. - Linderoth P 7 1 6 1 4 12,7a

4 Swagger - Eriksson S 2 5 1 1 1 11,1a

5 Surf'n Turf - Ohlsson U 3 3 6 1 0 11,2a

6 Moses - Kihlström Ö 3 2 1 2 6 10,7a

7 Whelk - Westholm J 6 d 0 1 1 11,7a

8 Iceland Falls - Adielsson E 1 7 1 2 3 12,1a

9 Otroligosåfin - Söderberg L-G 5 1 1 1 1 12,3a

10 Istanbul Boko - Goop B 1 k 2 6 6 11,8a

11 Rally Funny - Lindqvist O A 2 1 4 3 3 12,1a

12 Rossi Palema - Djuse M E 4 1 2 6 4 11,2a


ANNONS: V75-jackpott 58 miljoner på lördag! Här hittar du Sportbladets alla andelssystem. [Extern länk]


Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

V75-tips

V75-tips

V75

Trav

Hästar