”Jag får ta på mig en stor del av det här”

Stjärnkusken rasar efter startkaos på V64 • Domaren ber om ursäkt

Av: Daniel Söderbäck, Andreas Örtengren

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: ATG LIVE
Storfavoriten Super Express S.W. i våldsam galopp kort efter start.

Starten i V64-4 sköts upp i 13 minuter efter materialfel – trots att gränsen är fem minuter.

Nu ber Östersunds måldomare Göran Åkesson de aktiva om ursäkt efter tisdagskvällens händelse.

– Jag får ta på mig en stor del av det här, säger han till Trav365.

Under tisdagskvällen avgjordes V64-tävlingarna på Östersund.

I V64-4 startade stjärnkusken Magnus A Djuse med hela omgångens största favorit Super Express S.W..

I travets reglemente står det att hästarna ska vara ute för defilering fem minuter innan start. Nu sköts starten upp – i 13 minuter – på grund av ett materialfel.

Anledningen: man var tvungna att sätta på skor på hästen 15 Comte Godiva.

”Hittar på egna regler”

Det var här kommunikationen mellan måldomaren och ekipagekontrollanterna brast.

När väl starten gick så var det flera hästar som blivit stressade av den långa väntetiden. Storfavoriten Super Express S.W. galopperade direkt och blev diskvalificerad. Ytterligare två hästar galopperade.

Dagen efter händelsen rasar stjärnkusken Magnus A Djuse.

– Fördröjningen blev inte bra för min häst och inte heller för många andra i loppet. Det var ju fler än vi som galopperade. Jag tycker det är ett stort funktionärsfel. De följer inte reglementet och hittar på egna regler, det är väldigt dåligt, säger han till Trav365 och fortsätter:

– Det var tydligt att de bara sket i reglerna och det som stör mig allra mest är att de inte kan stå för det utan bara skyller på varandra. Det är ingen som vill ta ansvar. Jag har aldrig varit med om något liknande och jag vet inte varför de bara struntade i att det för längesedan hade gått mer än fem minuter.

”Något som vi tar på oss”

Östersunds måldomare Göran Åkesson är självkritisk efter gårdagens fördröjda start när Trav365 når honom.

– Vi vill be om ursäkt för det inträffade. Naturligtvis är det så att vi kan reglerna men i det här fallet var det flera led i kommunikationen som inte fungerade hos oss funktionärer. Jag får ta på mig en stor del av det här. Första steget för en måldomare i ett sådant här fall är att kontakta ekipagekontrollanten, men i det här fallet fick vi ej fram informationen, säger han. Han fortsätter:

– Tyvärr hade vi ganska tidigt tappat många minuter med hästen som skulle få på sig skor och då det är vi som brustit i våra rutiner är det inte rätt att den enskilde hästägaren ska straffas för något som vi tar på oss.

Vad säger reglementet?

– Det är fem minuter som gäller och här tog det alldeles för lång tid och vi kan bara beklaga. Men varje körsven hade olika metoder för att lugna sin häst, vissa bad om att få åka in i stallet och de var också många av dem som placerade sig bra i loppet. Självklart förstår jag irritationen som uppstod, det här blev inte optimalt.

Prince S.W. med Sofia Frilén i sulkyn vann V64-4.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN