”Varit en fantastisk resa att följa...”

Profilen om tv:s betydelse för travet i Sverige – och verbala kriget mot Souloy: ”Hade gjort samma sak i dag...”

Travet i TV4 firar 30 år: ”Fantastisk resa”
Travet i TV4 firar 30 år: ”Fantastisk resa”

Travet i TV4 firar 30 år.

En som varit med på hela resan: Jägersro-legendaren Lutfi Kolgjini, 61.

– Att travet kom in i TV4 har varit oerhört vikigt. Det har varit en fantastisk resa att följa, säger han.

I januari 1991 sändes det första travprogrammet i TV4.

Sedan dess har mycket hänt i svensk travsport.

Men TV4 är fortfarande ”travets kanal” i tv.

En som varit med på hela resan: Lutfi Kolgjini, 61. Han menar att tv:s roll för att bygga travsporten i Sverige, till vad det är i dag, med det starka engagemang och enorma spelformer som V75 och V86, vilket ger tillbaka stora pengar till sporten via spelbolaget ATG, har varit fundamental.

– Oerhört viktigt. Det har varit en fantastisk resa att följa. Det och att vi haft en väldigt bra sport att sälja, det är det som gör att vi är där vi är i dag, säger ”Ludde”.

”Allt profilerna har gjort har dömts ut”

Genom åren har en rad välkända profiler synts i travets tv-produktioner, som bland andra Benny Haag, Petra Nordlund, Sven Melander, Fredrik Wikingsson, Gry Forssell, Jessica Almenäs och Lydia Capolicchio.

– Och allt som har gjorts och som de här profilerna gjorde har egentligen dömts ut. Rejält. Alla de hör profilerna som Sven Melander och Benny Haag, till exempel, som hjälpt till att försöka sälja travet har blivit utskällda. Men det har bara varit en enda stor succé, säger jag. Som sagt, en fantastisk resa.

– Många av de här tv-profilerna har ju fostrats i trav-tv för att sedan gå vidare till riktigt stora karriärer, fortsätter Kolgjini.

”Du är knäpp”

Jägersro-profilen själv har varit en viktig del för travet i media i allmänhet och tv i synnerhet. Inte minst för hans frispråkiga- och ärliga personlighet.

Ett klipp som är ”odödligt” och som förföljt Ludde är bråket med franske stortränaren, Fabrice Souloy, som senare stängdes av i tio år för dopning, kring Åby Stora Pris 2009.

Det började med att Lutfi kastade sitt körspö på fransmannen som kontrade med:

– Du är knäpp.

Sen var ordkriget igång. Och TV4:s reporter, Åsa Elmroth, med kamerman, var på hugget och fick med allt på band.

– You are stupid, skrek fransmannen.

– Go and fuck yourself, skrek Ludde och stövlade därifrån.

”Hade kunnat bli handgemäng”

Hur ofta ser du det där?

– Inte ofta. Men Anders Ström (storhästägare) skickade det till mig häromdagen, faktiskt. Det är rätt roligt. Det var längesen jag såg det.

Vad tänker du om det som hände i dag?

– Jag hade gjort samma sak i dag, tror jag. Mot den där Souloy. Jag visste vad jag tyckte. Men det hade kunnat bli dyrbart för oss båda med böter och avstängningar. Jag såg kameran i ögonvrån bakom mig, och tänkte; det är bäst att gå härifrån.

Vad hade hänt annars?

– Om kameran inte hade varit där så hade det kunnat bli handgemäng. Det hade smällt. Vi var förbannade båda två, säger Lutfi Kolgjini.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!