Mejla

Michael Carlsson

Obesegrad i ledning och leder runt om

Carlssons GS75-tips, söndagen den 18 april

Sportbladets expert Michael Carlsson går igenom GS75-loppen på Årjäng.
Sportbladets expert Michael Carlsson går igenom GS75-loppen på Årjäng.

Trots ett dåligt läge mot bra hästar och utan att vara vässad spurtade han till seger i årsdebuten.

Med loppet i kroppen är det desto mer påställt nu med helstängt huvudlag och spetsläge.

Startsnabba och V75-härdade Golden Guard är obesegrad från ledningen och leder runt om.

Han är bästa och säkraste spiken på Grand Slam 75 som avgörs på sveriges vackraste travbana i Årjäng.


ANNONS: Här kan du ta rygg på Sportbladets andelsspel på GS75 – gå med i laget [Extern länk]


GS75–1

Global Boost står på tur för en seger och hade man vetat hur hon hanterar innerspåret bakom bilen och hur pass snabbt hon öppnar, så hade det varit ett alternativt spikförslag. Näst senast blev hon generad till galopp kort efter start men vid andraplatserna senast och för tre starter sedan har hon gjort rejäla insatser från dödens. Tränaren Joakim Elfving berättade för mig att hästen är stänkrädd och fungerar bäst när hon får vara med där framme utan ryggar. Antingen i ledningen eller utvändigt om ledaren. Hästen är stark och tål att göra jobbet själv. Senast blev hon störd och tappade fart i sista kurvan och utan den incidenten trodde Rikard N Skoglund att hon hade vunnit. Öppnar hon så pass snabbt att hon håller ledningen är det hästen att slå här. 

GS75-2

Jan Roar Mjölneröd är vass med kallblod och startar alltmer i Sverige nu med sina hästar under coronan. I Mjölner Rönner har han ett stort löfte och fyraåringen var i fjol med och tampades mot årgångstoppen. Han galopperade med en tredjeplats på gaffeln mitt på upploppet i Kallblodskriteriet bakom vinnande Brenne Bas. Hästen visade stora fartresurser emellanåt och han gjorde nyligen comeback i Årjäng. Då galopperade hästen kort efter start när han blev lite för ivrig i jakten på att köras till ledningen. Men upphämtningen var av bästa märke och han klev runt hela fältet på slutvarvet. Även om det stod och vägde när ledande Stilig Karl galopperade kort före mål såg det ändå ut som att Mjölner Rönner skulle avgöra i knapp men säker stil. Han avslutade sista 500 metrarna efter 1.22 utan att vara tom i mål. Jag pratade med Jan Roar Mjölneröd i veckan som berättade att det här är en väldigt fin häst som han var helnöjd med i comebacken. Han tycker inte att hästen är osäker egentligen och att det var ett olycksfall i arbetet att det blev galopp senast. Nu står han på 60 meters tillägg och har bara två hästar på samma volt. Det blir en lugn avgång och i ett litet fält har Mjölner Rönner en toppchans att avgå med segern. Det främsta hotet kommer från landsmannen Stormjerven som verkligen inte är att leka med. Han inledde sin karriär i fjol med fem raka segrar innan det blev galopp i årets sista start. Nu återkommer han efter ett uppehåll på närmare fyra månader och är förstås lite svårbedömd i årsdebuten. Tränaren Karoline Lund Solberg säger att hästen är väl förberedd med ett par banjobb men att det inte är någon toppform direkt och att hästen kan behöva lopp och ligger därmed lite lågt. Många dubblar säkert och tar två hästar men i och med att Mjölner Rönner har visat färsk form med årsdebuten avklarad, och att Stormjerven gör comeback, spikar jag Mjölneröds talang.

GS75-3

I.D.Dig Deeper har stora fartresurser för sin klass och vann i sitt livs andra start på 1.14,5. Men han är heller inte att lita på och har galopperat i fem av karriärens elva starter. Det blev även galopp i årsdebuten vilket dock Berglöf tog på sig och menade att han laddade för hårt med hästen. Men sköter sig Erik Berglöfs travare är han snabb ut bakom bilen och då kan det vara spets och slut. Mr Brilliant gjorde ett bra lopp i debuten för Robert Bergh senast. Han fick en fin resa i andra par utvändigt och fullföljde bra som trea i en snabb avslutning. Det var hästens första start på drygt fyra månader och jag har tidigare skrivit här om att Robert Berghs hästar brukar gå rejält framåt och var extra bra i just den andra starten efter ett längre uppehåll. Det är en stor häst som behövde en genomkörare senast och han har i tidigare regi visat att han kan öppna snabbt bakom bilen. 

GS75-4

Golden Guard har en mycket lämplig uppgift och bara vinner det här loppet om han är frisk. Han var ute i V75 en del under fjolåret och härdades i tuff konkurrens. I årsdebuten senast var det inte alls påställt från ett dåligt läge mot bra hästar som hade bättre spår. Jag har pratat med tränaren Claes Svensson som berättade att han låg lågt på förhand och lät hästen gå med öppet huvudlag för första gången. Men trots det spurtade Golden Guard ner konkurrenterna över upploppet – i sin första start på drygt fyra månader. En mycket positiv överraskning för tränaren som säger att hästen har tagit loppet på rätt sätt och gått framåt ytterligare med genomköraren i kroppen. Nu blir det också andra bullar då det vankas spetsläge och då åker det helstängda huvudlaget på som hästen har gått med tidigare. Golden Guard är väldigt snabb ut bakom bilen och lär spetsa utan problem från bricka tre bakom bilen. Han är obesegrad från ledningen och lär även vara det efter den här starten. I ett tämligen billigt lopp leder Golden Guard runt om och bör vinna enkelt för Jonathan Bardun.

Hett segerbud

GS75-5

Mjölneröd i favoritposition även i det här kallblodsloppet i Tangen Tore. Hästen har tagit tre segrar och tre andraplatser på åtta starter i Sverige och närmast kommer han från seger i Biri. Gången innan dess var han tvåa efter en bra avslutning på Färjestad. Mjölneröd säger att han ska räknas men att det är några tuffa konkurrenter emot och han tycker att Mjölner Rönner är en bättre chans. Stilig Karl galopperade kort före mål när han fortfarande hade greppet senast gentemot Mjölner Rönner. Det strulade en del när Carl Johan Jepson skulle dra ner det norska huvudlaget och möjligen stördes hästen av det. Felfri är Stilig Karl ett hett segerbud.

GS75-6

Global Wonderful är storfavorit i skrivande stund och Magnus Jakobssons sto speedade till en lätt seger i årsdebuten efter en snäll invändig resa. Hon tog ledningen men släppte täten och när luckan kom inne på upploppet tackade hästen för det genom att avgöra enkelt den sista biten. Det var ett billigt sällskap men loppet gjorde henne gott och när jag pratade med Magnus i veckan berättade han att hästen har varit mjuk och fin i lugna jobb efteråt. Det är en häst som har haft en del fräschörproblem tidigare men nu hon fräsch och Magnus var optimistisk inför den här starten. Global Wonderful är startsnabb men det är också ett par av hennes konkurrenter och det lär gå undan rejält den första biten. Digital Furcola är riktigt rask ut och här vill kretsen kring hästen prova i täten. Katapultsnabb iväg bakom bilen är även My Golden Eye, men här berättade Joakim Elfving för mig att det är spets och släpp som gäller. Hästen sköt till bra efter en invändig resa i årsdebuten men är mer en platschans trodde Elfving som vill se sin häst i ryggar. Ett hett motbud till Global Wonderful är däremot Almond Paste som jag bara måste dubbla med och som kan få loppet bakom med rygg på startsnabba hästar. Ole Johan Östres sto har gjort två start i år – båda från iskalla lägen – och senast var hästen kanonbra som tvåa från dödens på Solvalla. Hon gav sig aldrig helt och kämpade storstilat bakom vinnande Sparkling Diamond. Nu är det enklare emot och Almond Paste måste ses med riktigt bra vinstchans.

GS75-7

Franklin Face är härdad i V75 hela vintern och våren där han har gjort det bra. Efter tränarbyte har hästen gjort två starter för Joakim Elfving. Först blev det galopp under angrepp vid upploppets början och det kan ha varit segern som rök där. Senast blev det en jobbig inledning i spåren i V75 där han fick tas upp och backa ner invändigt. Han fick sedan aldrig chansen och klättrade nästan över de framförvarande hästarna över mållinjen. Det var gott om krafter kvar och nu kliver han ner en hel del i klass. Som tränare Elfving sa till mig så är motståndet enklare den här gången och han tycker att hästen är i riktigt fin form och känns väldigt formstark. Joakim tycker att det här är hans klart bästa chans på GS75 och trots spår åtta bakom bilen tror han stenhårt på sin häst. Franklin Face är snabb ut men går även lika bra i ryggar som från ledningen. Men från spår åtta kan det som bekant lätt gå galet så det blir gardering med ett gäng.

Tre bästa tipsen

6 Mr Brilliant (GS75-3) 

Bra i debuten för Bergh och framåt rejält med loppet i kroppen. Kan slå till nu.

5 Stilig Karl (GS75-5)

Galopperade i segerstriden mot Mjölner Rönner senast. Felfri är det bra chans här.

9 Almond Paste (GS75-6)

Höll strålande som tvåa från dödens på Solvalla senast. Kan få loppet här och blir då svår att stå emot.


ANNONS: Här kan du ta rygg på Sportbladets andelsspel på GS75 – gå med i laget [Extern länk]


Michael Carlssons GS75-system

GS75-1: 1–11–3–2 (5–10)

GS75-2: 9 Mjölner Rönner (8–6)

GS75-3: 6–5–9–1–7–4 (12–10)

GS75-4: 3 Golden Guard (7–11)

GS75-5: 5–8–10–9–11–15 (2–13)

GS75-6: 9–6 (12–11)

GS75-7: 8–1–7–6–5 (4–3)

1440 rader/1440 kronor


ANNONS: Här kan du ta rygg på Sportbladets andelsspel på GS75 – gå med i laget [Extern länk]


Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!