Trav

Efter finalsuccén: ”Han är vid liv tack vare...”

Förre golfproffset Christian Persson efter segern med Red Lady Express: ”Det var ett jäkla tjat om...”

Av: 

Micke Korhonen

TRAV

Familjen Persson har varit i helvetet och tillbaka då pappa Nils-Inge i fjol bröt nacken.

I lördags var ”Nisse” dock tillbaka på travbanan och fick se familjehästen Red Lady Express vinna E3-finalen.

– Pappa är vid liv tack vare min sambo Frida, avslöjar amatörtränaren Christian Persson för Trav365.

Vissa berättelser berör en mer än andra och är värda att nå ut till så många läsare som möjligt. Detta är sagan om amatörtränade Red Lady Express och människorna bakom lördagens sannsaga då hon ledde varje meter av E3-finalen för ston. Trav365 fick sig en pratstund med tränaren Christian Persson, pappa Nils-Inge, eller "Nisse" som han kallas, och en viss sambo – som med spänning väntar på ett visst initiativ från karln sin. Mer om detta lite senare.

Red Lady Express har kommit lite från ingenstans och på två starter gått från 80 000 till en bit över miljonen i intjänade pengar. Readly Express-dottern är ett hemmabygge där "Nisse" en gång i tiden köpt mamman Staro Helle. Henne fick man aldrig någon fason på men i avelsboxen har det gått desto bättre, och med dottern nådde familjen Persson i lördags sina drömmars mål.

– Jag var med och drog ut henne ur mamman under fölningen. Det var en speciell grej. Och nu vinner hon E3... Det var fantastiskt stort. Jag har hållit på med hästar i 30-40 års tid och aldrig fått fram någon så här bra häst. Det var sonens sambo Frida som övertalade mig att åka till banan och det ångrar jag inte en dag som denna, berättar Nisse.

”Jag sprang runt och skrek”

Krutgubben har hunnit bli 71 men råkat ut för ett antal tragiska händelser under årens lopp. Att han ens kunde ta sig till Karlstad för att se loppet på plats är ett smärre mirakel när man tänker efter vad som inträffade en hemsk oktoberdag hemma på gården. I samband med att en unghäst blev skrämd föll Nils-Inge så pass illa att han bröt nacken. Sonen Christian minns händelsen mycket väl.

– Frida gav pappa hjärt- och lungräddning i väntan på ambulansen, medan jag sprang runt och skrek. Han är vid liv tack vare henne. När jag nu tänker tillbaka på den där händelsen blir det extra känslosamt, speciellt med tanke på vad vi fick uppleva i lördags. Det var fruktansvärt men budskapet är ändå att aldrig ge upp, oavsett hur mörkt det ser ut i livet. Tro alltid på att det vänder!

Med pappa på IVA var de första läkarindikationerna att risken för helkroppsförlamning var möjlig. Där låg han i respirator och kämpade för sitt liv, med familjen vid sin sida.

– Läkarna sa att han varken skulle kunna gå eller andas själv, men de har ju haft fel förr. Nu äter han till och med som vanligt, både grillat kött och majskolvar.

– Christian är en grym kock, en grillmästare, och om ni är i trakterna någon dag så måste ni hälsa på oss. Jag minns ingenting av själva olyckan. När jag vaknade tänkte jag: "Vad är det som har hänt och varför ligger jag här?". Jag kunde inte prata eftersom jag hade en tub i halsen men märkte att huvudet var med.

På vilket sätt?

– Jag har alltid haft ett bra sifferminne och kunde minnas koderna till mina bankkort!

Frida och Nils-Inge ”Nisse” Persson.
Frida och Nils-Inge ”Nisse” Persson.

Har besegrat döden – tre gånger

Christian minns framför allt ett tillfälle under vistelsen på sjukhuset.

– De väckte honom på en måndag och under onsdagen ringer mamma mig för att berätta att han hade viftat på en tå. Jag blev gladare då än när vi vann E3-finalen. Pappa betyder oerhört mycket för mig. Han är inte som andra gubbar som bestämt menar att "saker och ting var bättre förr", utan han har ett framåttänk. Det är en riktig profil. Han har varit med om så mycket genom åren, inte bara olyckan på gården.

"Nisse" är ett vandrande mirakel som varit nära döden inte en gång, inte ens två utan vid hela tre tillfällen. När han var 24 eller 25 höll det på att sluta riktigt illa under en vanlig arbetsdag.

– Jag arbetade som rörläggare en gång i tiden och vid ett tillfälle skulle vi svetsa i ett stängt utrymme med högexplosiva grejer. Det var mycket damm på väggarna och rätt som det var small det bara till. Jag lyfte på skärmen och såg lågor runt om mig. Då dök jag ut i sista stund men fick brännskador både i ansikte och händer. Det var nära ögat. Jag fick tillbringa runt 15 dagar på sjukhuset och även om skadorna läkt med åren var jag inte vacker där och då. Folk har visat bilder för mig efter olyckan och jag såg ut som ett monster.

Som om inte bruten nacke och brännskador var nog så höll det även på att sluta illa vid ett tredje tillfälle när han var ute med bilen.

– Jag fick ett möte med en lastbil som hade timmer i släpet. Föraren körde på tok för fort och tappade kontrollen. "Vad ska jag göra nu?", var tanken och då tog jag beslutet att styra ner i diket. I samma veva välte släpet och timret for ner över bakluckan på min bil. Då var jag 1,5 meter från döden.

Tränar häst och bygger bord

Inget tycks bita på gentlemannen som har bestämt sig. Han kanske aldrig kommer att bli helt återställd men ingen dröm är för stor.

– Jag har börjat gå med kryckor nu och ska tillbaka! Drömmen är att kunna gå utan hjälpmedel, kanske med sådana där stavar. Att köra häst är inte att tänka på men under september månad ska jag iväg och rehabilitera mig under fyra veckors tid, i Ljungskile. Då blir det hårdträning har jag hört, avslutar "Nisse".

Christian fyller i:

– Det vore nog väldigt stort för honom bara att få vara med och känna sig delaktig på gården. Sela på och tvätta hästarna.

Det har varit några omtumlande dagar för kretsen kring hästen och telefonen går varm hos den färske amatörtränaren. Om det inte handlar om gratulationer från media eller vänner så ringer folk och beställer möbler från familjens företag West Coast Tables. Succétränaren driver nämligen även en möbelfirma vid sidan av hästverksamheten.

– Vi tillverkar bland annat skräddarsydda matsalsbord från grunden, allt efter kundens egna önskemål. Det erbjuds otroligt bra service och jag har redan hunnit märka av ett större intresse sedan framgångarna för hästen.

Har du fått blodad tand för travet efter lördagens vinst?

– Det har jag verkligen. Just för dagen har vi tre hästar i stallet men jag skulle gärna se någon större hästägare höra av sig, framför allt om de har något med bra stam. Jag har lagt ner väldigt mycket tid på att bygga en rakbana på 700 meter, en sandbana på 350 och med pengarna som Red Lady Express sprang in senast så går det att ladda på ännu mer. En slinga i skogen exempelvis.

”Jag har drömt om detta så länge”

Christian har trots sin ringa ålder på 42 redan hunnit med mycket i livet. Travtränare, möbelsnickare, gruppchef på ICA och även golfproffs. Det blev främst tävlingar i Sverige och i Norden, med storstjärnan Henrik Stenson som en av konkurrenterna.

– När det gäller travsporten gick jag länge back, ja herregud. Golfen kunde jag dock leva på, även om jag var lite som Red Lady Express – nämligen helt fokuserad på tävling, men loj i träningen. Då blir man aldrig tillräckligt bra så jag slutade med golf.

Har det blivit någon "hole in one" genom åren?

– Nej, faktiskt inte. Det finns dock många i världseliten som inte lyckats med detta. Att vinna en E3-final är dock betydigt svårare, tycker jag, och segern i lördags var mitt "hole in one". Inför loppet var jag väldigt lugn och harmonisk men sedan blev det allt mer nervöst. I sista sväng såg jag att kusken hade fulla linor och tussarna sparade, då började pulsen rusa! "Det är inte sant! Wow, hon vinner!", så tänkte jag.

Direkt efter loppet var det ren eufori då segertränaren knappt visste om han befann sig i Karlstad eller på månen. I den efterföljande segerintervjun svallade känslorna över och på stallbacken kunde vi skönja horder av glada människor.

– Jag har drömt om detta så länge och det ryser fortfarande i kroppen på mig. Jag äger större delen av hästen och med på ett hörn finns även flera vänner från min tid på ICA. De var på plats och var lika glada som jag. Direkt efter loppet letade Björn Goop upp mig och gav mig en kram. Det var stort av honom. Han var med och kvalade in min häst till finalen och har hjälp oss med tips på vägen. Carl Johan Jepson var min reservkusk och ingen tar normalt sett en längd på honom då han har innerspår, inte ens på banan i Färjestad. Ni måste nämna hur tacksam jag är för de båda.

Red Lady Express.

Bakom varje framgångsrik man står...

Det är fler än pappa "Nisse" som har stora drömmar inför framtiden. Christian blickar nämligen först mot Oaks (det största stoloppet i Sverige för treåriga hästar) och sedan...

– Frankrike. När hon var ett år sa jag till Björn att denna häst kommer han att vinna Prix d' Amerique med en dag. Jag tror att hon kommer att passa väldigt bra nere i Frankrike med sin flacka gång och Readly Express som pappa. I de första fyra loppen sprang hon med tunga järnskor och slog sig. Jag visste att hon skulle gå framåt rejält barfota runt om och jag är inte främmande för att hon hade kunnat kuta runt 11,5 i lördags. Har ni sett upploppsreprisen? Hon springer i mål med spända öron rakt upp. Det fanns inte på kartan att hon skulle få bestämma i ett sådant lågt tempo.

Man kan gissa hur det känns att som färsk amatörtränare sätta proffsen på plats i ett större lopp som det i lördags. I all hast kanske en vis dam vid namn Frida Karlsson glömdes bort? Bakom varje framgångsrik man står ju som bekant en... tålmodig kvinna. En som hjälper till med det mesta i stallet och hemmet. En som diskar, städar och tvättar då detta tydligen inte är Christians starka sida.

– Ni får fråga honom när han har tänkt sig att fria till mig, säger hon skämtsamt till Trav365.

Kunde han inte friat i vinnarcirkeln i lördags...?

– Det hade jag hoppats på, men det kanske blir när hon vinner Oaks?

Ingen press, Christian. Inte det minsta.

– Det var ett jäkla tjat om det där frieriet, ha ha. Jag var väl inte vid mina sinnens fulla bruk den gångna helgen. Men vet du, jag har en plan som jag filat på länge. Dessutom har Frida tidigare sagt att: "det ska vara speciellt annars får det vara." Jag älskar henne jättemycket, avslutar han.

Publisert:

LÄS VIDARE

”Det är helt otroligt – det bara rusar i en”

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Trav

Björn Goop

V75

Golf