Elitloppet 2020

Untersteiner nobbades en plats i Elitloppet

Proffstränarens stjärnhäst fick inte plats

Av: 

Christoffer Wickman

Peter Untersteiner och Heart of Steel nobbades i Elitloppet
Peter Untersteiner och Heart of Steel nobbades i Elitloppet

TRAV

Peter Untersteiner, 59, hade siktat på Elitloppet i ett år med Heart of Steel.

Men någon inbjudan kom aldrig.

– Jag blev ledsen, säger Peter Untersteiner.

I fjol vann den då femårige Heart of Steel V75-finalen i Silverdivisionen på Solvalla under Elitloppshelgen. Redan i segerintervjun efter det loppet berättade Peter Untersteiner att han gärna kom tillbaka med sin häst ett år senare, men då för den stora huvudlöpningen Elitloppet.

Söndagen den 17 maj, två veckor före Elitloppet och en vecka innan alla 16 Elitloppshästar skulle vara på plats, vann den nu mera sexårige Heart of Steel Danmarks storlopp Copenhagen Cup, och han gjorde det efter en resa mestadels utvändigt ledaren.

Efter den prestationen och segern var det många som trodde att Heart of Steel skulle få en inbjudan till Elitloppet, men någon sådan kom aldrig.

”Jag var hoppfull”

När Disco Volante, Milliondollarrhyme och Billie de Montfort bjöds in till Elitloppet som de tre sista hästarna under söndagen stod det klart att Halmstadproffset Peter Untersteiner och Heart of Steel nobbades.

– Jag blev ledsen så klart, vi hade ställt i ordning honom och han var bra i Danmark. Han fick det ju inte direkt serverat i Danmark när han vann Copenhagen Cup och gjorde en toppinsats och jag hade hoppats att han skulle platsa i Elitloppet, men det är inte jag som bestämmer.

Trodde du att ni skulle få en Elitloppsbiljett?

– Ja, jag var rätt så hoppfull faktiskt, dels eftersom han var så bra i Danmark men också för att det är en holländsk häst och det är ju internationella Elitloppet så det hade varit bra med en holländsk representant så jag var hoppfull men framför allt då med tanke på att han var så bra i Copenhagen Cup.

Hur har dialogen med Solvallas sportchef Anders Malmrot varit?

– Jag skrev bara ett SMS till honom att hästen var i ordning och att jag gärna ville vara med, men jag fick inte så mycket gensvar. Jag talade om att vi ville vara med och fick tillbaka att han var tänkbar när jag satt i bilen på väg hem från Copenhagen Cup. Sedan fick jag ett SMS tidigt i söndags att han inte platsade.

”Det var min dröm”

Efter beskedet från Solvallas sportchef Anders Malmrot att Heart of Steel inte platsade i årets upplaga av Elitloppet var det en tung dag för Peter Untersteiner.

– Jag hade sett fram emot det här, han vann Silverdivisionsfinalen under Elitloppshelgen i fjol och redan då sa jag att jag hade feeling att det var en häst som kunde vara med i Elitloppet i år, det var min dröm och jag skulle jobba för det. Vi har jobbat för det och efter segern i Copenhagen Cup så tänkte jag att nu tävlar slår drömmen in, men så blev det inte.

Inget Elitlopp för Heart of Steel, då får Peter Untersteiner lägga om planerna för sin stjärnhäst.

– Vi tänker att vi startar honom i Danmark nästa måndag och sedan Oslo Grand Prix, det är vår preliminära plan. I Oslo Grand Prix är det poäng och två Wildcards och jag pratade med dom under söndagen och de tyckte att han låg väldigt bra till om inte poängen skulle räcka, säger Peter Untersteiner.

Trav365 har sökt Solvallas sportchef Anders Malmrot

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Elitloppet 2020

Elitloppet

Peter Untersteiner

Trav

Solvalla

Oslo Grand Prix