Diamanten kan vara aktuell för Elitloppet

Peter ”Foppa” Forsbergs stjärnhäst imponerade stort på Eskilstuna • Tangerat rekord • Kan siktas mot Elitloppet

Av: Andreas Örtengren

Publicerad:
1 av 2 | Foto: TR Bild
Erik Adielsson, Diamanten, Stig H Johansson och Kent Forsberg.

Diamanten är tillbaka med besked efter förra veckans topplopp på Eskilstuna.

Tränaren Stig H Johansson öppnar nu upp dörrarna för en eventuell plats i Elitloppet.

– Att han skulle vara så bra i comebacken kunde jag inte drömma om, säger delägaren och forne förbundskaptenen i ishockey, Kent Forsberg till Trav365.

Under förra veckans V64-tävlingar på Sundbyholmstravet, strax utanför Eskilstuna, var det dags för en mycket efterlängtad comeback för stjärntravaren Diamanten.

Den sjuårige hingsten har dragits med skadeproblem och det var många som var spända på att se hur hästen skulle stå sig i detta sprinterlopp.

Det saknades sannerligen inte motståndare denna afton på Eskilstuna då både Daniel Redéns Sorbet och Björn Goops Dreammoko skulle få sina årsdebuter avklarade.

”Trodde inte det skulle gå så fort”

Vad som senare hände i loppet var det nog inte många som hade väntat sig.

Diamanten tog sig tidigt till ledningen men fick omgående tryck av utvändige Sorbet. De första 1 000 meterna gick på smått otroliga 1.08,8.

– Jag trodde nog att vi skulle ta hand om ledningen men att det skulle gå så fort var inget jag hade kunnat föreställa mig, säger tränaren Stig H Johansson.

När upploppet nalkades hade Sorbet och Örjan Kihlström kopplat ett litet grepp på ledande Diamanten. Daniel Redéns nioåring vann till slut på tiden 1.09,7 i sin årsdebut, vilket var tangerat banrekord – och seglar nu upp som en av förhandsfavoriterna i ett eventuellt Elitlopp.

Strax bakom vinnaren höll Diamanten och kusken Erik Adielsson mycket tappert och tangerade sitt eget rekord på 1.10,0 över den aktuella distansen.

Stig H öppnar nu upp dörren för en eventuell plats i årets Elitlopp på Solvalla.

– Han var faktiskt mycket bättre än jag hade kunnat tro. Det var ett steg i rätt riktning och jag tycker att det är en häst som har kapacitet för att hävda sig väl i Elitloppet. Vi är inte där än utan vi kommer troligen starta honom den 22 april på Solvalla eller uppe i Umeå, berättar Johansson och utvecklar sitt resonemang:

– Det har varit mycket småskavanker och det går inte att matcha honom för hårt för då kan det bli bakslag. Nu är det osäkert hur det blir med Elitloppet i år men jag tror han kan duga bra där. Jag har helt klart förhoppningar om en plats men vi måste se fler lopp först.

”Kunde inte drömma om det här”

Diamanten delägs av de de forna hockeyproffsen Kent och Peter Forsberg genom bolaget ”Forspro”.

Insatsen imponerade även stort på den förre ishockeykaptenen.

– Att han skulle vara så bra i comebacken kunde jag inte drömma om. Det är jättekul att han verkligen är tillbaka. Att vi inte lyckades rå på Sorbet är inte mycket att säga om. Det var ett otroligt snabbt lopp med flera bra tider. Vi är mycket nöjda och ser fram emot vad som väntar, säger Kent Forsberg.

Stig H Johansson pratar om Elitloppet. Hur ser du på det?

– Det är speciella omständigheter i år då vi inte riktigt vet hur det blir. Det är en dialog vi får ha senare med ägare och tränare. Vi har fullt förtroende för Stig H och litar på honom fullt ut. Men visst är det jättekul att han är tillbaka på det här sättet. Jag hoppas han nu går framåt med loppet.

”Kommer sitta bänkad i kväll”

V86 avgörs denna onsdag på Åby och Solvalla med en jättejackpott på minst 19 miljoner kronor.

Innan det stora streckspelet drar igång ska Björn Goops fyraårige superlöfte Aramis Bar göra en efterlängtad årsdebut på banan i Mölndal.

Loppet avgörs klockan 18:51 (lopp 2).

Hästen ägs av ”Forspro” och Kent Forsberg ser fram emot kvällen.

– Det ska bli riktigt spännande. Jag har nåtts av fina träningsrapporter från Björn. Säsongen ser väldigt trevlig ut med flera potentiella storlopp så som Sprintermästaren och Kungapokalen. Vi får ha en diskussion med Björn om matchningen senare, säger Kent och berättar vidare:

– Jag kommer sitta bänkad i kväll framför sändningarna och visst har jag stora förhoppningar på den här hästen. Vi har ett stort förtroende för Björn. Han är väldigt skicklig och jag brukar ringa honom ibland och lyssna lite hur det går, avslutar Forsberg.

Publicerad:

LÄS VIDARE