”En ren knockout – jävligt tungt mentalt”

Daniel Redén talar ut om tuffa tiden: ”Delat upp det i två fack i huvudet”

Det slog ner som en bomb när Elitloppsvinnaren Propulsion uppgavs nervsnittad.

En månad efter att skandalen briserade talar Daniel Redén ut för första gången i media.

– I någon vecka där var det jävligt tungt och påfrestande, säger han till Trav365.

Den 2 juni, en månad sedan, kom norska facktidningen Trav-og Galopp-nytt med uppgifter som skulle chocka en hel travvärld.

Superhästen Propulsion, med över 34 miljoner kronor på kontot vad gäller insprungna pengar, som bara dagar tidigare hade vunnit Elitloppet på Solvalla, uppgavs ha tävlat nervsnittad i Sverige sedan 2015, något som inte är tillåtet.

Ingreppet ska ha skett 2015 – innan Stall Zet och Daniel Redén köpte honom på auktion i USA.

I auktionskatalogen stod heller ingen information om att hästen blivit nervsnittad i sina ben.

”Två dagar senare rasade världen”

Efter att skandalen briserade har det varit många turer. Läget just nu är att Propulsion har belagts med startförbud och förbundet Svensk Travsport är mitt uppe i en mycket omfattande utredning i ärendet.

Tränaren Daniel Redén har i media varit mycket fåordig om mardrömsbeskedet, men skrev en text om det som inträffat på sin hemsida, några dagar efter att det hela kom ut.

”En vecka som började som en av de allra bästa i mitt liv förvandlades i tisdags till en mardröm som inte verkar ha något slut”, skrev han.

Det gick även att läsa: 

Elitloppet var en fantastisk dag på många sätt. Två dagar senare rasade världen. Framför allt för påståendet att någon har gjort det här ingreppet på vår älskade Proppen. Han rår inte för någonting i det här. Han är en sanslöst bra häst och en enorm profil, som jag vet att många har älskat att se”.

”Går inte att ge upp”

Redén och Stall Zet har tagit juridisk hjälp och kan av förklarliga skäl inte tala något om den pågående utredningen i fallet, men mitt under den mycket tuffa perioden i livet fortsätter Daniel Redén och hela stallet att skörda fina framgångar på travbanan. Så sent som under torsdagen vann de miljonloppet Sprintermästaren med Don Fanucci Zet.

– Så jäkla bra, fantastiskt roligt, säger Daniel Redén.

I tv förklarade stortränaren om hur han avlat fram- och tränat upp Don Fanucci Zet och om känslorna kring segern. Men ingen fråga kom hur människan Daniel mår och hur han har påverkats mitt i den här härvan som pågår.

För Trav365 talar han ut för första gången.

– Det blev ju en ren knockout. I någon vecka där var det jävligt tungt och påfrestande mentalt. Jag fick lov att tänka att mina närmaste vet vem jag är, vad jag står och brinner för, då kändes det ändå bra efter ett tag. Vi har ett fantastiskt team i stallet som jag ska försöka att vara chef över, då går det inte att ge upp eller gräva ner sig. Vi vet vad vi gör.

Ja, hur tog personalen den här grejen?

– Det tog hårt på hela gruppen. Men we are back! Det känns som hela teamet blivit starkare tillsammans. Det känns jäkligt bra nu, oavsett vad som händer framöver. Vi är en sammansvetsad grupp och jag kan inte hylla min personal mer än jag har gjort. Alla bidrar till det här. Det har blivit extremt bra, vi hittar på mer saker tillsammans nu.

”Jättemycket peptalk”

Hur har snacket gått till dig efter det här?

– Jag har fått jättemycket peptalk från kollegor, ja, alla. Så är det. Jag är lite av en känslomänniska så där, så det var ju klart tufft i början. Men tiden läker en hel del, man måste gå vidare, sen får vi se vad som händer framöver…

– Det känns i alla fall jättebra nu och vi har fantastiska hästar i stallet.

Propulsion står på gården som vanligt. För honom har inget ändrats.

– Han är den king han alltid är. Han är och förblir nummer ett i Stall Zet.

Det är inte bara Don Fanucci Zet som tävlar på toppnivå från stallet just nu.

– Det har gått jättebra på sistone, det är ett bevis på att gruppen blivit mer sammansvetsad, alla drar åt samma håll, vill samma sak, och det är som att vi fokuserar ännu mer på våra hästar nu.

Hur går dina tankar då, är det svårt att tänka bort det här som pågår?

– Jag har försökt att dela upp det i två fack i huvudet. Utredningen i ett fack, där kan jag inte göra mer, det får ha sin gång. Sen har jag ett helt företag och personal att stå upp för, vara en ledare och vi kör på nu. Jag tror hästarna känner av allting, det känns som dom är med i det här, att nu drar vi alla vårt strå till stacken. 

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!