Stjärnans attack – mot egna förbundet

Efter hårda bestraffningen - ryter ifrån mot styrande: ”Skulle önska att det fanns en ledare därinne”

avErik Pettersson

Foto: TR BIld
Robert Bergh är rejält missnöjd med förbundet Svensk Travsport.

Travkusken Tobias Eklöf fick två månaders avstängning och böter för att ha ilsknat till mot en konkurrent på banan.

Det får stortränaren Robert Bergh att rasa – mot egna förbundet.

– Svensk Travsport är förjävliga mot oss aktiva, säger han.

Under tisdagen körde travkusken Tobias Eklöf, 33, ifatt konkurrenten Troels Andersen, efter loppet och visade sitt missnöje över att ha blivit påkörd.

Straffet: Två månaders avstängning och 4 500 kronor i böter.

Tobias utspel: slutar köra travlopp.

– För min del får travsporten bara dö ut, säger han.

”Patetisk organisation” och ”mobbare”

En annan som reagerade hårt på den tuffa domen: stortränaren Robert Bergh.

Han tweetade:

”ST i ett nötskal! När den lilla ska bestraffas med allt skit då fungerar hjulet väldigt bra och alla instanser hyperaktiva och när viktiga frågor måste redas ut och bestraffas då stannar hjulet direkt och det blir knäpptyst! Patetisk organisation.

/ Robert hatar mobbare”.

”Spårat ur fullständigt”

För Trav365 utvecklar han sitt missnöje.

– Om du springer fram med bröstkorgen mot en annan spelare i fotboll och visar ditt missnöje för något på planen, så får du gult kort, rätt kort, eller en tillrättavisning och springer tillbaka och spelar, du blir ju inte avstängd i 14 matcher…

– Men så fungerar det inte i vår sport, så fort det är en skitgrej, då är ST väldigt modiga och vevar med stora släggan. Tobbes grej kanske är en tusenlapp i böter, sen så är det bra. Inte två månader! Han har varken hotat någon eller vevat med fysiska saker. Man måste ju få visa känslor.

Dina ord i tweeten är hårda och du fortsätter med din kritik här.

– Hela förbundet är förjävliga mot oss aktiva. Om man nekar någon att komma in i stallet för att ta dopning-prov händer inget, men har man glömt stänkskydd så får man höga böter direkt. Det finns aldrig någon jämlikhet. Ska dom hålla på med stora släggan mot såna här små skitsaker, då får man hålla på med stora släggan mot dopning och fuskare också, men där händer ingenting. Vi har problem med bajkar, barfotakörning på unga hästar, men det är alltid den lilla individen som ska bli straffad, det har spårat ur fullständigt.

”Finns ingen att ringa...”

– Vad vill förbundet Svensk Travsport? Vad vill vi stå för? Vad vill vi mot medveten dopning? Aktiva vill ha bort barfotakörning på unghästar, vi vill ha bort jänkarvagnar (så kallade bajkar), men ingenting händer. Det blir en frustration.

Åbytränaren menar att Svensk Travsport saknar en ledare som står stark när det blåser.

– Det finns ingen att ringa, ingen som står upp. Alla vill bara stänga dörren och fortsätta. Jag vet att det finns dopning i svensk travsport, men det finns inget reglemente för att stoppa den stora tjuven, bara för att ta den lilla individen. Vi har inga regler som kan stoppa fuskarna.

– Det vore kul om någon vd sa att; ”nu får det vara nog, nu är mobbningen klar, nu ska vi åt de stora bovarna”. Skiter i smågrejerna och lägger kraften på stora grejer, helt enkelt. Det måste till en attitydsändring, man måste stå för något, det måste ju få blåsa lite på toppen om man är ledare.

”Inget reglemente för att fälla fuskarna”

Du säger att det finns dopning i sporten i Sverige?

– Ja, ja, absolut. Det vet förbundet också, men dom har inget reglemente för att fälla fuskarna. Senaste fem-sju åren har man fått fast fuskare i prover, men alla klarar sig för reglementet för att sätta fast dom inte finns.

– Hade någon blivit påkommen med att ha en motor på vagnen som gjorde att det gick fortare, så skulle man klara sig, för att det inte finns regler som gör att man kan fånga en sån.

I en podcast med TV4-profilen Matteus Lillieborg jämför du förbundet med Nordkorea. Har du fått några reaktioner på det?

– Nej. Jag blir förvånad om någon aktiv i svensk travsport tycker dom gör ett bra jobb. Den personen får gärna ringa mig i så fall.

Trav365 har sökt Ulf Hörnberg, vice vd hos Svensk Travsport samt ordföranden för ST, Marjaana Alaviuhkola, för en kommentar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav