Mejla

Michael Carlsson

Flyger till ledningen och dirigerar loppet

Carlsson synar GS75 från Färjestad • Lopp för lopp • Systemförslaget

Publicerad:
Uppdaterad:

Senast forsade han undan i rena elitloppstempot och tog en imponerande seger.

Maze Runner har en liknande uppgift här och allt talar för en repris för Maria Törnqvists häst.

Spets och slut – hämta ut – är det som gäller och spiken är given.

Grand Slam 75 avgörs i eftermiddag på Färjestad och räkna med en smaskig pott i söndagens miljonspel att lira om. Precis som på V86 behöver man inte vara rädd för att spika favoriter för man ser att utdelningen sticker iväg direkt så fort det skräller till lite. Så jag ser ingen anledning att försöka fälla två av favoriterna i dagens omgång och vi börjar med den som är klarast av dem.

Maze Runner imponerade stort vid segern senast när han drog i ledningen i ett häftigt tempo hela vägen. Hästen inledde med 1.08,5 första 500 metrarna och varvade på 1.10,0. Trots det höll han undan till en mycket lätt seger över upploppet och tränaren Maria Törnqvist har gjort ett jättefint jobb med den här hästen som redan som tvååring visade lovande takter. Då i regi Marcus Lindgren vann han det stora tvååringsloppet Svampen i Örebro med en dryg halv miljon kronor i förstapris.

Jag pratade med Maria Törnqvist häromdagen och hon berättade att Maze Runner har känts spänstig och fin efter förra starten och känns till och med lite bättre än tidigare. Hon tycker att den här uppgiften är likvärdig med senast och menade på att det räcker om hästen är lika bra för att vinna.

Jag håller helt med och darrar inte på manschetten när jag spikar. Maze Runner är snabb ut bakom startbilen och spår fyra är perfekt på Färjestad. Jag är medveten om att Puccy Italia (satt fast i V75 senast) också är startsnabb, men innerspåret bakom bilen på Färjestad är ingen hit och hästarna brukar bli över därifrån.

Jag räknar därför med att Maze Runner flyger till ledningen och sedan dirigerar varje meter av loppet.

Lite mer chansning

Den andra spiken är en lite mer chansning men det ser upplagt ut för Kinky Boots i den sjätte avdelningen. Hästen har förvisso inte startat på ett tag men ser ut att komma till ledningen här i årsdebuten. Han avslutade med två övertygande segrar i fjol och den senare var på Solvalla. Carl Johan Jepson i ledningen på Färjestad låter tryggt och jag ser ingen som ska sätta upp tempot. Björn Goop har bakspår med den på förhand värsta konkurrenten Un Mec D’or som nu har två lopp i kroppen. Ett givet bud för den som garderar och hästen höll farten i V75 senast och fick fritt för sent i årsdebuten.

Den andra avdelningen är ett fyraåringslopp för ston och jag streckar fyra hästar. Tipset Divine League tog sin första seger i karriären senast och hon kan mycket väl ta andra raka i ett tämligen billigt lopp.

Jag har stor feeling för att vinnaren är någon av hästarna på start i kallblodsloppet, GS75-3. De tre innersta hästarna är snabba ut och den som når ledningen av Tjötta Godtfred eller Mån Viktor har nog bra chans att vinna loppet. Den förstnämnda har fin form medan Mån Viktor svek helt senast och var då inte som bäst. Jag pratade med tränaren Eric Martinsson som berättade att hästen var nedsatt av något då men är fin i träningen igen. Han räknade med en bra prestation av hästen som tidigare har gjort jättefina lopp. Jokke Ålj är en segervan travare men var hetsig i årsdebuten som trea och har varit förkyld efteråt. Står nu lite hårt inne men ska räknas tidigt liksom Egge Piril som vann i hälften av sina tolv starter i fjol och som nu gör årsdebut. 

Jag streckar även en häst på tillägg och det är fartfyllda men osäkra Finnskog Odin, som nu förstärks med Rikard N Skoglund i sulkyn.

Den fjärde avdelningen är ett lurigt amatörlopp och jag hoppas överleva med mina sex streck. Tipset får Prince Palema som radade upp rejäla insatser i fjol och han är ett givet bud trots att det är årsdebut.

Bra vinstchans

Rapide Cash är storfavorit i GS75-5 och hästen har tänt till rejält hos sin nya tränare Eric Martinsson. På fem starter har det blivit två segrar, två andraplatsen och en femteplats i sin nya regi. Rapide Cash är härdad i V75 där hon har gjort tappra insatser, bland annat som tvåa från dödens på Solvalla. Hon öppnar bra bakom bilen och Kim Eriksson lär söka sig framåt i den här Spårtrappan och är nog sugen på ledningen. Det är enklare motstånd än V75 och visst måste Rapide Cash ha en bra vinstchans.

Men en som också är sugen på ledningen är motbudet Jasmin Band och Niclas Benzon. Hon har ett lopp i kroppen, ska tävla barfota bak nu och har spår invändigt om storfavoriten. Jag dubblar därför systemet med Jasmin Band ifall hon lyckas snuva ut Rapide Cash.

Det blir fem streck i GS75-avslutningen och en intressant start gör jänkaren Sheena’s Boy debuterar på svensk mark och över medeldistans. Hästen har vunnit fyra lopp i USA och senaste segern var i september på tiden 1.11,3 över 1609 meter. 

Favoriten Venivici Roc har inte fått till det i två starter för sin nya tränare Björn Goop men nu har den italienske hästen ett lopp i kroppen och är anmäld barfota runt om. Global Skipper är en bra hemmahäst som räknas direkt i årsdebuten och Emmylou, som vann ett montélopp senast, och Viking’s Topline, som kommer från en bra avslutning, får göra sällskap på systemet.

Micke Carlssons GS75-system

GS75-1: 4 Maze Runner (1–10)

GS75-2: 10–2–3–7 (6–1)

GS75-3: 2–1–3–4–7 (11–10)

GS75-4: 9–3–6–1–13–7 (4–12)

GS75-5: 6–2 (1–15)

GS75-6: 6 Kinky Boots (10–2)

GS75-7: 6–4–2–5–3 (7–8)

Systemet är på 1200 rader / kronor

Av: Michael Carlsson

Publicerad:

LÄS VIDARE