Utredningen kring skandalen försenad

Dom dröjer i det infekterade fallet där säkerhetschefen sparkats under dramatiska former: ”Vill göra mig till syndabock”

Av: Erik Pettersson

Publicerad:
Propulsion vid segern i Elitloppet. Dagar efter segern i storloppet briserade bomben att stjärnhästen tävlat nervsnittad i Sverige sedan 2015, något som inte är tillåtet. Sedan dess har förbundet Svensk Travpsorts utredning i ärendet pågått.
Foto: TR Bild
Propulsion vid segern i Elitloppet. Dagar efter segern i storloppet briserade bomben att stjärnhästen tävlat nervsnittad i Sverige sedan 2015, något som inte är tillåtet. Sedan dess har förbundet Svensk Travpsorts utredning i ärendet pågått.

Domen i Propulsion-fallet beräknades falla i mitten- eller slutet av augusti.

Men travförbundets omfattande utredning är försenad.

– Jag kan inte säga ett exakt datum, säger ST:s vd Maria Croon.

Söndagen den 31 maj vann Propulsion Elitloppet – i sitt femte försök.

Tisdagen den 2 juni briserade travbomben: Propulsion uppgavs vara nervsnittad i USA innan han köptes till Sverige och Stall Zet med tränaren Daniel Redén. Det var något som norska Trav og Galoppnytt avslöjade.

”I början av september...”

Sedan dess har Svensk Travsport haft en en utredning mot Propulsion igång och givit stjärnhästen startförbud. Hästägare kräver också tillbaka prispengar från förbundet – i mångmiljonklassen.

Utredningen fortgår – och är inne i slutfasen. Men man hinner inte färdigt till mitten- eller slutet av augusti, som tidigare kommunicerats ut.

– Jag kan inte säga ett exakt datum men den tidsprognos jag har nu är att det blir i början av september, säger Maria Croon, vd på Svensk Travsport, till facktidningen Travronden.

Anledningen till att det hela dröjer är att utredningen är komplex.

– Vi är i slutfasen men då utredningen berör många personer och går lång tid tillbaka är det svårt att hålla ett exakt tidsschema, säger Croon till tidningen.

”Känner mig styrd i vissa utredningar”

Travförbundet har valt att plocka in en extern utredare för att jobba med fallet. Valet föll på Pehr Jern som bland annat har haft uppdrag hos Europol tidigare.

Mitt under den pågående utredningen har ST:s säkerhetschef, Steen Morten Johansen, sparkats under dramatiska former. Johansen som i högsta grad varit inblandad i hanteringen kring om Propulsion tävlat nervsnittad eller ej.

– Jag har sagt tidigare att jag känner mig styrd i vissa utredningar vilket påverkar min trovärdighet. Min uppriktiga känsla är att det svenska förbundet vill göra mig till syndabock för vissa delar med den här historien med Propulsion, sa han till Trav365 dagarna efter att han blivit av med sitt jobb med omedelbar verkan.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN