Hans Crebas: ”Det har aldrig gått så här bra”

Lämnade klassisk miljongård – nu gör han succé

Av: Christoffer Wickman

Publicerad:
Uppdaterad:
Hans Crebas gör succé efter flytten till Stall Palema i Skara.
Foto: TR Bild
Hans Crebas gör succé efter flytten till Stall Palema i Skara.

Hans Crebas, 37, tvingades lämna den ikoniska miljongården – efter att den sålts.

Nu gör han succé hos Stall Palema i Skara.

– Det har aldrig gått så här bra, säger han.

Hans Crebas kom till Sverige från Holland 2008, och i april 2010 flyttade han in på Blädingeås. Crebas huserade på Blädingeås fram till september i fjol, då tvingades han lämna efter att proffstränaren Jim Oscarsson köpt den ikoniska miljongården utanför Alvesta.
Flyttlasset gick då till Axevalla, Skara och Stall Palema.
Nu gör Hans Crebas succé.

”Blandning av många saker”

I fjol körde Hans Crebas in 669 000 kronor till stallet, det genom sex segrar på 93 starter och en segerprocent på sex procent. Hittills i år har Crebas kört in 961 000 kronor till stallet, och segerprocenten är så hög som 20 procent. Sedan flytten till nya gården vinner Crebas hästar i snitt i var femte start, och siffrorna för inkörda prispengar är de högsta någonsin – trots att sex månader av året kvarstår.
– Hästarna levererar och det har aldrig gått så här bra, hästarna har haft bra form ganska länge också, säger Hans Crebas och fortsätter:
– Jag har haft bra perioder tidigare också, men det är en mer jämn och högre nivå nu.

Vad är orsaken till framgångarna?
– Det är en blandning av många saker som faller på plats, allt från fina gästar till bra gård och bra personal. Det är väldigt lätt att gå upp på morgonen och kliva till stallet för oss i teamet just nu.
Vid flytten i september hade Hans Crebas 16 hästar på sin träningslista, den har nu fyllts på med ytterligare fem hästar.

– Materialet har blivit bättre, de har fått upp ögonen på mig från både Holland och Belgien. Jag fick hit Inez Alki från Holland som gick bra för mig direkt och då får man ögonen på sig och därmed har jag fått fler och bättre hästar, materialet har helt enkelt blivit mycket bättre.

”Aldrig varit i närheten av det förut”

När Hans Crebas i fjol fick beskedet om att han tvingades lämna Blädeingeås stod han under en period utan hem.

– Jag visste att gården var till salu och att någonting var på gång, men jag fick läsa på nätet att den var såld, och det var inte så kul, berättade Hans Crebas för Trav365 då.

Sedan ringde Lars Ågren från Axevalla och erbjöd en plats hos Stall Palema.
– När man var som deppigast över att vi var tvungna att flytta så ringde Ågren, och då blev jag direkt intresserad. Det är en kanonanläggning hos Stall Palema och det är jättefina möjligheter här, allting är kanon och både jag, min personal och hästarna trivs jättebra. De tränare som har varit här tidigare har alltid haft bra resultat och anläggningen håller jättebra klass. De är ju banmästare och håller alltid banorna i bra skick, berättar Hans Crebas och fortsätter:

– I och med att vi har fler hästar nu så har vi också mer personal och vi kan träna i lag, Linus Svensson och Pär Hedberg huserar ju också här och vi kan köra i lag då och då hästar är flockdjur är det mycket bättre att köra i lag när man tränar. Tidigare har jag inte haft så mycket hästar så då har jag fått suttit och kört själv i många år.

I och med flytten, de vassa resultaten och påfyllningar av nya hästar har Crebas fått uppleva någonting nytt.
– Jag har fått in en häst efter Muscle Hill som heter Hurricane Hill, jag har aldrig varit i närheten av en häst efter Muscle Hill förut, inte ens klappat någon. Den kostade bra med pengar och det känns så klart kittlande att få in sådana hästar.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN