”Fantastisk känsla att vara en del av detta”

Tidigare schlagergeneralen om miljonchansen: Livets stora höjdpunkt

Robert Bergh, Svante Stockselius och Power.
Robert Bergh, Svante Stockselius och Power.

Journalisten och tv-mannen Svante Stockselius äger superlöftet Power.

Nu har han chansen att ta hem fyra miljoner kronor i finalen av Svenskt Travkriterium.

– Det här är en undantagshäst, säger den tidigare schlagergeneralen till Trav365.

Under tisdagskvällen hade Solvalla stor kvalafton till Kriteriet och Oaks. De stora årgångsloppen för treåringarna avgörs i vanlig ordning den sista söndagen i september.

En av vinnarna som stack ut var Robert Berghs Power som tidigt kunde ta över ledningen och defilera hem segern i överlägsen stil.

Det treåriga superlöftet ägs av den tidigare schlagergeneralen Svante Stockselius som fanns på plats för att se sin nye stjärna.

– Det är så otroligt kul att få vara en del av en sådan här undantagshäst. Det är en häftig känsla när man har förmånen att få äga en individ som Power. Det är inte alltid ett hästägande är förenat med framgång, så jag är otroligt tacksam, säger Svante och berättar vidare:

– Jag försöker ofta att vara på plats när mina hästar tävlar. Jag tycker detta med travsport och att äga hästar är en mycket trevlig sysselsättning. Jag rekommenderar alla att testa på det om man får möjligheten. Det är ett av livets stora höjdpunkter.

”Var oroliga”

Uttagningsloppet på Solvalla var på förhand upplagt för ”Bergharn”. Spelarna hade gjort Power till monsterfavorit från innerspåret bakom bilen – över distansen 2 640 meter med autostart.

– Han tappade ju en del från början men ”Robban” kunde tidigt avancera till spets. Därifrån svarade han för en mycket fin insats och vann tämligen enkelt. Det var skönt att det inte verkade vara slutsålt då han fått en del tuffa lopp tidigare i sin korta karriär, säger Svante.

– Innan loppet var vi lite oroliga över innerspåret. Det kan ibland bli en fälla, men det löste sig utan några problem den här gången.

”Ska göra ett försök...”

Efter att alla kvällens kvallopp var körda så fick Svante vara med under lottdragningen. Till slut valde de spår tre för den treårige hingsten.

– Jag är mycket nöjd med spåret och jag tror faktiskt att Robert kan öppna bättre med honom än vad som visats hittills. Det är naturligtvis mycket tuffa hästar vi möter men vår häst är också riktigt bra.

Vem är du mest rädd för i finalen?

– Jag tycker att just i år är det riktigt många fina hästar, men självklart måste väl ändå Jerry Riordans Aetos Kronos gälla som favorit. Hästen har varit enormt duktig, men vi ska göra ett försök att slå honom.

Hyllar Bergh

Intresset för travsport har funnits i över 40 år för Stockselius. Han har tidigare ägt stjärnhästar som Kadett C.D. och Amazon Am. 63-åringen öser beröm över Åby-tränaren Robert Bergh.

– Han är otroligt kompetent och jag känner mig mycket trygg med honom som tränare. Han är allid rak och säger det som behövs. Det är en riktig hästkarl som verkligen vet vad han håller på med. Jag vill även passa på att berömma hans personal som även dom är mycket duktiga.

Kan du jämföra Power med tidigare hästar i din ägo?

– Det är alltid svårt att jämföra hästar på det sättet, men det jag kan säga med säkerhet är att ingen av hästarna jag ägt tidigare har varit så här bra vid den här tidpunkten i deras karriärer.

Kan du beskriva Power?

– Han har en mycket spännande stam och är ju som jag nämnde tidigare väldigt bra redan nu som treåring. Jag vill även nämna uppfödarna Ronny och Vanja Olofsson som är mycket duktiga. Det är en ganska liten häst som är väldigt stark. Sen finns det ju mycket utveckling i honom förstås.

Power har vunnit sju av 12 starter – och tjänat 1,3 miljoner kronor︎.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!