”Det här handlar om att rentvå Daniel Redén”

Advokaten inför förhandlingarna: ”Hästen har inte tävlat i strid med det svenska reglementet”

Jesper Arvenberg inför förhandlingarna i Propulsion-härvan: ”Det har varit en enorm press på Daniel Redén där rykten om medvetet fusk florerat under så lång tid”.
Jesper Arvenberg inför förhandlingarna i Propulsion-härvan: ”Det har varit en enorm press på Daniel Redén där rykten om medvetet fusk florerat under så lång tid”.

På onsdag inleds förhandlingarna i Propulsion-härvan.

Svensk Travsport yrkar i första hand på oaktsamhet från Daniel Redén och i andra hand att han brustit i sitt strikta tränaransvar.

Försvaret:

– Den utredning som vi har, sammanvägt med annan information, visar att hästen inte tävlat nervsnittad i Sverige, säger juridiska ombudet, Jesper Arvenberg till Trav365.

Väntan har varit lång för alla inblandade.

För över ett år sedan vann Propulsion Elitloppet till tränaren Daniel Redéns stora glädje. 

Dagarna efteråt slog bomben ner i travvärlden.

Propulsion ryktades ha blivit nervsnittad i USA och hade tävlat olovligen i Sverige sedan 2015.

I oktober 2020 slog förbundet Svensk Travsport fast, just det, att Propulsion tävlat nervsnittad.

Alla hästens resultat ströks omgående.

”Kan bli kraftiga bötesbelopp”

Nu, snart ett år senare, inleds förhandlingarna där en dom ska falla för tränaren Daniel Redén.

Svensk Travsport (ST) yrkar på att tränaren Daniel Redén fälls för oaktsamhet och för att ha brustit i sitt strikta tränaransvar.

– STAD ska avgöra Daniel Redéns ansvar gällande att Propulsion tävlat nervsnittad i Sverige. Vi yrkar i första hand på oaktsamhet från tränaren och i andra hand att han brustit i sitt strikta tränaransvar. Utfallet kan bli kraftiga böteslopp för tränaren, säger Svensk Travsports förbundsjurist Göran Wahlman till Travronden.

”Varit en enorm press”

Redéns juridiska ombud, Jesper Arvenberg, tycker att förbundet gått händelserna i förväg.

– Det här handlar väldigt lite om böter eller inte. Det handlar om hur ST som organisation påbörjat en process och fattat väldigt ingripande beslut innan man har haft allt på bordet, något som drabbat Daniel Redén ytterst. Det har varit en enorm press på honom där rykten om medvetet fusk florerat under så lång tid. Det här handlar mycket om att rentvå honom och få visa vad han har känt till, säger Arvenberg.

”Det har skett någon form av ingrepp, men...”

I förra veckan gick Arvenberg ut i facktidningen Sulkysport och hävdade att Propulsion inte är nervsnittad.

Att en nervsnittning är genomförd har stått på det amerikanska travförbundets hemsida och som även står i det så omtalade importcertifikat som skickades med när hästen flyttades från USA - till Sverige.

Vad menar du med ditt uttalande?

– Det är väldigt enkelt. Den utredning som vi har gjort, sammanvägt med annan information, visar att hästen inte tävlat nervsnittad i Sverige. Hästen har inte tävlat i strid med det svenska reglementet.

Men att ett ingrepp i USA har skett är väl klart? Och om hästen har nervsnittats så spelar det väl ingen roll huruvida hästen har full nervutväxt, eller känsla i hovarna i ett senare skede?

– Det har skett någon form utav ingrepp, så är det ju, men vad konsekvensen av det är vet vi inte. Är det nervsnittning enligt svensk djurskyddslag? Det får vi väl se…

Så om hästen har full nervutväxt och känsel i hovarna spelar det ingen roll om hästen nervsnittats tidigare, är det så du tolkar reglementet?

– Jag kan inte hitta något annat i regelverket i alla fall.

På onsdag inleds förhandlingarna i STAD (Svensk Travsports Ansvars- och Disciplinnämnd) i Hästsportens hus i Stockholm.

Tre dagar är avsatta.

Fakta: Detta har hänt i Propulsion-härvan

 • 31 maj: Propulsion vinner Elitloppet
 • 2 juni: Norska tgn.no går ut med uppgifterna om att Propulsion uppges nervsnittad, något som är förbjudet att tävla med.
 • 3 juni: Svensk Travsport sätter startförbud på Propulsion och en utredning inleds.
 • 5 juni: Daniel Redén uttalar sig för första gången i en text på sin hemsida.
 • 6 juni: Svensk Travsport tar in experthjälp i form av en extern jurist: – Jag tror den här personen kommer bli viktig i utredningen, sa Maria Croon, vd för ST.
 • 8 juni: Ägare till hästar som slutat bakom Propulsion i lopp kräver miljonbelopp av förbundet Svensk Travsport.
 • 12 juni: ST meddelar när utredningen kan vara klar: ”Utredningen om Propulsion pågår med hög intensitet. Jag förstår att många väntar på svar, men ett omfattande arbete återstår och frågeställningarna är många och komplexa. Det är angeläget att alla fakta kommer fram och att alla parter ska höras så det kommer troligen ta veckor innan utredningen är klar”, skrev Maria Croon.
 • 3 juli: Daniel Redén uttalar sig för första gången i media efter att bomben briserade. Till Trav365 sa han: – En ren knockout - jävligt tungt mentalt.
 • 7 juli: Svensk Travsports säkerhetschef Steen Morten Johansen får sparken, mitt under brinnande utredning: – ST vill lägga skulden på mig, sa Johansen till Travronden.
 • 20 augusti: Meddelande om att utredningen kring Propulsion försenas. – Jag kan inte säga ett exakt datum, säger Maria Croon.
 • 16 oktober: Tidningen Sulkysport och dess ansvarige utgivare Claes Freidenvall går ut med uppgifter att han utsatts för ett dataintrång då hans slagningar på sitt låsta Pathway-konto (amerikanska motsvarigheten till att söka sportinfo på travsport.se) figurerar i utredningen, vilket han meddelats och förhörts om. Tidningen förbereder en anmälan till Datainspektionen för brott mot GDPR.
 • 22 oktober: Redéns juridiska ombud, Jesper Arvenberg, går ut med stark kritik gällande Svensk Travsports utredning och metoder: – Det är ju skrämmande hur en organisation som ST kan medverka till att detta skett, säger Jesper Arvenberg till Travronden.
 • 29 oktober: Svensk Travsport presenterar sin interna och externa utredning. Förbundet fastställer att Propulsion nervsnittades den 27 april 2015. Alla Propulsions resultat i Sverige stryks och 26,3 miljoner kronor ska återbetalas till nya hästägare.
Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!