Tog sjunde raka – aktuell för Elitloppet

Foto: MARIA HOLMÉN, THOMAS BLOMQVIST/TR BILD
Solvallas sportchef Anders Malmrot.

avTrav365

TRAV

Australiske topptravaren Tornado Valley tog sin sjunde raka seger när han på lördagen vann finalen av Inter Dominion Trotting Championship på Tabcorp Park utanför Melbourne.

Till våren kan han bli aktuell för start i Elitloppet.

– Jag gillar verkligen hästen och kommer att följa honom framöver, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Inter Dominion har körts i Australien och Nya Zeeland sedan 1936 men de senaste fem åren har serien endast körts för passgångare. När travarna i år har fått vara med igen har Tornado Valley dominerat totalt. Den sjuårige valacken vann samtliga tre uttagningslopp och sedan han körts till ledningen i lördagens final stegade han undan till säker seger före starkt spurtande överraskningen Sky Petite.

– Att få vinna Inter Dominian här i kväll är helt fantastiskt! Det är loppet som alla vill vinna och nu har jag vunnit det, sa kusken Kate Gath sedan hon blivit historiens första kvinna att vinna loppet.

Tornado Valley tränas av Kate Gaths make Andy Gath och sedan paret tog över managerandet av hästen har han vunnit 17 av 21 starter. Lördagens seger, som togs på kilometertiden 1.14,2 över 2 760 meter, belönades med cirka 600 000 kronor.

”Det är en jättefin häst”

Flera tidigare vinnare av Inter Dominion Trotting Championship har kommit till Sverige och startat i Elitloppet. Kanske kan Tornado Valley bli nästa års mest exotiska inslag under travfesten på Solvalla sista söndagen i maj?

– Det är en jättefin häst och startsnabbhet visade han ju också. Han är svår att sätta in men det klart att en startsnabb segermaskin är intressant. Jag gillar verkligen hästen och jag kommer att följa honom framöver för att se vart det tar vägen, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.


OLA JOHANSSON/KANAL75

ARTIKELN HANDLAR OM

Elitloppet

Solvalla

Trav