Nyblivne proffstränaren mycket het i E3-kvalen

TRAV

Peter G Norman blev proffstränare i februari - nu väntar tränarkarriärrens hittills största tävlingskväll

1 av 4 | Foto: Peter G Norman blev proffstränare i februari, nu väntar karriärens hittills största tävlingskväll.

Han blev proffstränare i början av året.

Nu har han tre hästar i E3-uttagningarna.

Vad alla har gemensamt? De är alla betrodda.

– Sloppy Joe är bra nog att vinna hela E3, säger han.

Peter G Norman, 35, blev proffstränare i början av 2014. Han gjorde sin första start som egen tränare 14 februari, och tog första segern bara två veckor efter med Cassano Bob på Romme. Hittills har Peter G Normans hästar startat 106 gånger, det har slutat med tio segrar, 15 andraplatser, och 13 tredjeplatser. Totalt har stallet kört in 1,4 miljoner kronor och har en segerprocent på nio. När Färjestadtravet arrangerar E3-uttagningar under måndagen, har Peter tre hästar till start. Två i klassen hingstar och valacker, och en i klassen för ston. Den hittills viktigaste och största dagen i Normans tränarkarriär.

”Kört in bra pengar till ägarna”

Spontan känsla, sedan du blev egen?

– Över lag så är jag nöjd, jag har kört in bra pengar till mina hästägare. Jag skulle önskat fler segrar, det har varit mycket krångel och mycket andraplatser. Men hästarna har placerat sig bra och tjänat bra pengar, och det är också många hästar som utvecklas. De äldre hästarna utvecklas också. De har fått vara friska ett tag nu och startat kontinuerligt, och det är inget snack om saken att det gör mycket. Det är kul också att jag fått fram treåringar, det är första kullen som egen och det är viktigt att vara med i årgångsloppen. Det är där och på V75 man vill vara, och det är där man ska synas.

Är det här den största dagen hittills, sedan du blev egen?

– Jag vet inte. Det var en rolig dag i Örebro i början av juni när alla tre kvalade till långa E3, då hade jag höga förväntningar också. Nu är det längre på säsongen och fler som är synade, så det kanske är den största dagen hittills, och den dagen jag haft störst förväntningar på. Både Sloppy Joe och Face’em är bland de bättre i kullen, och det är kul att de står sig.

”Provar i ledningen”

Först ut i Normans trio den här måndagen är stoet Face’em, som på karriärens inledande tolv starter bara har en seger. Men hon har mött dem bästa hela tiden.

– Jag var nöjd med henne senast, och hon är jämn och säker och går bra hela tiden. Hon har varit med i tuffa sammanhang varje gång i år. Hon var lite ringrostig senast, men tog på Gabriella Sisu hela vägen in. Det känns att hon gått framåt mycket med det loppet i kroppen, jag hade varit snällt mot henne i träning inför senast då hon bara fått gå 1.18 full väg och sedan lite lugnt i sanden. Hon känns bättre nu, och det var ett välbehövligt lopp åt henne senast.

Vad tror du om uppgiften?

– Hon fick bra utgångsläge och öppnar alltid bra, jag provar framåt och försöker hålla ledningen. Lyckas jag hålla ut dem så kommer jag köra henne i ledningen, jag tror hon har så pass bra form att hon kan vinna därifrån. I Örebro så släppte jag till Souchong, men då var det full väg. Nu är det kort distans och den har också varit ifrån. Jag tycker det är läge att syna Souchong över aktuell distans. Face’em tävlade första med jänkarvagn senast och det blir samma igen, sedan tävlar hon också barfota fram och med ett öppet huvudlag som senast.

”Han såg helt fantastisk ut”

I klassen för hingstar och valacker har Peter G Norman Sloppy Joe och Rightkindoftrouble till start, där han håller den förstnämnde högt.

– Sloppy Joe hade tur senast som vann, men han var väldigt också. Han såg helt fantastisk ut och Örjan Kihlström var väldigt nöjd med honom. Jag hade faktiskt varit nöjd även om han blivit fast senast och slutat tvåa-trea, med tanke på hur han såg ut.

Vad tror du om innerspår?

– Det kan bli en fälla, helt klart. Men innerst inne tror jag nog att han kan hålla ut dem, även om han är orutinerad och det är svårt att veta. Jag hade utrustat honom med helstängt huvudlag och jänkarvagn för första gången senast och Örjan laddade honom rätt hårt då, och han kunde faktiskt öppna snabbt utan att Örjan för den skull körde max på honom.

Uppgiften?

– Om man ska hålla sig inom ramarna, och inte sticka ut hakan för mycket, ser loppet bra ut för hans del. Håller han ledningen måste det vara bra segerchans som det ser ut. Han sprang 13,8 på det sätt som han gjorde senast, trots att han varit ifrån, och han kommer vara vassare nu. Örjan sade senast att han fick mer att hålla i ju längre loppet gick, och det såg riktigt bra ut faktiskt.

”Han har varit uppåt”

– Rightkindoftrouble har faktiskt varit uppåt i de två senaste starterna, jag har lagt om lite i träningen på honom och börjat tävla honom barfota fram och han har blivit helt perfekt på den balansen. Så som han känts i de två senaste loppen börjar det bli lite tryck i honom, och jag tror han kommer göra ett riktigt bra lopp och han kan sluta långt fram. Jag kommer att ladda med honom från start den här gången, jag har aldrig gjort det tidigare, och jag tror han kan öppna rätt bra.

Det låter som du är nöjd med alla tre?

– Ja, det har rullat på bra nu. Det har varit lite strul, men hästarna har tränat på bra en period nu och det känns som de har mognat. Det ska bli intressant, helt klart, framför allt då hästarna fick så bra utgångslägen också och då stiger naturligtvis förhoppningarna. Jag har inte mycket att gnälla på.

”Kul gå upp i ringside mot Al Dente”

Du kör två hästar själv, men Adielsson på Sloppy Joe. Hur kommer det sig?

– Erik såg ett snabbjobb med honom i januari-februari och frågade när han skulle få chansen bakom honom, och på den vägen är det. Erik gillade hästen från första början.

Är det någon av dina tre som är bra nog att vinna hela E3?

– Ja, jag tror att Sloppy Joe är så bra. Jag tror det är en riktigt bra sprinter. Al Dente har sett hemsk ut, men det skulle vara kul att gå upp i ringside mot honom, de har aldrig mötts tidigare. Jag har medvetet matchat honom lugnt då säsongen är lång. Stonas E3 är öppen och skulle jag vinna uttagningen med Face’em tror jag hon kan vara bland de tre främsta i finalen, hon var trots allt femma från bakspår i långa E3.