Malin, 26: ”Det har varit förfärligt...”

1 av 2 | Foto: Kanal75
Malin Berås i sadeln.

avErik Pettersson, Minimedia

TRAV

Montéstjärnan Malin Berås, 26, har stoppats från att tävla i snart ett halvår.

Nu berättar hon om tuffa tiden vid sidlinjen.

– Det har varit helt förfärligt, säger hon till Trav365.

Det var i höstas som den norske montéryttarinnan hamnade i bråk med det norska travförbundet, när det uppdagades att Berås inlett ett samarbete med ett utländskt spelbolag och deltog i en reklamfilm.

Både DNT och Rikstoto såg då rött och gav Malin ett val: avsluta samarbetet med det utländska spelbolaget - eller sluta tävla.

”Kryper i hela kroppen”

Berås valde att fortsätta att jobba för spelbolaget - och är därmed stoppad från att rida montélopp i Norge. Det pågår en process i ärendet, och nu har 26-åringen varit ifrån tävlande i snart ett halvår.

– Det har varit helt förfärligt, om jag ska vara ärlig. Varje gång jag ser ett montélopp på tv så kryper det i hela kroppen och jag vill bara hoppa in i skärmen och visa hur man gör. Det är inte roligt att stå vid sidan...

”Kan bor var som helst”

Du sa i höstas att du siktade på att komma tillbaka i vår, nu är våren snart här, hur går det med comeback-planerna?

– Jag hoppas att jag snart är tillbaka, så fort som möjligt helst. När det sker får jag inte säga någonting om.

Möjligheten finns för Berås att ansöka om en utländsk licens, för att på så sätt få fortsätta sin montékarriär.

– Det kan bli aktuellt. Men jag får inte säga så mycket om det heller. Det här har varit en stor sak och det är inte avslutat än. Jag vill inte provocera någon, utan jag vill bara få tillbaka min licens, om det är i Frankrike, eller något annat land, spelar ingen roll – jag vill bara resa runt och rida och tävla igen. Jag är villig att flytta för att få tävla, jag kan bo var som helst.

Så du tänker inte avsluta ditt samarbete med det utländska spelbolag du representerar för att få fortsätta rida i Norge?

– Nej, det är inte aktuellt. Det är ju mitt jobb!

”Vill göra comeback tillsammans”

Under tiden som Berås varit utom tävlan så håller hon sig i form och tränar hårt. Hon har även en träningshäst som hon rider på hos sin pappa.

– Jag är väldigt bra förberedd, jag tränar varje dag. Rent fysiskt så skulle jag kunna rida lopp i morgon. Jag har fokuserat hårt på att hålla mig i form. Och man måste vara i väldigt bra fysisk form för att kunna rida montélopp (travritt).

Malins egna häst, Limerick, är tillbaka efter skadebesvär och står startklar hos en annan tränare. Men där blir det ingen start innan Malin själv kan hoppa upp i sadeln.

– Jag vill att vi gör comeback tillsammans. Han är verkligen min stora stjärna. Han gick provlopp för Frode Hamre i sulky nyligen och efter det så bestämde vi oss för att ge honom en chans till efter svåra skador. Han såg jättefin ut och Hamre var väldigt nöjd med honom.