”Aldrig varit med om något liknande”

Foto: Stig H Johansson.
TRAV

Nu berättar stjärntränaren Stig H Johansson om polisdramat efter travderbyt i Berlin.

Under 44 år som travtränare har han aldrig varit med om något liknande.

– Det är klart att det har varit upprörda känslor, men inte i den här dimensionen.

Uppmärksamheten har varit stor efter dramat då topptränaren Stig H Johansson var i Tyskland i helgen för att jaga seger i det tyska Derbyt med sina hästar Indigious och Chapeau.

Besöket i Tyskland såg ut att sluta med succé då hans häst Chapeau var först över mållinjen.

Men kort därefter visade det sig att hästen diskats. Enligt domarna hade hade kusken Erik Adielsson stått för en stallkörning med stallkamraten Indigious som galopperade på upploppet.

Det innebar att Stig H Johansson och hästägarna gick miste om första och andrapriset på sammanagt cirka 1,5 miljoner kronor.

– Enligt de tyska reglerna, som jag inte hade helt kläm på innan, så kan de göra så här. Även om det här ekipaget (Chapeau) inte har gjort något fel. Det gjorde de inte, de gjorde inget fel. Men när det handlar om en stallhäst så kan de göra så här om de tycker att den ena hästen har stört någon konkurrent, säger Stig H Johansson dagen efter loppet.

Det är bara att acceptera?

– Absolut, vi måste köra efter varandras regler. Reglerna borde egentligen vara lika, även om det har blivit bättre. Men det är bara att acceptera och veta om reglerna som är i respektive land som vi kör i.

Dramatiken fortsatte på stallbacken då hästägare tog kontakt med Stig H Johansson och framförde ett hot mot Erik Adielsson.

– Det blev hätsk stämning. Det var upprörda känslor från några håll. Det var klart att det var obehagligt. De sa inget till mig, men de ville träffa Erik och de fick inte tag i honom. Erik var inte där då. Den här personen som jag träffade såg inte så glad ut.

Polisen kom till platsen och händelsen är nu polisanmäld.

– Först kom säkerhetspersonal från banan och kollade läget och sedan kom polisen. Vilket efterspel det blir av det här vet jag inte

Har du varit med om något liknande i din karriär?

– Jag har inte varit med om något liknande tidigare. Det är klart att det har varit upprörda känslor, men inte i den här dimensionen.