Adrian, 19: Ska bli bäst i världen

TRAV

Han är trav-Sveriges nya stortalang som ska bli bäst i världen.

Möt Adrian Kolgjini, 19, i en stor intervju där han berättar om förtroendet från pappa, bråken, de höga målen, tränarkarriären, drömloppet och chanserna på V75.

– Jag ska bli bäst, det finns inget annat, säger Kolgjini till Trav365.

Adrian Kolgjini, son till stjärntränaren Lutfi Kolgjini, är uppvuxen med hästar och tävlade under flera år på landslagsnivå i hästhoppning med sina ponnyhästar. Kolgjini visade tidigt stor känsla för hästar, och var bland annat med i EM i hästhoppning. 19-åringen har även varit en duktig hockeymålvakt, och spelade fram tills för några år sedan i Malmö Redhawks juniorlag. Vad satsade han på då? Hästhoppning eller hockey?

Det blev trav, något han inte ångrar. Adrian Kolgjini har följt sin pappas framfart på travbanorna innan han själv kunde prata eller gå, och har på senare år fått ett enormt intresse för travhästar. 2010 började Lutfi Kolgjinis son köra lopp och under det första året vann han fyra av 33 lopp. Men det är under de senaste två åren som utvecklingen exploderat. Lutfi Kolgjini har gett grabben stora chanser, som han förvaltat väl. Sedan januari 2011 har 19-åringen vunnit 36 lopp och kört in nästan 2,8 miljoner kronor till stallet. Adrian Kolgjini har fått chansen i flera storlopp, bland annat Harper Hanovers under Elitloppshelgen på Solvalla där han körde Juggle Face.

– Det känns så klart bra att man får mer och mer chanser, jag trivs med det. Jag har fått mer styrningar hela tiden, och jag tycker det gått hyfsat bra. Fortsätter det så här är jag nöjd, säger Adrian Kolgjini till Trav365. 

Trodde du att din pappa skulle ge dig så här många chanser?

– När jag slutade skolan trodde jag att det skulle bli mer, men inte att jag redan skulle få köra storlopp. Jag har kört Harper Hanovers och på lördag ska jag köra Sommartravets final, det trodde jag inte. Inför Harper Hanovers var jag spänd och nervös, men nu är det lugnt.

Många tycker att du och din pappa är väldigt lika på flera olika sätt, kommentar på det?

– Han kan väl inte direkt neka mig som sin son…

– Jag har växt upp med hans styrningar och han vill att hans hästar ska köras offensivt och därför gör jag också det. pappa är min förebild, han vill hela tiden förbättra sig och är hela tiden framåt. Han tänker inte baklänges, han försöker förnya sig hela tiden och det är bra med en sådan förebild.

Händer det att du och pappa hamnar i bråk?

– Han kan ge mig lite skäll emellanåt när jag gjort fel i lopp, men det är mest med glimten i ögat. Annars snackar vi mest allmänt om hur hästarna gått, och oftast kommer vi bra överens. I bland har vi lite olika tankar om situationer, men det är bara små grejer. Vi samarbetar bra.

Tar över efter pappa

Lutfi Kolgjini har byggt upp ett enormt travimperium, med massor av starthästar, unghästar, avelshingstar och fölston. Nu avslöjar Adrian Kolgjini att han, i framtiden, ska ta över familjeföretaget.

– Jag ska bli egen tränare, och det är lättare att ta över ett redan färdigt företag än att starta eget på annat håll. Planen är långsiktig och det ligger långt fram i tiden, men det blir jag som småningom tar över, det har vi redan snackat om. Jag har visat ett stort intresse och jag går in helhjärtat för travet. Mitt mål är att bli bäst, det finns inget annat. Jag har alltid haft som mål att bli bäst, oavsett vad jag håller på med. Kan jag inte bli bäst vill jag inte hålla på med skiten. Jag är inte den som har dåligt självförtroende, och jag tror på mig själv. Jag ska bli en Björn Goop fast jag bara kör mina egna hästar.

Vad är det roligaste med travet?

– Just nu är det att köra lopp, men det tröttnar man nog på rätt så snabbt, i alla fall om man ska lyssna på pappa. Men just för dagen är löpkörningen det roligaste, även om det är jättekul att hålla på med hästarna hemma också. Det måste man tycka, annars kan man lika gärna bli catchdriver. Jag ser inte upp till landets catchdrivers på samma sätt som jag gör till pappa och Åke Svanstedt. Jag tycker det är stort när man tränar och kör sina hästar i lopp.

Vilket är ditt drömlopp att vinna?

– Prix d'Amerique. Det är ett sådant krig i det loppet och det känns så otroligt svårt. Det krävs en häst utöver det vanliga, och man måste få ett perfekt lopp för att vinna. För mig är Prix d'Amerique större än Elitloppet.

Vilken är din största seger hittills?

– När jag vann med Nelson di Quattro under Elitloppshelgen i år, det var klart roligast. När jag kopplade grepp i sista sväng och körde publiken, det är sådant man inte upplever så ofta. Sen har jag vunnit lopp under Copenhagen Cup-dagen och Stopchampionatshelgen, men Solvallasegern toppar hittills.

Vad är det viktigaste i ditt liv?

– Just nu är det karriären, jag prioriterar karriären men det är väl bara en åldersgrej. Man kommer över det när man blir äldre, då prioriterar man familj och sådant. Jag vill ha en trygg tillvaro.

Bästa chansen: Micro Mesh

När Trav365 når Adrian Kolgjini sitter han i hästbussen på väg till Rättvik för att köra fem hästar på V75. Kolgjini har flera intressanta styrningar, och säger så här om chanserna:

– He's a Gangster (V75-1) har inte visat något på slutet och har tveksam form. Jag brukar alltid tro lite på mina hästar, men inte ens jag tror på honom nu. Han jagar pengar i första hand jag ligger lågt.

– Klaxon Face (V75-2) galopperade förmodligen bort segern i sista sväng senast och där har han haft problem tidigare. Vi har kört barfota fram förut, men nu lägger vi på skor och hoppas att det blir bättre. Hästen har tappat självförtroendet, när han blir trött blir får han det jobbigt och han är inte världens modigaste häst. Jag tycker inte det här är en omöjlig uppgift, och han ska ses som en outsider. Det är en häst som absolut duger i klassen.

– 2 Micro Mesh (V75-3) gjorde ett otroligt bra lopp senast. Han var inte speciellt hårt tränad inför den starten men gick ändå 1.11-tid och efter allt som hänt var det väldigt, väldigt bra. Han känns smidig som en katt här hemma och har tagit det senaste loppet perfekt. Det är ett öppet lopp, men jag har en startsnabb häst och jag kommer prova en bit från start. Får vi ledningen kör jag nog där och jag tycker inte att han är sämre än någon annan. Han är uppåt i form och då måste vi prova. Väljer man att gardera ska han med.

– 10 Ouch (V75-6) var kraftigt förbättrad senast med helstängt huvudlag. Daniel Olsson, som körde hästen, tyckte att det kändes som en helt ny häst och det är en rätt så bra häst. Nu har han bakspår och kanske behöver lopp i kroppen eftersom han haft en förkylning efter senaste loppet. Är han bland de tre är vi jättenöjda. Han kan mycket, men vill inte hälften så mycket. Han är lite speciell, han springer och sover i loppen men det var bättre med helstängt. Jag tror inte att han ska streckas den här gången.

 – 1 Password (V75-7) galopperade senast efter att pappa vässat upp henne för mycket i en provstart. Han tyckte att hon kändes bättre än någonsin annars och det ser intressant ut på lördag. Vi får se om vi kommer till ledningen, gör vi det tror jag på min häst och jag tycker det är en halvchans. Det är absolut ingen bra chans, men chansen finns där och hon ska streckas.

Vem ser du som bästa möjligheten på V75?

– Det kan vara Micro Mesh om han har den formen vi misstänker att han har. Jag tror en del på honom, det är en fin häst. Han har haft mycket otur, men det kan vara dags nu.

Hur skulle du fira en eller flera V75-segrar?

– Man får väl fira i hästbussen på vägen hem. Det blir tio timmar i hästbussen, sen får man väl ta en utgång så snabbt som möjligt. Vi får väl gå på krogen på söndagen, säger Adrian Kolgjini till Trav365.