Expertens varning: ”Spika inte henne”

TRAV

Åke Svanstedt ger henne högsta betyg i Sportbladet.

Spelarna gör henne till jättefavorit – och är allas stora spik på V75.

Men Ralf Vadsmo, expert i TV4, kommer gardera Merger Blue Chip.

– Det står i alla spelares Bibel att aldrig spika en häst från bakspår över kort distans, säger Vadsmo.

Åke Svanstedts stjärnsto Merger Blue Chip har imponerat våldsamt på slutet och ståtar med tre raka segrar. Hästen har i år gjort sex lopp och tagit fem segrar. På lördag jagar hästen en ny V75-seger då hon startar som jättefavorit i V75-1, Stoeliten, på Örebros travbana.

Åke Svanstedt är på semester i Florida, och därför kör Erik Adielsson hästen. Adielsson körde hästen till seger näst senast och i dagens Sportbladet ger Åke Svanstedt hästen högsta betyg inför loppet. Han tror stenhårt på sin häst, och ger fem plus av fem möjliga. Spelarna tar rygg på Svanstedt och Merger Blue Chip blir omgångens stora spik bland spelarna.

”Finns bättre spikar”

Ralf Vadsmo, expert i TV4, kommer däremot gardera. Han gillar hästen, men att spika stjärnan från bakspår finns inte i spelexpertens värld.

– Hon är en A-häst på mitt jokersystem men jag kommer gardera, främst med Crys Dream och Simb Ruby. Merger Blue Chip är bäst, jag gillar henne och det är en riktig flygmaskin men för mig finns det bättre spikar, säger Vadsmo.

Vad är anledningen till att du garderar jättefavoriten?

– Bakspår över kort distans för det första. Det spelar ingen roll hur bra häst man har, det står i alla spelares bibel att man aldrig ska spika en häst från bakspår över kort distans. Jag har gjort det flera gånger, men man ska inte det.

”Vänder ut och in på detta motstånd”

Lennart Forsgren, före detta kusk och numera expert, tror dock stenhårt på Svanstedts häst.

– Hon kommer dundrades 700 meter kvar och vänder förmodligen ut och in på detta motstånd. Åke brukar ha väldigt klart för sig med sina egna hästar, hans tips stämmer till 95 procent. Att Erik Adielsson kört henne tidigare är en klar fördel, han vet hur bra hon är. Jag tror hon vinner, är det någon i det här gänget som ska vinna från det där spåret är det hon, säger Forsgren till Trav365.