”Nu ger jag mig”

TRAV

Okej.

Nu ger jag mig på riktigt.

Finders Keepers är en stjärna.

Finders Keepers har ingen stam som vittnar om klass. Varken pappa (Keepitinthefamily) eller mamma (Another Allegro) har lämnat några avtryck efter sig i travvärlden. Finders Keepers började sin karriär med ­åtta raka förluster och bara varit med i en enda årgångsfinal (Breeders Crown för fyraåringar). I och med gårdagens seger har han bara i år tjänat över tre miljoner kronor. En fantastisk utveckling som ingen kunnat förutspå.

Bara att buga och hylla det tränarjobb som Åke Svanstedt gjort och då handlar det inte om något förvandlingsnummer. Svanstedt har managerat Finders Keepers ända sen hästen var två år. I sista sväng i går var jag helt övertygad om att Triton Sund hade knäckt Finders Keepers, men det var så fel. Så fel.

Få hästar kan matcha Triton Sund

I övrigt från Jubileumspokalen:

Triton Sund såg ut som en vinnare i sista kurvan, men trots att han fick nöja sig med andraplatsen var han ändå en vinnare. Det finns få hästar som gör om hans insats.

Märkligt många hästar satt fast med krafter kvar. Vad hade hänt om Colombian Necktie, Giant Superman, Garland Kronos eller Dumle Loss fått fritt fram?

Annars handlade dagen som väntat om Timo Nurmos. När Nurmos hästar kommer i form så är det inte på samma sätt som hos andra tränare. Nä, Nurmos hästar hamnar i superform och är snudd på omöjliga att besegra. I går blev det en trippelseger för den lågmälde finländaren och samtliga vinnare imponerade.

Bästa hästen

?Bäst tycker jag att Evening Star (V75-4) var. Han hamnade illa till från sitt utgångsläge och fick hela loppet jaga svåraste konkurrenten, Abbe Palema. Trots att han fick trava i tredje- och fjärdespår under sista varvet fick han greppet 50 meter från mål. Här har Nurmos en häst med stor kapacitet.

Med B.B.S. Bigtrade har Timo Nurmos svarat för en skicklig tränarprestation. Innan hästen kom till Nurmos hade han inte gjort något större väsen av sig och var en typisk medhängare. På sex starter hos Nurmos har det blivit fyra vinster, två silverplatser och 465 000 kronor på kontot. Gårdagens lopp vanns med en gäspning (norska huvudlaget oryckt) trots en tuff öppning i tredjespår. Ingen vågad gissning att B.B.S. Bigtrade tillhör gulddivisionen inom kort.

Hade vunnit utan trängningen

Även den tredje av Nurmos vinnare förtjänar plusbetyg. Carmel fick trava först i tredjespår sista 800 meterna och avgjorde kort före mål. Det hade aldrig blivit vinst om inte körande Carl-Erik Lindblom kört ojuste mot Jim Frick (Meadow Zoot) i utgången av första sväng. Lindblom blev hängande i tredjespår och trängde sig ned i tredje utvändigt. Om han inte brutit mot reglementet hade han antingen fått dödens eller hamnat sist. Lindblom fick tre dagars avstängning och 3?000 kronor i böter. Förstapriset var 220?000 kronor.

Till sist: Per Nicklassson hade rätt i fredagens Sportbladet. Bara 5?000 åskådare kom till Solvalla i går, trots storlopp, V75-jackpot och massor av familjeaktiviteter. Stockholmaren är svårflirtad.

Johan Edlund