– Det Unibet gör är olagligt

TRAV

ATG:s vd Remy Nilson kommenterar spelkriget

Foto: Remy Nilson berättar om sin syn på Unibets satsning.

Nu berättar ATG:s vd Remy Nilson om sin syn på spelkriget.

Han har valt att hålla en låg profil sedan Unibet köpte Travnet och började med poolspel på trav.

– Jag kan konstatera att det Unibet gör är olagligt enligt de svenska reglerna, säger han.

För några veckor sedan köpte Unibet den svenska travsajten Travnet. Det Maltabaserade spelbolaget ville utmana ATG genom att erbjuda poolspel på svenskt trav med 90 procents återbetalning på vinnare -och platsspel. ATG återbetalar 80 procent till spelarna, men ger samtidigt 12,5 procent av omsättningen tillbaka till travsporten.

Både travtränare och Svenska Travsportens Centralförbund, STC, har kritiserat Unibets satsning för att den skulle utarma travsporten. STC gick ut med ett brev till travtränare och travbanor och uppmanade dem att bojkotta Travnet som blivit uppköpt av Unibet.

ATG:s vd Remy Nilson började på ATG redan i början 1980-talet. Han lämnade bolaget för några år, men kom tillbaka 2004 för att bli VD. Han har varit med på en resa där bolaget vuxit från en omsättning på två miljarder till nära 12 miljarder kronor förra året. Samtidigt gör V75 succé och är Sveriges största spelform.

Nu väljer Remy Nilson för första gången att kommentera Unibets upptrappning på den svenska travspelsmarknaden.

– Jag har hållit relativt låg profil. Jag kan konstatera att det Unibet gör är olagligt enligt de svenska reglerna. De agerar på en reglerad marknad och det är beklagligt att staten inte tar tag i det, säger han.

Han menar att ATG och Unibet måste få agera på samma villkor. I dag kan inte ATG höja återbetalningen till spelarna över dagens nivå på 80 procent.

– En utredning om spelutvecklingen ska presenteras den 15 december. Då hoppas jag att vi kommer att få en reglerad marknad värd namnet. Nu kan vi inte agera utan statens tillstånd.

ATG har i flera år begärt att få ge bättre återbetalning till spelarna, men fått avslag.

– Vi har länge önskat högre återbetalning på vinnare och plats. Vi skulle vilja ha 84 procent, men fått nej. Unibet kan bestämma vad de vill, säger han.

Vad tror du att det här kan betyda för travsporten?

– I ett kort perspektiv tror jag inte att travsporten kommer att rasa ihop. Det här står för en liten del av vår omsättning. Men långsiktigt tror jag att det här kan skada oss.

Vad anser du om bojkotten av Travnet?

– 28 000 aktiva lever på de pengar som ATG genererar. Jag tycker att de aktiva ska fundera vad de lever på och om de vill såga av den gren de sitter på, säger Remy Nilson.