Skördedags för Per Lennartsson

TRAV

För ett år sedan flyttade han för att satsa på unghästträning.

Nu börjar satsningen bära frukt.

– Tvååringarna tillhör den bästa kull jag någonsin haft, säger Per Lennartsson, som även har en treårig kanon i det obesegrade löftet Ibiza Broline.

Foto: Inga problem. Klarar man av att köra, och även vinna lopp, i Frankrike så klarar man av Usa också säger, tränarkollegan Per Lennartsson.

För ganska exakt ett år sedan gick flyttlasset från gården Simlom till Jordanstorp utanför Stjärnhov i Södermanland. Målet var en nytändning för både hästar och personal och en gedigen satsning på unghästträning. Vid årsskiftet sa Lennartsson: "Nu glömmer vi 2007 och tittar framåt".

Hur har året varit så här långt tycker du?

- Jag har inte så många starthästar så resultatet är väl inte så mycket att skryta om. De som tävlar går hyggligt. Men eftersom planen med flytten var att lägga fokus på unghästarna så är det naturligt att det blir så under en period.

Du har ungefär 15 hästar färre på listan idag jämfört med för ett år sedan. Är det ett medvetet val?

– Nej, men de starthästar som inte duger har helt enkelt fått gå iväg. Unghästsidan är stabil och snart tar jag in femton ettåringar i stallet. Då måste man rensa lite för att få plats helt enkelt.

Lennartsson menar också att det är svårt att få in starthästar i dagens läge. Tränarna får köpa in unghästar och ordna ägare allt eftersom.

– Så ser det ju ut för alla utom kanske två, tre tränare som har ett kontinuerligt flöde av starthästar, konstaterar han.

Tvååringarna - ett kanongäng

Ifjol sa Lennartsson även att de hästar som nu är två år tillhörde den mest intressanta kull han någonsin haft.

Stämmer det fortfarande?

– Absolut! Det är ett kanongäng på 22 stycken. Fem eller sex av dem kommer att starta i år. En, Calypso Sund, redan nu på onsdag. Hon är lätt, fin och elegant och jag har fler av samma kaliber. Det är svårt att bedöma vem som är bäst innan de har börjat tävla.

– De har gått i 22-tempo här hemma på gården men det kommer att rassla iväg sen när de börjar tävla.

Just byte av gård var avgörande för att kunna satsa hårt på de yngre hästarna.

– Jordanstorp och unghästar hör ihop. Vi har fina vägar och rundbanan är anpassad för de farter som är lämpliga, menar han.

Mitt bland alla unga djur finns stallets stjärna, Order by Fax. Med sina sju år är han äldst av alla. "Gamlingen" har inte startat sedan mitten av juli på grund av en envis halsinfektion.

– Den har inte släppt ännu, han är fortfarande röd i halsen. Men planen är att han ska börja jobbas om några veckor och sen startas i några lätta lopp.

Ibiza siktar på Oaks

Lennartsson är alltså nöjd med året i stort och verkar ännu mer nöjd när han talar om nästa år.

– Under 2009 så hoppas jag att det fina tvååringsgänget blivit bra treåringar och att de som blir fyra utvecklas på rätt sätt. Då har vi lite att åka med. Om sen Order By Fax får vara kurant så kan det bli riktigt bra. Då ligger man väl på den nivån man ska vara, fastslår han.

En treåring som redan visat sig från sin allra bästa sida är Ibiza Broline som är obesegrad efter fyra starter. Senast gjorde hon en stark insats och var helt överlägsen. Lennartsson beskriver Varenne-dottern som en häst med en brinnande vilja.

– Hon har verkligen en bra skalle och springer 15-tider på ett lätt sätt trots att hon har en klurig aktion eftersom hon är stor och grov.

Vad tror du om onsdagens uppgift?

– Vi möter ungefär samma motstånd som tidigare men stall Goops Miss Sixty verkar också vara en häst med rätt inställning. Det är omöjligt att bedöma chansen dem sinsemellan. Nu har vi fått skitlägen båda två så den som har mest tur i loppet gynnas ju förstås.

– Min förhoppning är att Ibiza Broline ska vara med i Oaks. Det tycker jag ska kunna vara möjligt, hon har ju mycket fart och styrka i sig.

Lennartsson kör ytterligare två hästar inom V64.

– Interruption Vint (V64-3) har jag ingen koll på eftersom jag aldrig har kört honom.

– Staro Yodel (V64-6) är en trevlig häst som det var det länge sedan jag körde. Men han visade kanonform sist i Eskilstuna då han vann enkelt trots en tuff inledning. Jag är osäker på hur snabb han är från spår ett men formen är som sagt bra.

Åsa Elmroth/Kanal75