”Tarzans” uppmaning – till Stig H Johansson

TRAV

Stefan ”Tarzan” Melander uppmanar kollegan Stig H Johansson att starta Formula One i Elitloppet.

– Johansson, sätt igång förberedelserna, sa han i TV4.

– Så blir det nog inte, det är för tidigt, svarar Stig H.

Att Stig H har en blivande stjärna i stallet är det inget snack om. Fyraårige Formula One, född i USA,  har imponerat stort och vunnit tio av karriärens 12 starter. Förra året vann hästen bland annat Jägersros Stora Treåringspris med 300 000 kronor i förstapris. I loppet besegrade Formula One bland andra Lutfi Kolgjinis snackhäst Raja Mirchi.

”Djupt imponerad”

I år har talangen från Alby startat två gånger,  och han har inte gjort någon besviken. Det har blivit två segrar och så sent som i lördags vann hästen överlägset på en bra tid på Åby. Nu vill Stig H:s kollega, Stefan ”Tarzan” Melander, se hästen i Elitloppet – redan i år.

– Jag kan säga så här, Scarlet Knight startade i Elitloppet som fyraråring, och jag har sagt att Prix d´Amerique och Elitloppet kommer bli till för yngre hästar. Jag blev djupt imponerad av Formula One. Just på det sättet han joggade 14-blankt över full distans...

– Tyvärr så vet jag att Stig H är försiktig, men han har ingen annan. Eller ja, Wellino Boko och Nu Pagadi, men han har sagt att de inte ska starta. Johansson, sätt igång förberedelserna, uppmanade han i TV4:s travsändning i söndags.

”Vet inte hur bra han är”

Men något Elitlopp för fyraåringen blir det troligtvis inte.

– Så blir det nog inte, det är för tidigt för han. Han ska förhoppningsvis hålla ett tag till och förutsättningarna för att göra det är större om han slipper gå något Elitlopp i år. Sen vet vi inte överhuvudtaget hur bra han är heller, om han till och börja med har något där att göra, det vet vi ju inte. Han måste ju visa lite mer helt enkelt, men det är en fin häst. Jag tycker att han har visat i stort sett alla lopp att han är riktigt bra. Det är nog bra chans att han är elithäst om något år, säger Stig H Johansson.

Vad är Formula Ones mål i år?

Kungapokalen och Sprintermästaren. De är de stora loppen, i Sverige, som han får vara med i. Han är utestängd från de andra.

Någon annan häst från ditt stall som kan vara aktuell för Elitloppet? Du har ju tvekat med Nu Pagadi.

– I dagsläget är jag inte så het på det. Men sånt där kan ändra sig. Det är ett tag kvar, vi får se om någon kan vara aktuell, sen ska de bli inbjudna också. Det är två saker som måste stämma för att vara med.

Wellino Boko?

– Jag har svårt att se att han ska vara med i något Elitlopp.