Berghs tips: Så ska de rädda Solvalla

TRAV

Robert Bergh drar sig från att starta samma häst flera gånger på Solvalla.

Anledningen: Skaderisken.

Nu tror sig tränaren ha en lösning på banproblemet på nationalarenan.

”Byt ytlagret och nya rekord kommer att komma på löpande band på Solvalla”, skriver han på sin hemsida.

Sportbladets krönikör och expert, Micke Nybrink, gick till hårt angrepp mot Solvallas banunderlag i tisdagens krönika i Sportbladet. Han skrev att ”Solvalla har Sveriges sämsta banunderlag”.

”Stor chans för skador”

Nu ger sig travtränaren Robert Bergh in i debatten. Han tar upp ämnet på sin blogg, på sin hemsida. Han skriver att han undviker att starta en häst för ofta på Solvalla på grund av skaderisken.

”Det är väldigt svår att komma rätt på den när man tävlar, och jag drar mig för att tävla kontinuerligt med samma häst där. För då är det stor chans för sen- och ligamentskador”, skriver han.

Inte fel på personalen

Men det är inte personalen det är fel på, det är själva underlaget.

”Skyller inte på banpersonalen, utan jag har sagt i minst 3 år att det är banunderlaget, ytlagret som är problemet. Man kan inte ha ljust eller rött material, för det binder inte utan man måste ha SVART material. Är det så enkelt tänker ni? Ja, så enkelt är det. Behövs inget underarbete utan byt ytlagret och nya rekord kommer att komma på löpande band på Solvalla...”, fortsätter Bergh.

”Problemet”

Stig H Johansson skrev, i en krönika för cirka ett år sedan, att hade mycket gaffelbandsskador på sina hästar. Han trodde det var tillfälligheter, men Robert Bergh tror inte på det.

”Helt säker på att det är Solvalla som är problemet”, skriver han i bloggen.