Travmiljonerna som spelarna glömt bort

Har du ett gammalt spelkvitto som ligger hemma och skräpar?

Då kan du vara ägare till en vinst som inte hämtats ut.

Just nu ligger spelvinster för omkring 69 miljoner kronor och väntar på sina rätta ägare hos spelbolaget ATG.

Varje år summerar spelbolaget ATG hur mycket pengar som svenskarna missade att hämta ut när det gäller spelvinster på trav.

Under 2013 slutade den siffran på 69,3 miljoner kronor. Det handlar både om vinster som inte hämtats ut och bråkdelar av pengar som blivit kvar när ATG delar ut jämna kronor till alla vinnare.

 – Det var lite högre för några år sedan men denna post är ca 70 miljoner kronor varje år. Vår hantering av dessa pengar finns i avtalet med staten. En del av dem (bråkdelarna) får användas för marknadsaktiviteter som ”Fetodds” och ”Fetvinst”, garantivinsten på V86 på tio miljoner kronor, säger Hasse Svennehed.

Så har du ett kvitto som ligger hemma, som du glömt att kontrollera, kan det mycket väl vara så att du har en vinst att hämta ut.

Ingen deadline

Fram till 90 dagar efter din vinst kan du få ut din spelvinst utan problem, efter det måste kunden skatta för sin vinst. Efter 90 dagar så dras en skatt på 35 procent på din vinst.

Men hur gammalt kan kvittot vara?

Hasse Svennehed, PR-chef på ATG, berättar att det inte finns någon exakt deadline, när det är försent att komma in med ett gammalt kvitto.

– Är det så att de kan presentera ett spelkvitto som innehåller en vinst och inte finns några frågetecken är vi måna om att kunderna ska få sina pengar. Vi gör så gott vi kan på det området.

– Vi betalar ut vinster många år bakåt i tiden bara kunden har rätt, fortsätter han.

Kan vinstbevaka med körkortet

Förhoppningen är dock att den här summan, oinlösta vinster, ska kunna minska.

– Vinstbevakningen gör att vinster hittar fram till kundens plånbok mer frekvent. Överhuvudtaget så ligger detta helt i linje med att vi och ombuden vill minska kontanthanteringen. Vi hoppas vidare att oinlösta vinster ska minska då spelet via ATG.se, mobilen och ICA innebär att kunder får vinsten insatt på sitt konto. Dessutom kan man numera vinstbevaka med sitt körkort, säger Hasse Svennehed.

100 ärenden per vecka

Idag har ATG en support som hanterar de här ärendena. Det handlar om cirka 100 ärenden per vecka från kunder som inte hämtat sina vinster.

– Egentligen är detta pengar som vi inte vill hantera. Det bästa hade varit att alla kunder hämtade ut alla sina vinster. Vi har en omfattande administrativ apparat runt detta, säger Svennehed.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!