Måldomaren talar ut – efter missen: ”Får stå för det...”

avCarl Wangle

TRAV

Hade jobbat som måldomare i 30 år - fick sparken efter att dömt felaktiga beslut i travlopp

Lopp tio på Skellefteå – efter en miss från måldomaren blev det fel resultat i loppet. Fel hästar dömdes till tredje- och sjundeplatsen

Måldomaren, Bo Hägglund, dömde fel resultat i ett travlopp på Skellefteå.

Det fick Svensk Travsport att reagera kraftigt och avsatte Hägglund från sin tjänst.

Nu talar måldomaren ut om beslutet.

– Jag har tagit ett felaktigt beslut och det får jag stå för, säger han.

Svensk Travport rapporterade i förra veckan att resultatet i söndagens P21-lopp på Skelleftetravet blev felaktigt. Hästen Drabant Cape var trea och Xider Pine var sjua över mållinjen i det tionde loppet under tävlingsdagen.

Men av misstag rapporterade måldomaren att Nice Way slutade trea och att Sinful Hanover var sjua i loppet.

Eftersom felet inte upptäcktes förrän efter en halvtimme gick inte resultatet att ändra.

–  Det här är helt oacceptabelt, måldomarnämnden gjorde avgörande fel på flera punkter, därför har måldomaren med omedelbar verkan fått sitt förordnande indraget. En tävlingsdag återstår på Skelleftetravet i år och då kommer Bodentravets måldomare att leda nämndens arbete, säger Petter Johansson, sportchef på Svensk Travsport.

"Får stå för det"

Måldomaren, Bo Hägglund, talar nu ut om incidenten som kostade honom jobbet.

Till Norran.se säger han följande.

– Det var många parametrar som spelade in, men det är naturligtvis mitt ansvar att rätt resultat rapporteras vidare. Den person som normalt sköter målkameran sjukanmälde sig en timme före första loppet och därför hade vi en del orutinerat folk i tornet.  Jag har tagit ett felaktigt beslut och det får jag stå för säger Bo Hägglund.

Erkänner felet

Bo Hägglund har erkänt att ett allvarligt fel genomfördes i loppet, men att flera saker låg bakom incidenten. Bland annat skedde en olycka på travbanan i loppet innan vilket ställde till problem för måldomarnämden.

– Detta i kombination med att vi var kort om folk och hade orutinerade folk på en del positioner bidrog säkert till det felaktiga resultatet, men ansvaret är som sagt mitt, säger Hägglund till Norran.se.