Snälla Björn, sånt du vill se?

TRAV

Krönikören och experten Micke Nybrink tycker att domarna i svensk travsport inte hänger med och att regelbrott viftas bort.

Stjärnkusken Björn Goops svar:

– Grova regelbrott som stör andra och som överträder våra drivningsregler ska bestraffas. Men den jakt som domarna/förbundet bedriver på småsaker som inte påverkar varken loppet, resultaten eller någon individ och i många fall inte ens ingår i själva loppen är fel.

Sportbladets krönikör Micke Nybrink har försökt få igång en diskussion om hur travloppen får köras i Sverige.

Vad han vill förmedla?

– Att domarna inte hänger med och att regelbrott viftas bort med en axelryckning. Vi ser episka misstag. Men jag slänger in handduken. Jag pratar för döva öron, skriver han i sin krönika.

”Fel regler eller för dåliga kuskar”

Nu har han fått svar. Av stjärnkusken Björn Goop. Först i hans krönika i Sportbladet i förra veckan där han skrev så här:

– Någonting är fel i svensk travsport. Vi kuskar målas ut som värsta banditerna. Men så fin sport som vi har i Sverige finns ingen annanstans. Antingen är det fel regler eller för ­dåliga kuskar. Ibland drar vi reglerna för hårt men det blir löjligt när man letar fel.

Det har gått för långt, förbundet är på fel spår. Det är för mycket paragrafrytteri i svensk travsport.

”Kanske dags att gå till optikern?”

Nybrink fortsatte diskussion i sin krönika i tisdagens Sportbladet.

– Jag kan inte låta bli att gnissla tänder när Haugstad ostraffad kör i halvspår 1 500 till 1 200 kvar bara för att stoppa attacker bakifrån i V75-5 i lördags. Snälla Björn, det är väl inte sånt du vill se? Obstruktion spyr jag på. Du med?

Han fortsätter:

– Jag har bevittnat så mycket på slutet. Har svårt att se att vi vill dit: flygande starter, överkörningar, halvspårskörningar, enhandare (V75-6 i lördags). Och Goop ser bara en massa onödiga straff. Jag börjar på allvar tro att jag är galen, att jag ser syner. Kanske dags att gå till optikern?

”Skrämmer bort nya aktiva”

Goop har läst Nybrinks krönika, väljer att backa – men är fortfarande inne på spåret ett svensk travsport är för petiga.

– Nybrink har rätt i mycket av det han skriver, grova regelbrott som stör andra och som överträder våra drivningsregler ska bestraffas. Men den jakt som domarna/förbundet bedriver på småsaker som inte påverkar varken loppet, resultaten eller någon individ och i många fall inte ens ingår i själva loppen är fel. Det skrämmer bara bort nya aktiva, skriver han i sin krönika.

En som följt debatten är Goops kollega Erik Adielsson.

Han tycker båda har rätt i sina åsikter.

På Twitter skrev han följande på onsdag morgon:

”Nybrink i AB igår: Det bestraffas för lite för grova saker i loppen.

Björn Goop idag: För många struntsaker bestraffas. Båda har 100% rätt”