Så ska finske robotspelaren fixa miljonerna

TRAV

Berättat exklusivt om sina bästa tips inför dagens V75-omgång på Vermo

Foto: Jorma Vuoksenmaa

V75 gästspelar på Vermo och plötsligt står en hel drös finska hästar i vägen för miljonerna.

Därför bad Trav365 finske robotspelaren Jorma Vuoksenmaa om hjälp att analysera lördagens omgång och han säger att trenden är tydlig.

– De svenska hästarna är överspelade. Det är inga tipptopp-hästar som kommer över, säger han.

Jorma Vuoksenmaa poängterar att hans påstående ovan absolut inte handlar om någon blåvit nationalism, snarare om psykologi.

– Det är ganska naturligt att svenska spelare är mer benägna att strecka svenska hästar och detsamma gäller naturligtvis åt motsatt håll. Och eftersom den svenska delen av V75-omsättningen är betydligt större än den finska blir det naturligt att de svenska nyckelhästarna är överspelade i förhållande till de finska. Det är den slutsatsen vi kan dra. Det är ju inga tipptopp-hästar som kommer över från Sverige den här gången, säger han.

Fått mycket kritik

Och när Jorma Vuoksenmaa pratar trav gör man bäst i att lyssna. Som "robotspelare" har han fått ta emot mängder av kritik från Sverige, inte minst från ATG:s vd Hasse Skarplöth, kritik han inte ger särskilt mycket för.

– Hasse Skarplöth använder sin position till att måla upp robotspelare som det största hotet mot travsporten. Robotspelarna tar kanske två-tre procent av de normala spelarnas vinst under en omgång med normal omsättning och utan att låta kaxig så tror jag inte att hobbyspelarna bryr sig om huruvida de vinner 10 000 kronor eller 10 300 kronor. Men det har blivit en grej, där man pekar ut en lite grupp människor och gör den gruppen ansvarig för både det ena och det andra för att dölja stora problem, de riktiga problemen, säger han.

Analyserar allt

Och faktum är att finländaren hade varit en vinnande spelare med eller utan hjälp av travrobotar.

Anledningen till det stavas främst hårt arbete och stora kunskaper. Varenda lopp, häst och tränare analyseras extremt grundligt och rankas utifrån rådande förhållanden.

Utan att gå in alltför djupt på metodiken kan vi exempelvis konstatera att Jorma Vuoksenmaa och hans kollegor tittar på kriterier som spänner mellan vinstprocent, avkastning, beslut, skoinfo, utrustning, transport och hur nöjda skötarna är, när de rankar tränare och hästar.

Just rankingen av tränarna trycker Jorma Vuoksenmaa extra mycket på när det kommer till spelvärde.

– Det är viktigt och det blir extra viktigt när det är svåra förhållanden med väder och underlag. Då har en bra tränare extra stor favör. Och där handlar det inte främst om insprungna pengar, resultat i förhållande till estimatet är mycket viktigare. Det är ju bättre att vinna med en femoddsare än vad det är att vinna med favoriten till 1,80.

Vill du avslöja vilka tränare du rankar högst?

– Peter Untersteiner är en som är väldigt högt rankad. En annan som jag definitivt tycker är värd att nämna är Åke Lindblom som jag håller väldigt högt. Jämför du honom med Åke Svanstedt så drar han in betydligt mindre pengar, men Åke Lindblom vinner oftare till högre odds och är alltså den bättre tränaren enligt rankingen.

En annan aspekt som är viktig i Jorma Vuoksenmaas analyser är banan. Hur översätter man ett resultat från Solvalla till Vermo?

– Man måste förstå vad ett visst tempo betyder på en viss bana. Kilometertiden 1,16,1 på Solvalla skulle till exempel kunna motsvara 1,15,8 på Bjerke och har du den kunskapen blir det naturligtvis lättare att analysera loppen. Därför blir Vermo en dröm för oss. Detsamma gäller till exempel om en svensk häst springer på Vincennes, där tempot också är helt annorlunda än på de svenska banorna.

Är detta årets bästa travhelg ur din aspekt?

– Ur en spelaspekt är det nog det, den här helgen och när det är svenska och skandinaviska hästar som springer på Vincennes. Men trav är mer än spel för mig, jag älskar hästarna och uppskattar travet minst lika mycket som sport. Så Elitloppet och Hugo Åbergs är väldigt stora helger det också. Men vi har jobbat stenhårt mot den här omgången. De två senaste dagarna har vi varken spelat eller analyserat några andra travlopp, all fokus och alla resurser har legat på Vermo och V75.

När vi ber Jorma Vuoksenmaa bjuda på ett systemförslag till V75-omgången på Vermo säger han dock vänligt men bestämt nej. Inte för att han inte vill dela med sig av sina kunskaper, utan för att han tycker att det blir oseriöst att göra ett system innan han känner till banförhållandet, har skoinfon och innan han sett värmningarna. Däremot bjuder han mer än gärna på sina idéer inför omgången. Dessa hittar du i faktarutan nedan.