Då rejäl flopp – nu överlägsen

TRAV

Johan Edlunds krönika efter V75

För två veckor sen floppade han rejält.

I går var han tillbaka som överlägsen vinnare.
Ständigt denne Maharajah.

Det är något märkligt med Maharajah.

Ingen berör som honom och ingen topphäst har så stor skillnad mellan sina bästa och sämsta insatser som han. I går var han sitt normala jag igen och vann enkelt.

Jag ser fyra anledningar till att Maharajah var cirka trettio meter i dag än för fjorton dagar sen:

Han tävlade med helstängt huvudlag, skygglappar för ögonen, som gjorde att han bara såg framåt och blev mer fokuserad på sin uppgift.

Han slapp brodd i skorna vilket han ha- de i Gävle. Maharajah har ett rörelsemönster som gör att han är allra bäst utan skor på hovar. Med brodd i skorna tappar han flyt och spänst.

Han hade ytterligare ett lopp i kroppen inför gårdagens start. Min erfarenhet säger att han brukar behöva ett par lopp efter uppehåll innan formen är där. Maharajah lär vara ännu bättre i nästa start.

I går körde Örjan Kihlström igen. Ulf Ohlsson, som körde senast, gjorde inga stora fel men ingen känner Maharajah bättre än Kihlström och kan utnyttja hans egenskaper på bästa sätt.

Heiskanen satt och sov

I gårdagens lopp körde Kihlström offensivt och kunde ta över täten efter 800 meter. Sen var Maharajah aldrig hotad och vann med krafter sparade. Det hade kunnat bli tuffare om Veijo Heiskanen, som körde svåraste konkurrenten Solvato, varit alert och avancerat till ledningen innan Maharajah gjorde det.

Nu satt Heiskanen och sov och trots att Solvato långspurtade rejält blev han bara femma. Maharajahs tränare, Stefan Hultman, som tidigare stängt dörren för en start i Prix d’Ameique, sista söndagen i januari, öppnade den på vid gavel efter loppet i går när han berättade att Maharajah först ska tävla på Solvalla på annandag jul och på samma bana den elfte januari innan beslut om Prix d’Amerique tas.

Men eftersom det handlar om Maharajah är det omöjligt att ge sig på en gissning om det blir Paris eller inte.

Danske Jeppe Juel har en väldigt fin häst i Stelton som lekte hem V75-1. Juel gav sin häst en vilsam löpning och när Stelton fick anfallsorder i sista kurvan var loppet över. Stelton ser ut att ha egenskaper för att bli en topphäst.

Jag har tidigare i den här spalten kallat Oskar J Andersson för landets bästa lärling, och det står jag fast vid, men insatsen i går bakom favoriten i V75-2, Super Curious, lämnade en del övrigt att önska.

Super Curious är en häst som inte ska komma först för tidigt eftersom hon då slår av rejält på farten. I går körde Andersson ett perfekt lopp fram till sista kurvan då han ryckte åt sig flera längders ledning. Vad hände sen tror ni? Jo, 100 meter kvar så tappade Super Curious stilen totalt och trots Anderssons ivriga påhejningar så var hon chanslös och galopperade uppgivet. Om Oskar J fått köra om loppet så hade han väntat med rycket till upploppet och vunnit. Nu segrade istället Spurs Rain och Joel Uhrberg.

I övrigt vann Corleone Boko(V75-4) och By Air (V75-7) från spets samt Tore (V75-5) och Monte Major (V75-6) efter smyglopp.

Johan Edlund