Kärleksparet tog en dubbel

Foto: Patrik Fernlund
TRAV

Hon har varit en stor del av On Track ­Piratens vackra saga.

Men alla sagor har ett slut och nu går skötaren Maja Bäckman vidare i livet.

Anledningen? Kärleken till Svante ­Ericsson.

Paret var en stor del av Solvallas V75-tävlingar under lördagen.

Att få vara hästskötare till en fyrbent världsartist är alla hästskötares stora dröm. Jag törs lova att många hästtokiga tjejer och killar hellre vårdar en travhäst av yppersta världsklass än träffar en stor tvåbent kärlek. Så stark kraft har hästarna på vissa människor.

Maja Bäckman har gjort den sagolika resan med On Track Piraten. De har rest jorden runt – vunnit mängder av travlopp och Maja är den tillsammans med tränaren Hans R Strömberg som känner hästen bäst.

Lämnar sin ögonsten

Men alla sagor har som sagt ett slut och nu går 22-åringen vidare i livet och lämnar Rättvik och sin ögonsten. Anledningen är att hon för några månader sedan träffade kärleken i form av 24-årige Svante Ericsson. De ska nu flytta ihop och då Ericsson be­driver en träningsverksamhet på Julmyra Horse Center i Heby utanför Sala blir pendlingsavståndet för långt.

On Track Piraten och Maja Bäckman gör nu sina sista resor ihop och det verkar som att ”Piraten” vill att Bäckman ska få sluta på topp – alltså i vinnarcirkeln.

Världens bästa dalahäst radar upp segrarna och under Solvallas V75-finaler vann han huvudloppet, V75-3, med en gäspning. Johnny Takter placerade Piraten i ledningen och trots att travet inte flöt perfekt på en lite tungsprungen bana vann han med gott om krafter kvar. Efteråt var det som vanligt tårar i skötarens ögon. Tacka för det.

On Track Piraten har nu tjänat 13,5 miljoner kronor och blir bara bättre och bättre.

Han är en evighetsmaskin och har aldrig en dålig dag.

Sambon Svante skrällde

Inte nog med det. Familjelyckan hade ­redan börjat i V75-2.

Sambon Svante Ericsson skrällde där med Al’s Winnermede, som äntligen fick till det på V75 och vann efter en härlig svepning på sista långsidan. Ericsson och ­hästen skapade sig ointagliga meter på en härlig kupp och en läcker segergest fick vi se av 24-åringen.

Om en månad står travstoet Anna Mix på startlinjen i Prix d’Amerique, mot Bold Eagle och förhoppningsvis Nuncio. På Sol­valla genrepade hon på bästa sätt och konkurrenterna hade stor respekt för Erik Adielssons styrning och de kom till ledningen ­tidigt. Sedan valde kusken att köra i ett lågt tempo och det sexåriga stoet svarade ärligt när konkurrenten Red Rose America ut­manade på allvar över upploppet.

Skulle Anna Mix sköta sig i startögonblicket i Prix d’Amerique har hon chans på riktigt, riktigt stora pengar men starten är ett oros­moment då hästen tidigare varit oerhört besvärlig i det franska startmomentet.

Sofia Aronsson har gjort det hon ska med hästen och nu är det full laddning mot Prix d’Amerique.

Och i världens tuffaste travlopp ska världens tuffaste travtjej givetvis vara med.