”Hon har sitt bästa kvar till slut...”

Senast sprang hon nytt rekord trots halsinfektion och skor på hovarna.

Nu utmanar en frisk och barfotadansande Galactica grabbarna i Jubileumspokalen på Solvalla.

– Hon går nog med i vilket tempo det än blir och sedan har hon sitt bästa kvar till slut, säger tränaren Malin Bergström.

Det har bara blivit en seger på sju starter under 2017 för fjolårets Stochampionats-vinnare Galactica (V75-6), men den amatörtränade stoet har gjort idel bra insatser. Inte minst i senaste starten då hon noterade nya rekordet 1.12,6 över medeldistans hemma i Eskilstuna.

– Vi var otroligt nöjda med hennes prestation och tyckte att det var fantastiskt med rekord och allt, men sedan visade det sig att hon hade halsinfektion och även om vi så klart fortfarande är nöjda med prestationen är vi jätteledsna att vi tog ut henne när hon inte var helt frisk, säger Malin Bergström.

Att Galactica inte var hundraprocentig gör hennes senaste insats än mer imponerande. Från ledningen fick hon endast ge sig mot en annan femårig topphäst, Tobin Kronos.

– Hon har en sådan vinnarskalle men det är det som gör att det känns så jobbigt, att hon var ute när hon inte var helt hundra. Hon var riktigt röd i halsen och snorig, men hon hade inte påvisat något innan loppet och sånt där vet man aldrig på förhand.

Av allt att döma kom emellertid Galactica ur loppet på bästa sätt och efter penicillinkur och en dryg veckas vila var hon tillbaka i selen.

– Hon känns jättefin och ska inte ha tappat något, men formen är svår att värdera eftersom hon är otroligt flegmatisk i träningen. Ibland kommer man inte framåt med henne. Hon behöver någon som sparrar henne.

”Njuter av att vara med”

I onsdagens huvudnummer inom V75-spelet på Solvalla saknas inte sparring. Jubileumspokalen med en miljon kronor till vinnaren har lockad gräddan ur femåringskullen och stor favorit blir i år obesegrade styrkefenomenet Readly Express. Ensam tjej i det elva hästar stora fältet är Galactica.

– Vi visste att det skulle bli skittufft när vi anmälde och med bricka 11 tror jag inte precis att hon bara ska gå ut och springa om dem, men någon av dem har hon slagit tidigare och hade hon varit frisk senast tror jag att hon hade bitit ifrån sig. Vi har inga förväntningar på oss utan slår verkligen ur underläge och njuter av att vara med.

Senast tävlade Galacitca med skor på alla hovar. Om vädret tillåter blir det barfota bak den här gången.

– Eftersom det inte var någon jätteviktig uppgift senast valde vi att spara på hovarna. Hon är ganska okänslig och vill alltid springa men barfota bak är hennes optimala balans. Sedan får vi hoppas att de gasar på ordentligt där framme. Jag tror inte att de kan springa ifrån henne utan hon går nog med i vilket tempo det än blir och sedan har hon sitt bästa kvar till slut...

Ola Johansson, Kanal75

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!