Experten: ”Körspöet har inte landat än...”

TRAV

Expertens krönika om lördagens V75

Experten Patrik Fernlund.

Han petade sig själv som kusk – och gav sonen chansen.

Lutfi Kolgjinis fina gest ordnade stor familjefest.

Sedan skapade Joseph Verbeeck rubriker ännu en gång.

Lutfi Kolgjini vann ett av försöksloppen till Sweden Cup tillsammans med Dante Boko, som efter en vrålspurt fällde alla.

Kolgjini valde några timmar senare att peta sig själv som kusk till finalen – och gav sonen Adrian chansen. ”Ludde” menade att han redan vunnit Sweden Cup tidigare, och att han ville ge sonen den stora möjligheten. Hur det gick?

Adrian Kolgjini klarade trycket, och vann tillsammans med Dante Boko och segerglädjen var enorm. Kolgjini J:r kastade körspöet i luften, och det lär inte landa på några dagar som det känns.

Känslosam seger för hela familjen, och Adrian menade att det var det största lopp han någonsin vunnit – och då har grabben redan fyllt sitt CV med många fina segrar trots sin unga ålder.

Fick beskåda ett kärt återseende

Moving On, sju år, inledde sin karriär hos Claes Svensson som tog många fina segrar tillsammans med sin ögonsten. Hästen åkte sedan till Frankrike, och har även där levererat enorma resultat i Fabrice Souloys regi.

Under lördagen blev det ett kärt återseende för Svensson, som för första gången på nästan tre år fick köra sin delägda häst igen. Ekipaget dundrade till ledningen, och vann sedan mycket enkelt på en 1.09-tid. Även detta en känslosam vinst, och jag pratade med Svensson innan loppet och jag märkte att det fanns en viss nervositet där.

Han skötte sina kort rätt, och nu har stoet tjänat över sju miljoner kronor.

59-årige Joseph Verbeeck är en man som skapar rubriker, och har gjort det hela sin karriär. Han avslutade V75-omgången i Harper Hanovers lopp tillsammans med styrkefenomenet Bird Parker som spurtade till seger på nytt världsrekord.

Kusken visade prov på fina körhänder från start då femåringen inte riktigt slappnade av men sedan var det inga problem, och de vann efter en härlig slutstrid med Sauveur som fick ge sig den sista biten.

Klättringen mot toppen har börjat

I början av året köpte Björn Goops morbror Håkan Arvidsson stoet Basic på auktion. Prislappen landade på 230 000 kronor, och där kan man snacka om ett fyndköp. Hästen har gjort tre starter för familjen Goop – och tagit tre segrar. Vinsterna har inbringat 320 000 kronor, och klättringen mot eliten har bara börjat.

Basic har kapacitet och fysik för att gå riktigt, riktigt långt och jag är oerhört

förtjust i hästen. Det är inte omöjligt att hon är topp fem bland stona om ett år.

Hans G Eriksson chockade spelarna i V75-2 då han satte dit läckre Topgear till ett skyhögt vinnarodds. Det såg hopplöst ut på förhand med svårt startspår och tufft motstånd, men hästen avslutade bäst och tränare Eriksson var inte ett dugg överraskad.

Kul när de mindre tränarna tar för sig och sätter de stora på plats. Framförallt under Elitloppshelgen.