Fernlund: Det blir barfota-explosion

1 av 3 | Foto: Patrik Fernlund.
TRAV

1 mars hävs barfotaförbudet i trav-Sverige.

ATG Live-experten, V86-experten och amatörkusken Patrik Fernlund vet hur du som spelare ska tänka.

– Det blir alltid en explosion när tränarna börjar att rycka skorna, säger han till Trav365.

Sedan 1 december 2015 har det varit barfotaförbud i trav-Sverige.

Från och med tisdag 1 mars hävs det förbudet och det är fritt fram för travtränarna i Sverige att tävla deras hästar med valfri balans på fötterna.

– Vi kan börja med att Svensk Travsport tog ett helt korrekt beslut då de införde barfotaförbudet över vintern. Det blev det bästa för tränarna, hästarna och spelarna. Jag hyllar det initiativet och hoppas att det fortsätter med det nästa år, säger experten Patrik Fernlund till Trav365.

”Vi kommer bli bländade av allt rött”

Som ATG Live-expert, V86-expert och amatörkusk vet Patrik vad som gäller när man drar av skorna på en travhäst.

Och vilka effekter det kan ge.

– Nu är det läge att släppa på spärrarna igen! Vi kan räkna med att bli bländade av rött på atg.se då varje balansändring visas i röd färg i startlistorna. Det känns väldigt kul att man får köra barfota igen nu, när banorna tillåter det.

Kan det bli en barfota-explosion?

– Ja, det blir det alltid när tränarna börjar att rycka skorna, kanske framförallt nu, när hästarna har varit tvungna att tävla med skor i x antal månader, nu kommer det ge ännu bättre effekt. De som är vana att gå barfota, men som tvingats gå med skor i vinter, får en extra kick. Vi kommer att få se många fina insatser av de hästar som inte riktigt trivts med skorna på under vintern.

Hur ska man tänka som spelare från och med 1 mars?

– Det är viktigt att läsa intervjuer och höra vad tränarna säger nu när man får ta av skorna. De brukar ofta ha rätt vad gäller barfota-påverkan på hästarna, säger Fernlund.

Han fortsätter:

– Vi kan ta en sån häst som Dernier Viking som ett exempel. Hon duger knappt i breddlopp med skorna på, men barfota är hon en av Sveriges- och världens starkaste hästar. Vissa är extremt påverkade av att gå utan skor och det kan finnas flera orsaker till det. Vissa blir klumpigare med skor och springer och slår ihop. Och barfota så glider hoven bättre på materialet, vilket även påverkar blodcirkulationen hos hästarna.

Många blir bättre när de får tävla barfota, men inte alla.

Barfotavinnare i kväll

Under tisdagskvällen är det flera topphästar som gör comeback. Det är inte bara barfotakörningen som sprider vårvibbar i trav-Sverige.

– Topphästar som Quid Pro Quo och Orecchietti på banan och barfotakörning, det är säkra vårtecken inom travet. Det börjar bli ljusare tider och vi har en härlig vår och sommar framför oss.

Fernlund jobbar i ATG Live under tisdagskvällen och bjuder Trav365:s läsare på en barfotavinnare.

– 4 Stoms Mia i V64-5. Hästen har inte varit som bäst på slutet, men i kväll blir det barfota fram, eller barfota runt om, vilket är ett klart plus. Jag minns hennes fenomenala insats på V75 i Eskilstuna i höstas då hon vann, trots ett tungt lopp utvändigt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Spel