Nya storsatsningen – 60 milj till treåringar

TRAV

Förbundets glädjande besked - förstapris på minst 50 000 kronor i samtliga treåringslopp

Här är Svensk Travsports miljonsatsning.

Från år 2018 kommer inget av landets treåringslopp köras med ett förstapris lägre än 50 000 kronor.

– Det är en stor satsning men vi har fortfarande 210 miljoner kvar av pokalårspengarna att göra andra bra saker för, säger Johan Lindberg, generalsekreterare för Svensk Travsport.

Foto: Johan Lindberg.

2018 är året då travet ska få extra mycket pengar. Under det så kallade pokalåret kommer ATG att öka sin avkastning till den svenska travsporten med 270 miljoner kronor.

Under fredagen avslöjade Svensk Travsport var en del av pengarna kommer att gå.  Från 2018 och framåt kommer förbundet göra en rejäl höjning av prispengarna i samtliga treåringslopp som körs i Sverige.

– Alla de drygt 700 treåringslopp som körs för varmblod kommer att ha, minst, samma prisskala som Svensk Travsports Unghästserie har i dag, alltså 50 000 kronor i förstapris med bred prisskala och åtta priser. Två undantag finns. Det första är Åby, Jägersro och Bergsåker där det lägsta förstapriset blir 60 000 kronor. Det andra undantaget är Solvalla där det lägsta förstapriset blir 70 000 kronor. Utöver detta finns förstås alla de treåringslopp som har ännu högre prissumma, till exempel insatsloppen och serieloppen knutna till dem, berättar Johan Lindberg på förbundets hemsida.

”210 miljoner kvar”

Satsningen innebär 60 miljoner kronor per år. En tiondel av pengarna kommer att gå till kallblodssporten och samtal förs just nu med kallblodsorganisationen Sleipner för att kunna använda pengarna på bästa sätt.

– Det är en stor satsning men vi har fortfarande 210 miljoner kvar av pokalårspengarna att göra andra bra saker för, säger Johan Lindberg

– Pengarna ska ge sporten den utveckling vi så väl behöver. Två tydliga mål gäller för pengarna – satsningar för ökad publik och ökad efterfrågan på travhästar, fortsätter han.